MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
narval
100p
100p
Od: 31 paź 2008, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

Ja na razie u siebie w odydwu domkach nie zauwałam trzmieli i wokół jeszcze nic nie zaczęło kwitnąć.... ;:65
Awatar użytkownika
riane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lut 2008, o 12:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj lubią pszczółki krokusy. Dziś aż brzęczało powietrze. A i trzmiel się trafił. Ogromny i pora taka, że pewnie to była królowa.
Obrazek
Agata
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie mimo kwitnienia krokusów nie widziałem jeszcze żadnej pszczoły ani trzmiela :(
Chyba jest za zimno, no i to załamanie pogody też im nie posłużyło..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41

Post »

Agata , ale super ujęcie zrobiłaś ;:138 ;:138 ja u siebie widziałam już pszczoły miodne , ale trzmieli jeszcze nie widziałam , a mam tez postawioną budkę dla nich. Ciekawe czy w niej zagoszczą, chyba złapię jedną i wpuszczę do budki :;230 :;230
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

Łapanie nie ma sensu ;:110 , po włożeniu do domku wypadają z niego z prędkością kuli karabinowej ;:109 musi sama wleźć. Ale w tym roku szykuję perfidny plan złapania takiej samicy i przetrzymania jej w takim domku z mchem i trawą przez noc ulepię jej ze 2 komory z wosku pszczelego i napełnię miodem :idea: :wink: moze przez noc jak przesiedzi z tym miodem to się jej spodoba :idea: :?:
Awatar użytkownika
piotrekziaro1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 mar 2011, o 16:08

Post »

witam,
dzisiaj zobaczyłem, że u sąsiada na stawie są te suche wysokie łodygi, dla mnie to już jest informacja, że to trzcina. Gdy go zobaczyłem to pytam czy nie mógłbym sobie tej trzciny ściąć. Na to on mi odpowiedział- "co ty to się nie nadaje, to nie trzcina tylko bucyna (buczyna, jakoś tak). A ja się zbytnio na roślinności wodnej nie znam więc odszedłem z niczym. Pamiętam, że jest jeszcze coś takiego jak tatarak. I już zgłupiałem. Wydaje mi się, że dla pszczół to wszystko jedno byle dziura była hehe :) Sąsiad jak to sąsiad. Łatwiej kupić niż od sąsiada dostać. :D
Ale poszedłem na inny staw i naciąłem takie-
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale widziałem że były tam też łodygi zakończone taką czarną jakby kolbą. Tylko głębiej. Ale może się jutro wybiorę i je zetnę.
Możecie mi trochę zgłębić temat tego co jest lepsze?? Które lepiej te łodygi się nadają.
Awatar użytkownika
sparks25
500p
500p
Od: 14 lut 2010, o 22:15

Post »

Tak wygląda trzcina
Obrazek
Buczyna to drzewo liściaste wiec trudno było by Ci je ściąc :;230 i się nie nadaje
To co opisałeś jako czarna kolba to pałka wodna i to pałka wodna i tez się nie nadaje , szukaj trzciny i tnij na potęgę .
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19

Post »

Swagman pisze:Łapanie nie ma sensu ;:110 , po włożeniu do domku wypadają z niego z prędkością kuli karabinowej ;:109 musi sama wleźć. Ale w tym roku szykuję perfidny plan złapania takiej samicy i przetrzymania jej w takim domku z mchem i trawą przez noc ulepię jej ze 2 komory z wosku pszczelego i napełnię miodem :idea: :wink: moze przez noc jak przesiedzi z tym miodem to się jej spodoba :idea: :?:
Trzmiele lubią browarek:) Na kapsel nalać trochę piwka i same przylecą do gniazdka.. ;:108
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24

Post »

Mnie się wydaje ,że najważniejszy dla trzmiela-królowej jest nie miód i piwo , ale pyłek kwiatowy i trochę wosku . Takie składniki należy w uliku umieścić .
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Wczoraj u mnie pokazała się pierwsza murarka na krokusach :)
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

dzisiaj zaczęły się u mnie wygryzać z kokonów samice- ewidentna zależność -pierwsze kwitnienia roślin w naturze= wygryzanie samiczek I jeszcze jedna ciekawostka- rozmiary kokonów i określanie po nich płci pszczółek to bujda - właśnie wygryzły mi się samce -potwory- 1,5 cm rozmiarowo jak samice ale pysk biały no i czułki 2 x dłuższe ciekawe jakie muszą być samice do takich samczyków :lol: ale liczę ze wygryza się jakieś takie 2-2,5cm -okazuje się ze tylko umiejscowienie kokonów w rurce daje jaką -taką możliwość zidentyfikowania płci
murarz81
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lut 2011, o 22:19

Post »

Swagman pisze:dzisiaj zaczęły się u mnie wygryzać z kokonów samice- ewidentna zależność -pierwsze kwitnienia roślin w naturze= wygryzanie samiczek I jeszcze jedna ciekawostka- rozmiary kokonów i określanie po nich płci pszczółek to bujda - właśnie wygryzły mi się samce -potwory- 1,5 cm rozmiarowo jak samice ale pysk biały no i czułki 2 x dłuższe ciekawe jakie muszą być samice do takich samczyków :lol: ale liczę ze wygryza się jakieś takie 2-2,5cm -okazuje się ze tylko umiejscowienie kokonów w rurce daje jaką -taką możliwość zidentyfikowania płci
Oczywiście ze wielkość kokonu nie świadczy o tym czy w nim jest samiec czy samica( Nie wiem skąd ktoś ma takie info, ale niektórzy specjaliści z tego forum się już tak wypowiadali tutaj)). Wielkość kokonu zależy od tego z jakiej rurki był wyciągnięty ( Czy o większej średnicy czy o mniejszej) a co w nim jest nikt nie wie.Wiadomo jedno : najpierw głębiej składane są samice,bo samce muszą pierwsze wystartować :) Pozdrawiam
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wielkość kokonu nie zależy od wielkości rurki :idea: :wink: po prostu pszczoły mniejsze zajmują rurki odpowiednie do swych rozmiarów Np miesierki o rozmiarze ok 2 cm nie wejda do rurki która ma mniej niz centymetr :) są też gatunki które nie robią gniazda szeregowo tylko np obok siebie a wtedy w dużym otworze może być sporo drobnych kokonów :idea: :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”