Narcyzy,żonkile - cz. 1
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Żonkile i narcyzy
Wiesz, to się nazywa ? ogrodnicze zakupy kompulsywne ?. Poszedłem po żarcie, zobaczyłem niespodziewanie stojak z cebulkami i bulwami, a tuż obok skrzynki balkonowe, no to wyszedłem ze skrzynką, z mieszanką narcyzów i z mieszanką zawilców. :-P
Jako bonus - jeszcze jedna fotka:
Pozdrawiam!
LOKI
Jako bonus - jeszcze jedna fotka:
Pozdrawiam!
LOKI
Dobrze jest tak sobie na bieżąco coś kupować. Człowiek jest przekonany, że tyle kasy idzie na jedzenie, a na rośliny nic nie wydaje .
Pozdrawiam serdecznie,
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 lut 2011, o 03:37
Witam wszystkich. jeżeli jest już post o takiej treści to prosiłbym o usunięcie ale też o wcześniejszą pomoc :P.
Ja mam problem z narcyzami. To są jedyne rośliny cebulowe które mi wypadają i to notorycznie. Wsadzam, rok/ dwa zanikają. A wygląda to tak że na drugi rok (albo w ogole nic nie wychodzi),wychodzi sama rozeta liściowa (niektóre pojedyncze rosną i kwitną) a na trzeci rok roślina zanika. Znikają całe nazwę to łany. Co jest nie tak? Przypominam wszystkie inne cebule mają się dobrze, jedynie narcyzy notorycznie wypadają. Co może być tego przyczyną?
Dziękuję
Pozdrawiam.
Ja mam problem z narcyzami. To są jedyne rośliny cebulowe które mi wypadają i to notorycznie. Wsadzam, rok/ dwa zanikają. A wygląda to tak że na drugi rok (albo w ogole nic nie wychodzi),wychodzi sama rozeta liściowa (niektóre pojedyncze rosną i kwitną) a na trzeci rok roślina zanika. Znikają całe nazwę to łany. Co jest nie tak? Przypominam wszystkie inne cebule mają się dobrze, jedynie narcyzy notorycznie wypadają. Co może być tego przyczyną?
Dziękuję
Pozdrawiam.
-
- Od: 17 sie 2010, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To na prawdę dziwne ,żeby ginęły .Może coś je podjada albo im gleba nie pasuje.
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 28 wrz 2010, o 19:20
Witam. Jeżeli można pokuszę się o szukanie przyczyn znikania narcyzów. Po pierwsze cebule narcyzów są trujące ,a więc żadne gryzonie ich nie jedzą, po drugie nie wiele też mają chorób. Przyczyny mogą być trzy:Jeżeli inne cebulowe mają się dobrze to narcyzy zaatakowała "mucha narcyzowa". (Link do artykułu). Najpewniej (sądząc po objawach ) znajduje się w ziemi. A więc wykopać cebulę i sprawdzic, czy w środku cebuli nie ma larwy.
W połowie maja i powtórzyć w połowie czerwca-podlać pozostałe narcyzy roztworem" Basydin,lub Diazynon" bo Bi58 chyba już nie ma.
Pojedyncze liście pojawiają się z pozostałej po wygryzieniu środka -cebuli.
W lipcu Narcyzy wykopać wysuszyć ,a następnie wrzucić do wody. Po 24 godz.przejżeć biorąc każdą cebulę do ręki . Jak jest mięka na pewno w środku jest larwa. Chore cebule należy spalić. Może też niszczyć narcyzy "Niszczyk zjadliwy" -nicień zjadający korzenie.Czesta przyczyną ginięcia narcyzów jest wymarzanie cebul w ostre zimy.
W połowie maja i powtórzyć w połowie czerwca-podlać pozostałe narcyzy roztworem" Basydin,lub Diazynon" bo Bi58 chyba już nie ma.
Pojedyncze liście pojawiają się z pozostałej po wygryzieniu środka -cebuli.
W lipcu Narcyzy wykopać wysuszyć ,a następnie wrzucić do wody. Po 24 godz.przejżeć biorąc każdą cebulę do ręki . Jak jest mięka na pewno w środku jest larwa. Chore cebule należy spalić. Może też niszczyć narcyzy "Niszczyk zjadliwy" -nicień zjadający korzenie.Czesta przyczyną ginięcia narcyzów jest wymarzanie cebul w ostre zimy.
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt:
-
- 1000p
- Kontakt:
Na to własnie licze , dobrze by było gdyby zakwitły wszystkie w jednym momęcie by ten widoczek był ładny, ale chyba to jest nieosiagalne...
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
u mnie też zaczynają myśleć o kwitnieniu chyba botaniczne
są to maluchy, i jeżeli jest to "Rip van Winkle" to kwiaty ma w kształcie pompona
są to maluchy, i jeżeli jest to "Rip van Winkle" to kwiaty ma w kształcie pompona
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 1000p
- Kontakt:
ja tez u siebie wyczaiłam takie niskie z pąkami oby było jak najwiecej słoneczka to szybciej nam je zakwitna
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Do znawców:
taką oto starą odmianę znalazłam, na pewno sprzed lat 20-30
dodam, ze pachnie przyjemnie, ale delikatnie, nie tak mocno jak np.N.poeticus
taką oto starą odmianę znalazłam, na pewno sprzed lat 20-30
dodam, ze pachnie przyjemnie, ale delikatnie, nie tak mocno jak np.N.poeticus
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie