Rozstaw drzewek owocowych - opinia.
Rozstaw drzewek owocowych - opinia.
Proszę o uwagi do mojego planu nasadzenia drzewek. Odległość od każdego drzewka: 2,2 m.
Jabłoń - Rubinola Jabłoń - Rubin Jabłoń Rubin
Jabłoń - Rubin Jabłoń - Ariwa Węgierka
Jabłoń - Oliwka Żółta Brzoskwinia - Reliance Grusza - Isolda
Grusza - Konferencja Grusza - Carola Wiśnia Gromiasta
Czereśnia - Burlat Czereśnia - Vega Czereśnia - Lapins
Pierwszy rząd w pionie już posadzony.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozstaw drzewek owocowych - opinia.
Na jakich podkładkach i na jakiej glebie - bo to bardzo istotne...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
pomolog pisze:Na jakich podkładkach i na jakiej glebie - bo to bardzo istotne...
Pozdrawiam serdecznie
Jejuuu nie wiem. Drzewka kupuję o sadownika.
jeśli chodzi glebę to jest to klasa RIIIb, wcześniej rosło zboże. 60 cm wgłąb elegancka czarna ziemia, może trochę ciężka.
Dalej jest margiel
-
Ok, więc dla jabłoni to wystarczająca odległość i nie powinno być problemów zakładając oczywiście, że mamy drzewka na podkładce karłowej lub półkarłowej... dla pozostałych gatunków to za mało (chyba, że grusze są na pigwie). Więcej informacji można podać po uzyskaniu konkretnych danych.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Czy odpowiednie przycinanie tutaj pomoże? A co z zapylaniem? Czy biorąc pod uwagę podane odmiany będę miał jakieś owoce ? Zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę z ogrodnictwem, ale od początku było to moje marzenie
-
Nie za bardzo, ponieważ masz dobrą glebę i drzewka powinny rosnąć bez specjalnych kłopotów... a tym samym z gatunkami silnie rosnącymi z natury (czereśnie, grusze) będzie problem, bo to za mała rozstawa...Mysiul pisze:Czy odpowiednie przycinanie tutaj pomoże?
Z wiśnią, czereśniami i gruszami nie będzie żadnego problemu (czy to przez przypadek czy nie, ale udało Ci się je dobrać pod względem zapylania) - z jabłonią 'Ariwa' mógłby być trochę kłopot (bo to odmiana dość późno kwitnąca), ale z drugiej strony tak silnie zawiązuje owoce, że też nie powinieneś się zbytnio przejmowaćMysiul pisze:A co z zapylaniem? Czy biorąc pod uwagę podane odmiany będę miał jakieś owoce ?
Pozdrawiam serdecznie
Jabłoń Ariwa jeszcze nie posadzona, mogę wymienić. Tylko jaka będzie najlepsza odmiana do zapylania pozostałych ?
Jeżeli chodzi o rozstawę to w pionie mam 2,2 m, w poziomie będę sadził za tydzień. Jaka rozstawa będzie optymalna?
Zaznaczam, że nie mam zbyt wiele miejsca.
Jeżeli chodzi o rozstawę to w pionie mam 2,2 m, w poziomie będę sadził za tydzień. Jaka rozstawa będzie optymalna?
Zaznaczam, że nie mam zbyt wiele miejsca.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Są różne zdania na ten temat, jedni 4/6, inni 4/8, jeszcze inni 4/4 metry...
Ale to zalezy od tego, jakiej podkładki użyto do zaszczepienia twoich drzewek. A o tym nie piszesz..
Ciąć możesz, a nawet powinieneś, ale jeśli będziesz miał za gęsto posadzone, to:
- cięcie co roku intensywne = mniej owoców
- zacienione owoce są mniej dojrzałe i smaczne
- zagęszczenie = słabsze przewietrzanie korony = możliwe choroby
Masz mało miejsca? To nie sadź tylu drzewek, albo wybierz kolumnowe.
Ale to zalezy od tego, jakiej podkładki użyto do zaszczepienia twoich drzewek. A o tym nie piszesz..
