Bazylia (Ocimum basilicum ) zapachowa w polskim klimacie
Bazylia (Ocimum basilicum ) zapachowa w polskim klimacie
Zazwyczaj kupowałam małe sadzonki ziół i sadziłam je w ogrodzie ale nigdy jeszcze nie spotkałam sadzonek Bazylii cytrynowej (kiedyś piłam z niej napary i jest lepsza od Trawy cytrynowej, sprawdza się super jako dodatek do dobrej zielonej herbaty) a teraz znalazłam nasiona tej rośliny i zastanawiam się nad zakupem. Nie wiem czy nasz klimat jest odpowiedni dla tej odmiany? Ktoś już próbował wysiewać Bazylie cytrynową??
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Amlos - melisa jest superrr!
ale... bazylia cytrynowa lub trawa cytrynowa to już BAJKA!! a właśnie ktoś gdzieś spotkał nasiona trawy cytrynowej??
W sklepach herbacianych i ziołkach jest dostepna suszona trawa cytrynowa ale cos z nią nie ten tego - jednak najlepsza jest taka zaraz po zerwaniu lub w naturalny sposób zasuszona.
ale... bazylia cytrynowa lub trawa cytrynowa to już BAJKA!! a właśnie ktoś gdzieś spotkał nasiona trawy cytrynowej??
W sklepach herbacianych i ziołkach jest dostepna suszona trawa cytrynowa ale cos z nią nie ten tego - jednak najlepsza jest taka zaraz po zerwaniu lub w naturalny sposób zasuszona.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki Dorko ! Znowu się czegoś nowego dzięki Tobie dowiedziałam !
Chyba też się w te nasiona zaopatrzę. .
http://sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=310
Pozdrawiam
Chyba też się w te nasiona zaopatrzę. .
http://sklep.cnos-vilmorin.pl/go/_info/?id=310
Pozdrawiam

- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Administrator
- ---
- Od: 28 gru 2006, o 10:35
- Kontakt:
Adminku... to nie tak... ten zapach i posmak jest wielką zaletą tej odmiany - uwierz mi na słowo ;-) WARTO!!!!Administrator pisze:Co za szkoda....![]()
Dziękuję za info.
Zamawiaj nasiona, siej i delektuj się wspaniałym aromatem!!!! Jak spróbujesz to będziesz wiedział o czym mowa ;-)
Zielona lub biała herbatka z dodatkiem listka bazylii cytrynowej to POEZJA!!
- constant gardener
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 22 sty 2008, o 21:38
witam
ja poradziłem sobie w inny sposób. nie chciało mi się szukać i ściągać nasion z internetu. poszedłem do sklepu z tajską żywnością i kupiłem świeżą, paczkowaną Palczatkę cytrynową, Trawę cytrynową (Cymbopogon citratus) i................ po prostu ją ukorzeniłem (nie bez drobnych kłopotów).
pozdrawiam
ja poradziłem sobie w inny sposób. nie chciało mi się szukać i ściągać nasion z internetu. poszedłem do sklepu z tajską żywnością i kupiłem świeżą, paczkowaną Palczatkę cytrynową, Trawę cytrynową (Cymbopogon citratus) i................ po prostu ją ukorzeniłem (nie bez drobnych kłopotów).
pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2008, o 16:01
Bazylia cytrynowa
Bazylie cytrynową można siać w naszym klimacie.Jeśli chodzi o wysiew na rozsadę to już można wysiać, tylko nie za gęsto bo choroba grzybowa ''czarna nóżka" zaatakuje. w doniczki 10 cm średnicy radziłbym po jednej sztuce pikować bo wtedy rozsada lepiej wyrośnie.

I fotka to bazylia cytrynowa
II fotka to cynamonowa
jak by ktoś był zainteresowany to mam jeszcze inne odmiany zarówno botaniczne jak i hodowlane.Pozdro!!!

I fotka to bazylia cytrynowa
II fotka to cynamonowa
jak by ktoś był zainteresowany to mam jeszcze inne odmiany zarówno botaniczne jak i hodowlane.Pozdro!!!
w zeszłym roku siałam wprost do gruntu bazylie cynamonowa , cytrynowa i czerwona , rośnie bez problemu , zupełnie jak zwykła.
Vader a możesz napisać jakie jeszcze ciekawe odmiany posiadasz ? Wiem , ze jest jeszcze bazylia afrykańska (próbowałam w Egipcie - taka sobie) i bazylia tajska (tej jestem bardzo ciekawa) .
Vader a możesz napisać jakie jeszcze ciekawe odmiany posiadasz ? Wiem , ze jest jeszcze bazylia afrykańska (próbowałam w Egipcie - taka sobie) i bazylia tajska (tej jestem bardzo ciekawa) .
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 lut 2008, o 16:01
Oczywiście że można bazylie siac do gruntu bezpośrednio. Ale to w 2 poł. maja, można wcześniej ale to już od pogody zależy. Tajską miałem w tamtym roku daje średni plon ale jest bardzo aromatyczna, zamieszczę zdjęcia. Ma anyżowo kamforowo cytrynowy zapach. Może ta bazylia nie wygląda za rewelacyjnie ale poprzedni sezon wegetacyjny nie był najlepszy dla wzrostu. Chociaż po wyizolowaniu olejków eterycznych ich ilośc nie była wcale mniejsza od poprzednich lat. Mogę polecić jeszcze odmianę Sweet i Neapolitana oraz sałatolistna dają duży plon ziela
Natomiast w tym roku posiałem a dokładnie dziś dwie polskie odmiany Kasie i Walę , oraz odm. czerwoną Chianti, zieloną Genua Star i zwykła. zobaczymy co ten rok przyniesie. Pozdrawiam i powodzenia w uprawie.

Natomiast w tym roku posiałem a dokładnie dziś dwie polskie odmiany Kasie i Walę , oraz odm. czerwoną Chianti, zieloną Genua Star i zwykła. zobaczymy co ten rok przyniesie. Pozdrawiam i powodzenia w uprawie.