Derenie
Re: Derenie
Derenia pagodowego Variegata widziałam w ogrodniczym, pewnie z importu. Ma cudne czerwone pędy,dużo pąków.
Miałabym eksponowane miejsce dla niego, przy zachodniej, osłoniętej ścianie budynku.
Ale czy ma szanse przyjąc się u nas? Miał ktoś doświadczenia z takim materialem z importu?
Posadziłam w zeszłym roku derenia jadalnego - nawet owocował. Jeszcze troszkę ciepła a zakwitnie.
Obok rośnie dereń Cousa Milky Way - chyba przetrwał zimę...
Mój dereń kanadyjski póki co marnie wygląda, mam gliniastą glebę ...
Miałabym eksponowane miejsce dla niego, przy zachodniej, osłoniętej ścianie budynku.
Ale czy ma szanse przyjąc się u nas? Miał ktoś doświadczenia z takim materialem z importu?
Posadziłam w zeszłym roku derenia jadalnego - nawet owocował. Jeszcze troszkę ciepła a zakwitnie.
Obok rośnie dereń Cousa Milky Way - chyba przetrwał zimę...
Mój dereń kanadyjski póki co marnie wygląda, mam gliniastą glebę ...
Pozdrawiam Ewa
- 100krotka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też go lubię za tę szlachetną, skromną elegancję Chociaż nie powiem, żeby mi przeszkadzały krzykliwe forsycje, co to, to nieselli7 pisze:Bardzo go lubię, bo kwitnie przed forsycjami i w moim odczuciu nie ma tak 'krzykliwego' wyglądu jak niektóre odmiany forsycji
Mój osobisty dereń właściwy niestety, jeszcze w tym roku nie zakwitł...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Trudno przewidzieć czy zakwitnie. Może gdybyś go okrywał na zimę byłaby większa szansa bo Radom nie należy do najcieplejszych zimą rejonów kraju?
Czy rośnie w zacisznym miejscu?
To też zwiększa szansę na kwitnienie.
Zmiany na liściach wyglądają mi na porażenie grzybowe,dużo liści tak wygląda?
A u mnie zakwitł po raz pierwszy,mimo tak uciążliwej zimy dereń kousa
http://forum-ogrodnicze.net/download.php?id=4408
Czy rośnie w zacisznym miejscu?
To też zwiększa szansę na kwitnienie.
Zmiany na liściach wyglądają mi na porażenie grzybowe,dużo liści tak wygląda?
A u mnie zakwitł po raz pierwszy,mimo tak uciążliwej zimy dereń kousa
http://forum-ogrodnicze.net/download.php?id=4408
- Jerzewicz
- 200p
- Od: 3 sty 2011, o 21:17
Ja uważam,że warto go uprawiać. Moje derenie też miały takie plamy.Pryskałem Bioseptem i środkami grzybobójczymi na czarną plamistość. Dereń kwiecisty wymaga bardzo dobrej, zasobnej w składniki pokarmowe ziemi i osłoniętego stanowiska. W moim ogrodzie derenie kwieciste mają się lepiej niż soliter kousa na stanowisku niezbyt osłoniętym. Prawdopodobnie Twoj dereń pochodzi z importu, podobnie jak jeden z moich. Takie rośliny czasami kilka lat są trzymane w inspektach i szkółkach zanim zostaną sprzedane, więc muszą się w ogrodzie zadomowić i zahartować. Przez parę lat wymagają starannego okrycia i kopczykowania przed zimą.gleameil pisze:W zeszłym roku posadziłem sobie derenia kwiecistego Rubra. Rośnie póki co marnie i do tego ma jakieś plamy na liściach.
http://images38.fotosik.pl/1565/75a147545e9ecc98med.jpg
Czym proponujecie go spryskać?
I czy warto się w ogóle bawić w uprawę takiego krzewu? Będzie on kwitł w naszych warunkach?
Problem w tym, że ciężko u mnie z zacisznym miejscem, po prostu nie mam tego derenia gdzie upchać. Mam preparat na plamistość liści, to spryskam. Zobaczę jak będzie rósł w tym sezonie, a najwyżej jesienią spróbuję go gdzieś przesadzić.
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Witam
Jeśli mój Dereń biały sibirica sadzony tego roku ma lekko żółte liście(na obrzeżach) to jest to normalne czy jest jakiś chory?
Jeśli mój Dereń biały sibirica sadzony tego roku ma lekko żółte liście(na obrzeżach) to jest to normalne czy jest jakiś chory?
-
- 200p
- Od: 27 gru 2009, o 12:49
- Kontakt:
-
- 100p
- Od: 27 maja 2012, o 19:21
Witam.Posiadam Derenia Causa Milky Way mniej więcej od 4 lat i mam z nim problem. Mianowicie mój Dereń nigdy mi jeszcze nie kwitł, listki ma jasno zielone, zółte na końcach. Zauważyłam ,że liście mu się zwijają i schną .Rośnie mi bardzo wolno ok.20 cm. przez 4 lata.Czy to normalne
Pozdrawiam Jolka
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Może powinnaś go częściej podlewać?
Ma ktoś może jakieś zdjęcia dużego Derenia Białego Sibirica?
Ma ktoś może jakieś zdjęcia dużego Derenia Białego Sibirica?