Mój ogród w cieniu sosen cz.5.
- Miiriam
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: "MÓJ OGRÓD W CIENIU SOSEN - Ewelina" cz.5.
Bratki posadzone ... bardzo chciałabym je zobaczyć - bo uwielbiam Twoje kompozycje 

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Na początek kilka zdjęć KROKUSÓW, które są teraz w pełnym rozkwicie:

Dziś wybrałam się na pierwsze wiosenne zakupy: oczywiście kupiłam trochę BRATKÓW , które już od jakiegoś czasu kuszą i nęcą jaskrawymi kolorami tak pożądanymi , gdy dookoła jeszcze szarawo... Posadziłam je w glinianą misę przy wejściu do domu i od razu zrobiło się weselej (przynajmniej mnie)
Te zwisające z donicy pędy do dosadzony w ramach eksperymentu BLUSZCZ HEDERA.Podczas czyszczenia bluszczowego zakątka wycięłam kilka takich pędów i oczywiście szkoda mi było wyrzucić ... zobaczymy , czy posadzone w ten sposób ukorzenia się ?

Kilka BRATKÓW w prześlicznym , błękitnym kolorze trafiło na skalniak , o którym niebawem .
Kupiłam też złociste BERBERYSY (tzn, złociste mają być , bowiem chwilowo są ...łyse!) .
To pionowo rosnąca odmiana BERBERYS THUNBERGII "Maria" ze szkółki w Borówcu pod Poznaniem.Młode pędy mają podobno kolor czerwony, listki zaś złotożółty. Mam nadzieję ,że krzaczki ładnie będą się komponować w miejscu , gdzie do niedawna rosły jałowce.

Dziś wybrałam się na pierwsze wiosenne zakupy: oczywiście kupiłam trochę BRATKÓW , które już od jakiegoś czasu kuszą i nęcą jaskrawymi kolorami tak pożądanymi , gdy dookoła jeszcze szarawo... Posadziłam je w glinianą misę przy wejściu do domu i od razu zrobiło się weselej (przynajmniej mnie)

Te zwisające z donicy pędy do dosadzony w ramach eksperymentu BLUSZCZ HEDERA.Podczas czyszczenia bluszczowego zakątka wycięłam kilka takich pędów i oczywiście szkoda mi było wyrzucić ... zobaczymy , czy posadzone w ten sposób ukorzenia się ?

Kilka BRATKÓW w prześlicznym , błękitnym kolorze trafiło na skalniak , o którym niebawem .
Kupiłam też złociste BERBERYSY (tzn, złociste mają być , bowiem chwilowo są ...łyse!) .
To pionowo rosnąca odmiana BERBERYS THUNBERGII "Maria" ze szkółki w Borówcu pod Poznaniem.Młode pędy mają podobno kolor czerwony, listki zaś złotożółty. Mam nadzieję ,że krzaczki ładnie będą się komponować w miejscu , gdzie do niedawna rosły jałowce.

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Oj, następna roślina do listy chciejstw.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Ewelinko słoneczko przygrzało to i jaszczurka wyległa z domku....wiosna
Krokusy wspaniale już u Ciebie kwitną , u mnie dopiero kilka malutkich kępek, mam nadzieję, że zapowiadane po niedzieli ciepełko zmotywuje je do pokazania się w pełnej krasie
A donica z bratkami to kwintesencja wiosny , przepięknie wygląda

Krokusy wspaniale już u Ciebie kwitną , u mnie dopiero kilka malutkich kępek, mam nadzieję, że zapowiadane po niedzieli ciepełko zmotywuje je do pokazania się w pełnej krasie

A donica z bratkami to kwintesencja wiosny , przepięknie wygląda

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Fajna ta kompozycja z bratków i bluszczu
Krokusiki śliczne . A gdzie druga jaszczureczka , bo czytałam w Twoich poprzednich wątkach , że masz parkę. Czy jesteś już po operacji przycinania sosen ? Jestem ciekawa jak będą wyglądały , ponieważ były bardzo urokliwe i mnie było by szkoda ich ciąć . Pozdrawiam wiosennie

