Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

Trawnik powinien być ostatni raz nawożony nawozami do końca czerwca, w wyjątkowych wypadkach losowych, czy pogodowych ten termin nie może przekraczać pierwszej dekady lipca.

Po tym terminie, nie nawozimy trawnika żadnymi nawozami , trawnik musi się przygotować do trudnych warunków jakie panują zimą, by szkody pozimowe nie były takie jak na pokazanym prze Ciebie fragmencie trawnika.

Tak zwane nawozy jesienne, mają w swoim składzie elementy odżywcze przygotowujące je do zimy, co nie oznacza że należy je również zastosować w terminie nie później niż do końca czerwca.

Tak wyglądał mój trawnik w tym roku bezpośrednio po zniknięciu śniegu .( na szczęście dzisiaj jeszcze , i oby, nie pada)

Obrazek
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A czy te wzgórki, mogły pozostawić po sobie osy zimujące w trawie? Miałam w zeszłym roku małe gniazdo pod daszkiem drewutni, ale zostawiłam je na zimę i miesiąc temu usunęłam suche.
jareq
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2011, o 13:20

Post »

Moim zdaniem te kopce to po dżdżownicach ja mam takich pełno.dodaję zdjęcie ale się nie przestraszcie bo opryskałem wszystko rundapem i będę zakładał nowy trawnik. Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Anna29 pisze:
Widziałam dziś w Biedronce nawóz do trawników (chyba zawiera około 9% azotu także nie dużo może się skuszę).
Ania - ja się właśnie na niego skusiłam. Zobaczymy jak się sprawdzi.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

reniazt ja też kupiłam bo cenowo to tanio wychodzi i nie muszę do miasta jechać i tego taszczyć.
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22

Post »

Jaka jest cena tego nawozu? Dziękuje :)
Awatar użytkownika
ha_ka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2011, o 08:27
Kontakt:

Post »

Teraz to już możesz się na dobre zabrać do pielęgnacji swojego trawnika. Pogoda w najbliższych dniach ma być sprzyjająca. ja swój trawnik juz wygrabiłam i napowietrzyłam. Też po zimie były na nim żółte plamy ale to z powodu psa, który biega po całym ogrodzie. Trawka juz odżywa - posiedziałoby się na świeżym powietrzu!!!
pozdrawiam Halusia
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

czy mogę posypać nawozem trawę którą posiałem 3 dni temu?
obniżałem teren koło kostki brukowej około pół metra i posypałem na to miejsce trawkę i udeptałem ją w tych miejscach i czy mogę góre teraz posypać nawozem? :roll:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mi się zdaje że pośpieszyłeś się z siewem trawy o tej porze roku. Wschodząca trawa jest wrażliwa na nocne przymrozki, a o tej porze jeszcze łatwo o takie zjawisko.

Co do nawożenia trawy przed jej wschodami, to praktykowane jest zasilenie nawozem ziemi przed ,czy w trakcie siewu nasion, a następnie dobre przegrabienie ( wymieszanie nawozu z ziemią). Myślę że te trzy dni opóźnienia nie będzie ze szkodą dla nowej trawy, natomiast z zasileniem świeżo wschodzącej trawy byłbym ostrożny, bo łatwo spalić ledwo co wschodzące siewki, jeżeli już to nawozem w płynie i to w późniejszym trochę okresie.
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tadeusz u mnie nie ma już przymrozków ,ewentualnie w nocy jest 0 stopni...,a czytałem gdzieś na forum że trawkę można już sadzić :roll: a trawkę którą posiałem to jeszcze nie kiełkuje :wink:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JACULO, nie napisałem że nie można siać, to że teraz nie ma przymrozków, to nie oznacza że go nie będzie akurat podczas wschodu traw, sienie o tej porze trawy stwarza takie niebezpieczeństwo, ale nie oznacza że jest ono pewne.

Przy sianiu tak niewielkiego fragmentu jak Ty to zrobiłeś , to żadne zagrożenie, ale sianie o tej porze dużych powierzchni to i duże ryzyko poważnych strat.
struna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2011, o 21:31

Post »

Pytanie jakich było wiele, ale po przeczytaniu watków o trawie w sumie dalej nie wiem jak się zabrać za mój trawnik. Jak go doprowadzić do przyzwoitego wyglądu?
Krótko o trawniku. Jest to trawnik z rolki, ułożony 2 lata temu. Od początku było z nim źle. Nie został zwałowany, od razu zaczął się przerzedzać. Właścicl firmy, na moją reklamację odpowiedział, że użył złego rodzaj trawy do wysiewu. Najgorszy kawałek mi wymienili, ale i tak było fatalnie. W zeszłym roku próbowaliśmy coś dosiać miejscwo, ale z marnym efektem, a spacerki w butach z kolcami dodały jedynie mi kondycji. Co robić? Ziemia jest strasznie ubita, nierówna, gliniasta, puste placki to obecnie prawie 1/3. Chciałam zacząć od wertykulacji, ale teraz już nie wiem. Generalnie trzeba dosiać, ale czy zrobić to jakoś na całości, czy zająć się plackami? Na razie został porządnie wygrabiony.
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

danpok pisze:Witajcie, mam pytanie co do nawozu, polecono mi w składzie dla rolników nawóz azofoska a w szczególności YaraMila Complex (dawniej znany jako Hydrocomplex). Co o nich sądzicie, stosował ktoś z Was?. Mam dylemat z odpowiednim nawozem, ponieważ pH ziemi gdzie rośnie trawa to 7. Czy ktoś może mi pomóc w doborze odpowiedniego nawozu?
Pozdrawiam
daniel
PS. Tadeuszu podziwiam twój trawnik, taki trawnik jak twój to mój cel w tym roku:)
Czy znajdzie się jakaśmiła osoba, która mi odpowie?
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”