Ciąć możesz, a nawet powinieneś, ale jeśli będziesz miał za gęsto posadzone, to:
- cięcie co roku intensywne = mniej owoców
- zacienione owoce są mniej dojrzałe i smaczne
- zagęszczenie = słabsze przewietrzanie korony = możliwe choroby
Masz mało miejsca? To nie sadź tylu drzewek, albo wybierz kolumnowe.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
zgadzam się z przedmówcą jak kupuje się drzewka to najpierw trzeba się zainteresować jak podkładka ale rozstaw w sadzie amatorskim 2,2 metra to zdecydowanie za mało ja stosuję takie minimum 4x5 lub 5x5 , bo z doświadczenia wiem że w uprawie ekstensywnej 4 na 4 to za mało dla większości odmian chociaż jakby były na podkładkach skarlających to można zaryzykować ale proponuję większy rozstaw , w zeszłym roku dokładnie przerobiłem ten temat bo robiłem nasadzenia na starym sadzie z lat 50 wtedy np. rozstaw obowiązywał 6x8 , zresztą można bardzo dobrze przeczytać o tym u klasyka czyli w publikacjach Pana Pieniążka
radze udać się do biblioteki miejskiej /osiedlowej lektura tej pozycji rozwieje wszelkie wątpliwości,
tendencja od lat 50 jest ogólnie taka : zagęszczanie czyli intensyfikacja, zmniejsza sie rozstaw nasadzeń a to dzięki właśnie wyselekcjonowaniu odpowiednich podkładek które hamują intensywny wzrost , jedna uwaga przy odmianach starych takich jak np szara reneta lub antonówka półfuntowa drzewo i tak jest dużych rozmiarów ,
więc tez należy patrzeć jakie odmiany sie sadzi czy stare odmiany , czy stosunkowo nowe
radze udać się do biblioteki miejskiej /osiedlowej lektura tej pozycji rozwieje wszelkie wątpliwości,
tendencja od lat 50 jest ogólnie taka : zagęszczanie czyli intensyfikacja, zmniejsza sie rozstaw nasadzeń a to dzięki właśnie wyselekcjonowaniu odpowiednich podkładek które hamują intensywny wzrost , jedna uwaga przy odmianach starych takich jak np szara reneta lub antonówka półfuntowa drzewo i tak jest dużych rozmiarów ,
więc tez należy patrzeć jakie odmiany sie sadzi czy stare odmiany , czy stosunkowo nowe
- Burgund
- 100p
- Od: 24 mar 2011, o 15:42
od razu dodam że na czereśnię to przeznacz więcej miejsca bo czereśnie ogólnie rosną mocno , a na wiśnie potrzeba znacznie mniej miejsca podobnie jak na brzoskwinie znacznie mniej miejsca
- Pogrod
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 cze 2010, o 19:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli masz dość miejsca nie schodź poniżej 5x5 abyś nie żałował jak dorosną i trzeba będzie mocno ciąć.Mysiul pisze:Proszę o uwagi do mojego planu nasadzenia drzewek. Odległość od każdego drzewka: 2,2 m.
Piotr
-
Tu się nie zgodzę ;) Tworzenie zależności stara/nowa odmiana a rozmiary drzew jest nieporozumieniem. A wynikającym z faktu, że dawniej (a więc starsze odmiany) uprawiano na podkładkach generatywnych, silnie rosnących. Oczywiście - w porównaniu z nowszymi odmianami możemy znaleźć nieco więcej takich, uprawianych dawniej, które charakteryzują się silnym wzrostem (odmiany - nie drzewa, to istotna różnica). I siłę wzrostu można korygować właśnie poprzez zastosowanie podkładki o odpowiedniej sile wzrostu. I tak przykładowo wymieniona 'Antonówka Półtorafuntowa', na podkładce karłowej M9, tworzy drzewa średnich rozmiarów.Burgund pisze:...jedna uwaga przy odmianach starych takich jak np szara reneta lub antonówka półfuntowa drzewo i tak jest dużych rozmiarów, więc też należy patrzeć jakie odmiany się sadzi czy stare odmiany, czy stosunkowo nowe
Pozdrawiam serdecznie
Wlasnie sie dowiedzialem, ze wszystkie moje drzewka sa na podkladzie m26.