Ten berberys to chyba wynalazek mojej ulubionej szkółki w Krzywaczce
Piękna rzecz 

"Maria" jest piękna, widziałam jej fotki w necie.
Masz rację, Ewelino, kompozycja z bratkami potrafi poprawic humor. To dlatego kupiłam je już ponad tydz. temu i też wsadziłam przed domem i na tarasie, abym z salonu mogła się nimi cieszyć
Masz rację, Ewelino, kompozycja z bratkami potrafi poprawic humor. To dlatego kupiłam je już ponad tydz. temu i też wsadziłam przed domem i na tarasie, abym z salonu mogła się nimi cieszyć

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Kochani ,
Agnieszko, Agatko dziś pokazała się tylko ta jedna jaszczurka, ale z pewnością będzie ich więcej . To i tak wcześniej niż w poprzednich latach.
A ja kupiłam go w Borówcu , gdzie ma firmę brat - też Kurowski 
W konkursie nowości na międzynarodowej wystawie Plantarium w Boskoop w Holandii w 2005 roku zdobyła brązowy medal. Na targach Gardenia w Poznaniu 2011 roku otrzymała Złoty medal. Ciekawe jaki medal dostanie ode mnie
Agnieszko, Agatko dziś pokazała się tylko ta jedna jaszczurka, ale z pewnością będzie ich więcej . To i tak wcześniej niż w poprzednich latach.
Raczej nie...To odmiana wyhodowana w szkółce L.Kurowskiego w Końskowoli na Lubelszczyźnie, a nazwana "Maria" na cześć żony założyciela firmyrispetto pisze:Ten berberys to chyba wynalazek mojej ulubionej szkółki w KrzywaczcePiękna rzecz

W konkursie nowości na międzynarodowej wystawie Plantarium w Boskoop w Holandii w 2005 roku zdobyła brązowy medal. Na targach Gardenia w Poznaniu 2011 roku otrzymała Złoty medal. Ciekawe jaki medal dostanie ode mnie

- fgora
- 200p
- Od: 16 lis 2008, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
na pewno dostanie
berberysy to piękne roślinki i takie... różnorodne!

Pozdrawiam Filip
Ewelinko twoje krokusy tworzą piękne kolorowe kępy, z jaką przyjemnością spogląda się na nie. Czerwony pąk ciemiernika też budzi się do życia. Kiedy będzie tak ciepło byśmy mogli wygrzewać się na słońcu tak jak ta jaszczurka.
Ewelinko, z "Marią" mam nie najlepsze doświadczenia - otóż chciałam dokupic towarzystwo dla mojego bordowego berberysu i wybór padł na tę złotolistną odmianę. Niestety, chyba mu (jej?) miejsce - częściowo zacienione- nie podpasowało, bo w następnym sezonie padł
Ale Twoje wyglądają o niebo lepiej, są piękne i dorodne nawet w stanie bezlistnym, więc z pewnością będziesz miała z nich radość i pożytek :P
Natomiast kompozycja wesołych bratków z bluszczykiem jest bardzo śliczna i wręcz doskonała w swojej prostocie

Natomiast kompozycja wesołych bratków z bluszczykiem jest bardzo śliczna i wręcz doskonała w swojej prostocie

