Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wczesna marchew i inne
Takie redliny zrobiłem dla marchwi i pietruszki (wysokość ok. 18 cm, szerokość u podstawy 40 cm, na górze ok. 12-14 cm):

Tomek
Bardzo pomysłowo Zelwi. Na wczesną marchew w sam raz. Te redliny będą sie szybciej nagrzewały, a o to właśnie chodzi przy wczesnych warzywach. Jeszcze, gdyby w środku tych redlin był kompost- dajmy na to- to już sam miód.
Pozdrawiam
PS Polecam zelwi ten sam sposób uprawy dla ogórków i pomidorów, selerów, porów, kalafiorów, fasoli szparagowej z tym, że pod spodem tych redlin włożony obornik/ marchew, zwłaszcza pózna nie lubi świeżego obornika/
Pozdrawiam
PS Polecam zelwi ten sam sposób uprawy dla ogórków i pomidorów, selerów, porów, kalafiorów, fasoli szparagowej z tym, że pod spodem tych redlin włożony obornik/ marchew, zwłaszcza pózna nie lubi świeżego obornika/
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O kurczak, ale extra redliny
. Też chcę w tym roku spróbować uprawy wczesnej marchwi w taki sposób.
Zlewi, dziękuje za tą fotkę - bardzo inspirująca

Zlewi, dziękuje za tą fotkę - bardzo inspirująca

pozdrawiam, Anita
- zelwi
- 500p
Cieszę się, że jestem źródłem inspiracji ;-)
forumowicz dziękuję za informacje na temat możliwości uprawy innych warzyw na redlinach. Co do pomidorów i ogórków to mam pytanie o podlewanie. Woda spływa z redlin do rowków i jak zapewnić stałe nawilgotnienie podłoża?
forumowicz dziękuję za informacje na temat możliwości uprawy innych warzyw na redlinach. Co do pomidorów i ogórków to mam pytanie o podlewanie. Woda spływa z redlin do rowków i jak zapewnić stałe nawilgotnienie podłoża?
Tomek

Dziś chciałam wysiać marchew , ale jeszcze strasznie mokro u mnie może w tygodniu się uda

"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Uprawa na redlinach ma sens na glebach ciężkich i glebach o wysokim poziomie wody gruntowej. Jest nieporozumieniem natomiast na glebach lekkich , piaszczystych, przesiąkalnych. W przypadku ogórków i pomidorów podłożony obornik utrzymuje wilgotność a poza tym wygodniej jest podlewać, kiedy zajdzie konieczność wlewając wodę między bruzdy/ wystarczy, nie trzeba lac po redlinach ponieważ gleba ma właściwości kapilary tj podciąga wodę do góry/. Wygodniej jest równiez zasilac rośliny pogłównie gnojówką lejąc ją w bruzdy. A tak , dla ciekawości, widziałem już w życiu uprawę ogórków na wałach obornika przysypanych jedynie cienką warstwą ziemii. Coś pięknego.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zelwi
- 500p
W przypadku redliny, gdzie gleba jest dobrze zagęszczona, dochodzi jeszcze dobra podsiąkliwość.
Dziękuję za informacje.
Redliny formowałem łopatą i szeroką motyką, nagarniając ziemię na środek redliny i kilka razy zagęszczając ją łopatą. Na koniec uklepałem łopatą boki redliny, żeby tworzyła ładny trapez
Dziękuję za informacje.
Redliny formowałem łopatą i szeroką motyką, nagarniając ziemię na środek redliny i kilka razy zagęszczając ją łopatą. Na koniec uklepałem łopatą boki redliny, żeby tworzyła ładny trapez

Tomek
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uprawiał ktoś marchew Nantaise 2. Czy nadaje się ona do przechowywania zimowego?
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tej odmiany nie uprawiałam ale znalazłam w necie jej opis.
Marchew Nantaise 2
Odmiana o korzeniu spichrzowym długości od 13-15cm o kształcie walcowatym. Na sprzęt i spożycie latem lub jesienią wysiew w maju. Na zimowe przechowywanie siew w końcu maja. Rozstawa rzędów w ogródkach małych na zagonach co 20-25cm, na większych przestrzeniach co 30-40cm. Grubość przykrycia 1-2cm, przerywka na odległość 5-8cm. Lubi ziemię lekką, dobrze doprawioną, nie bezpośrednio na oborniku
Marchew Nantaise 2
Odmiana o korzeniu spichrzowym długości od 13-15cm o kształcie walcowatym. Na sprzęt i spożycie latem lub jesienią wysiew w maju. Na zimowe przechowywanie siew w końcu maja. Rozstawa rzędów w ogródkach małych na zagonach co 20-25cm, na większych przestrzeniach co 30-40cm. Grubość przykrycia 1-2cm, przerywka na odległość 5-8cm. Lubi ziemię lekką, dobrze doprawioną, nie bezpośrednio na oborniku
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Czy ta Nantaise to nie aby po naszemu Nantejska ?. Jezeli tak, to jest to odmiana stara jak świat.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
zelwi , czy Ty dawałeś w te swoje redliny pod marchew obornik ? Pytam, bo marchew zle reaguje na świeży obornik. Ma tendencje do pekania, rozwidlania, robaczywienia i żle sie przechowuje/ gnije/. Natomiast marchew pozytywnie reaguje na pogłówne nawozenie gnojówką.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zelwi
- 500p
Nie dawałem żadnego nawozu w tym roku, ponieważ od kilku lat obficie nawoziłem ogród azofoską i w glebie jest dużo potasu i fosforu. Zasilę marchew saletrą amonową po wzejściu.
Tomek
Podpowiem Ci, że najlepiej rozpuszczoną we wodzie ale dopiero po ukazaniu sie pierwszego liscia właściwego. Stężenie 0,3 %. Polać wzdłuż rzędów marchwi tj po wierzchu redliny. Wtedy nawóż rozprowadzisz równomiernie i zadziała natychmiast .zelwi pisze:Zasilę marchew saletrą amonową po wzejściu.

- zelwi
- 500p
Tak się składa, że na środku jest mini zagłębienie, więc woda nie spływa, a posiane są dwa rządki marchwi na każdej redlinie.
Stężenie 0,3 % = 3 g w 1 l wody?
Czy 20 litrów roztworu wystarczy na powierzchnię ok. 5 m^2
Stężenie 0,3 % = 3 g w 1 l wody?
Czy 20 litrów roztworu wystarczy na powierzchnię ok. 5 m^2
Tomek