Boczniak z grzybni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
x_r-t
---
Od: 30 maja 2010, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Boczniak z grzybni

Post »

Myślę, że nie będzie różnicy w przypadku klocków ściętego drzewa. ja mam problemy, bo karpa orzecha jest solidnie ukorzeniona i soki niszczą grzybnię. W przypadku klocków ten problem nie istnieje.
Boczniak potrzebuje wilgotnego podłoża, więc lepsze byłoby drewno świeższe. Jeżeli jest starsze, należy go namoczyć. Ważne jest też, by drzewo było zdrowe i wolne od innych rodzajów grzybów, zwłaszcza tych niejadalnych. Wybierz się więc na oględziny klocków i wybierz niezbyt suche i czyste, bez pleśni. Zwróć też uwagę na to, czy drzewa, z których są klocki nie były chore (ślady chorób na korze, wygląd drewna, ślady próchnicy itp).
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Oj dzięki. Powiedz mi jeszcze, nacinasz otwory w korze i wpychasz tam ten materiał z grzybnią i co dalej? Podlewasz te miejsca, owijasz folią?
pozdrawiam, Anita
x_r-t
---

Post »

Otwory wiercę z boków drewna wiertłem i w te otwory wkładam zagrzybione podłoże lub kołki drewniane zarażone grzybnią. Do czołowych płaszczyzn przykładam przerośnięte podłoże. Czasem nacinam siekierą, czasem wiercę otwory. Chodzi o to, by grzybnia przylegała do czystych powierzchni. Im więcej otworów i im większą powierzchnią przylega grzybnia do pnia, tym szybciej przerośnie pień i tym szybciej zacznie owocować.
W początkowym okresie koniecznie trzeba owinąć całość ciemną folią i zapewnić nieco wyższą temperaturę. Później, kiedy grzybnia przerośnie klocek (w Twoim przypadku będzie to najpóźniej jesienią), odwijamy folię, obniżamy temperaturę i zapewniamy więcej światła dziennego, co łatwo zrealizować w ten sposób, że odwinięty klocek wystawiamy na świeże powietrze do cienia. Pamiętaj, by grzybnia nie stykała się z folią, zastosuj jakieś drewienka dystansowe. W opisach uprawy piszą o ziemi lub deseczkach.

Dopisuję:

Znalazłem w sieci taką instrukcję: http://darynatury.w.interia.pl/uprawa/uprawa.htm
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Bardzo cenna wiedza 'rolnikt', dziękuję. A ten worek - folia, jest szczelnie zamknięty, czy jest tam jakiś dopływ powietrza? A te nacięcia - wiercenia można zrobić w korze, czy lepiej ten klocek okorować i w samym drewnie tą grzybnie szczepić?
pozdrawiam, Anita
x_r-t
---

Post »

Wiercić trzeba głębiej niż kora. Chodzi o to, by grzybnia przerastała klocek, a nie korę.
Poczytaj w instrukcji, do której podałem link - tam jest inny sposób. Z boku klocka wycina się otwór o szerokości 2 cm i w ten otwór wkłada się grzybnię.
Ja worki zawiązuję, jednak co jakiś czas zaglądam czy rośnie boczniak, czy pleśń, a dodatkowo, sprawdzam wilgotność i wyglądam grzybków. Zdarza się, że zaczynają rosnąć w worku, a to już ewidentny znak, że trzeba wyjąć całość z worka.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Ok 'rolnikt', dziękuję :wit
pozdrawiam, Anita
x_r-t
---

Post »

Poczytaj jeszcze o wpływie masy podłoża na plonowanie. Trochę naukowo, jednak można coś zrozumieć. Chodzi o to, by wybrać nie za duży ani nie za mały klocek czy balot ( w artykule mowa o balotach): http://www.up.poznan.pl/ogrodnictwo/Ogr ... iombra.pdf
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Wreszcie mam kołki na boczniaki.Tylko nie wiem czy się nadają ,bo to dębina :roll:
Piękne ,zdrowe drewno ,kora strasznie guba....mogą być?
Dostałam jeszcze dwa brzozowe ,ale te są krótkie, bo około 40 cm
A grzybnie to chyba kupie nową, taką w torebkach z PLANTICO
Asia
x_r-t
---

Post »

Cytat ze strony, której adres podałem wyżej:

Drewno twarde mają na przykład dęby, buki, graby, jesiony, klony, jabłonie i grusze, natomiast miękkie brzozy, lipy, wierzby, olsze i topole. Grzyby uprawiane na drewnie miękkim wcześniej wydają owocniki. Często pojawiają się one nawet w roku zaszczepienia, a na pewno w roku następnym; owocowanie trwa około 3 lat. Na twardym drewnie owocniki pojawiają się często dopiero po upływie roku, za to owocowanie trwa 5-7 lat.

W prawie zakupów - Plantico spotkałem tylko dwie odmiany: ostrygowaty i cytrynowy. Proponuję poszukać producenta grzybni, który oferuje również inne odmiany i wybrać taką, która najbardziej odpowiada warunkom uprawy w Twoim przypadku.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Czy tą korę ponacinać?
x_r-t
---

Post »

W zależności od wybranej metody (opisane pod adresami, które podałem wcześniej).
Najlepiej jest wiercić otwory wiertłem i w te otwory wkładać grzybnię na kołkach. Otwory wiercimy po bokach klocków oraz od stron czołowych (tam, gdzie przeszła piła tnąca pień na klocki).
Kołki zarażone grzybnią mają 2,5 - 3cm długości, więc otwory w klockach powinny mieć większą głębokość.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Witaj rolnikt :wit Jaki rozmiar powinien mieć pieniek i co będzie lepszą bazą, klon czy jabłoń? Takie drzewa właśnie ścięła moja sąsiadka i chcę od niej wydębić taki pieniek.
pozdrawiam, Anita
x_r-t
---

Post »

Pod adresem, który wcześniej podałem napisano:

Drewno używane do zagrzybienia też musi być zdrowe, najlepiej świeżo ścięte, klocki przesuszone przed zaszczepieniem grzybnią należy namoczyć w wodzie przez 3 do 5 dni lub przez ten okres nawilżać wodą. Klocki drewna lub okrąglaki o średnicy 25- 40 cm i długości 40cm ustawia się pionowo w dwóch trzech warstwach , każdą z nich przesypując 2 cm warstwą grzybni, na górze kładziemy kawałek drewna i całość przykrywamy folią. Jeśli chcemy tą uprawę prowadzić na dworze należy klocki umieścić w miejscu zacienionym, osłoniętym od wiatru, można też umieścić klocki w pomieszczeniu. Pierwsze plony podobnie jak na karpach pojawiają się jesienią, gdy zostały zaszczepione wiosną. Jeżeli szczepienia grzybnią dokonujemy w lecie, pierwsze grzyby pojawią się najczęściej wiosną następnego roku.

Klocki wybieraj według wyglądu - zdrowe i mniej wysuszone, o wymiarach podanych w zacytowanym fragmencie. W cytowanym fragmencie stosuje się grzybnię w postaci zarażonego zboża. Przy grzybni w postaci kołków drewnianych wymiary pieńków pozostają bez zmian. Ważna jest zasada, że im więcej grzybni ma bezpośredni kontakt z drewnem, tym szybciej grzybnia przerasta pień i tym szybciej doczekamy się plonów.

Tutaj: http://grzyby.grzybnia.pl/files/kolki_instrukcja.pdf kolejna instrukcja z rysunkami
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”