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
santia - Jaszczurki lubią skałki, skalne szczeliny, piasek i nade wszystko miejsce jak najbardziej nasłonecznione. Uwielbiają wygrzewać się na ciepłych kamieniach.
Irenko - Mam nadzieję ,że już niedługo będziemy mogły się wygrzewać w ciepłych promieniach
Ja dziś wypiłam pierwszą kawę na ławeczce w ogrodzie
A teraz SKALNIAK
Ten skalniak ( jeden z trzech w moim ogrodzie) położony jest w bardzo słonecznym miejscu, po południowej stronie , przed domem. Właściwie powstał już 2 lata temu, ale teraz postanowiłam go powiększyć. Wycięłam bowiem 3 duże SKYROKETY, które rosły dzielnie 9 lat , ale minionej wiosny zaczęły chorować ( brązowieć ) Mimo wielokrotnych oprysków , bo wyraźnie zaatakował je przędziorek, przez lato, jesień i zimę ich stan się pogarszał, zrobiły się paskudne , od dołu do połowy wysokości żółto- brązowo-suche
Tak to wyglądało w ostatnich latach :

Tu jeszcze przed położeniem kamieni
tu już z kamieniami

SKYROKETY, MAGNOLIA i ŚWIERK rosną ,rosną , rosną : powoli całość zlewa się w jedną wielką zieloną masę - roślinom jest troszkę za ciasno...

I wiosna 2011 . Poniżej zdjęcia tej samej części ogrodu już po wycięciu SKYROKETÓW:

Po wycięciu stwierdziłam ,że MAGNOLIA osiągnęła już przez kilka lat takie rozmiary,że nie potrzeba dosadzać w jej sąsiedztwie dużych roślin.Jedynie przy murze posadzę prezentowane wyżej BERBERYSY( niższe i zawsze chętne na przycinanie).
Wymyśliłam sobie natomiast ,że teraz brakuje mi jeszcze kilku dużych , spłaszczonych kamieni, które uzupełnia dotychczasową kamienną kompozycję u stóp MAGNOLII.Pojechałam więc po kamienie , wybrałam 7 dużych granitów i 10 worków potokowych do uzupełnienia skalnej kompozycji.

Tak to wyglądało po rozmieszczeniu dużych kamieni...
cdn.
Irenko - Mam nadzieję ,że już niedługo będziemy mogły się wygrzewać w ciepłych promieniach

A teraz SKALNIAK
Ten skalniak ( jeden z trzech w moim ogrodzie) położony jest w bardzo słonecznym miejscu, po południowej stronie , przed domem. Właściwie powstał już 2 lata temu, ale teraz postanowiłam go powiększyć. Wycięłam bowiem 3 duże SKYROKETY, które rosły dzielnie 9 lat , ale minionej wiosny zaczęły chorować ( brązowieć ) Mimo wielokrotnych oprysków , bo wyraźnie zaatakował je przędziorek, przez lato, jesień i zimę ich stan się pogarszał, zrobiły się paskudne , od dołu do połowy wysokości żółto- brązowo-suche

Tak to wyglądało w ostatnich latach :

Tu jeszcze przed położeniem kamieni

tu już z kamieniami

SKYROKETY, MAGNOLIA i ŚWIERK rosną ,rosną , rosną : powoli całość zlewa się w jedną wielką zieloną masę - roślinom jest troszkę za ciasno...

I wiosna 2011 . Poniżej zdjęcia tej samej części ogrodu już po wycięciu SKYROKETÓW:

Po wycięciu stwierdziłam ,że MAGNOLIA osiągnęła już przez kilka lat takie rozmiary,że nie potrzeba dosadzać w jej sąsiedztwie dużych roślin.Jedynie przy murze posadzę prezentowane wyżej BERBERYSY( niższe i zawsze chętne na przycinanie).

Wymyśliłam sobie natomiast ,że teraz brakuje mi jeszcze kilku dużych , spłaszczonych kamieni, które uzupełnia dotychczasową kamienną kompozycję u stóp MAGNOLII.Pojechałam więc po kamienie , wybrałam 7 dużych granitów i 10 worków potokowych do uzupełnienia skalnej kompozycji.

Tak to wyglądało po rozmieszczeniu dużych kamieni...
cdn.

Ewelino, jestem fanką tych kamieni...
Powiedz mi proszę, jaka to odmiana świerka?
Powiedz mi proszę, jaka to odmiana świerka?