Poziomki - uprawa cz. 1

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Poziomki - uprawa

Post »

U mnie pierwsze pokazały sie po 9 dniach. Na opakowaniu pisało, że ok 14 dni.
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Kontakt:

Post »

u mnie zaczeły kiełkowac w przeciagu tygodnia, ale moze dlatego ze postawiłam doniczke na lekko ciepłym kaloryferku i miały ciepło - nie wiem czy to mogło spowodowac szybsze kielkowanie :tan w kazdym razie w obu doniczkach mam zielono :D , a w zeszłym roku zaś doniczka była na balkonie i tez bez problemu powschodziły, ale juz dłuzej im to zajeło, tylko sama je zabijałam lejąc na nie wode z butelki no i w efekcie chyba z 5 sadzonek sie uratowało, no ale to sa uroki amatorstwa :D
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

santia pisze:Nie przeczytałam całego wątku, ale chciałam przytargać poziomkę pospolitą ze spaceru, np. z jakiejś polany. Niestety wyczytałam to samo:
- że się rozłazi +
- że powinno się zmieniać miejsce jej bytowania co kilka lat (chyba co 3 lata).

To, że się rozłazi (zajmuje coraz większy obszar) to nawet fajnie, ale bez sensu skoro po kilku latach przestaje owocować/owocuje słabiej (a zmieniać jej miejsce bytowania w ogrodzie co kilka lat nie będę, chciałam by miała stałe miejsce).
Czy to prawda? Ktoś ma poziomkę leśną kilka lat w jednym miejscu i jakieś doświadczenia z tym związane?

Od razu powiem, że znam miejsca w lesie, w których poziomki były, aż w końcu wyginęły. Więc może faktycznie coś w tym jest...
O ile mi wiadomo to poziomka leśna wytwarza rozłogi tak jak truskawka. Postępować trzeba z nią tak jak z truskawką. Wytworzone sadzonki z rozłogów, trzeba nasadzać w nowym miejscu inaczej tak sie zagęści, że roślinki będą konkurować ze sobą.. Poziomkę ogrodową, też co trzy lata trzeba nową zasiewać i sadzić w nowe miejsce.
wodnik
Awatar użytkownika
Moya
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam,

Wpadły mi w ręce nasiona poziomki 'Rugia' i chciałabym wysiać ją w pojemnikach na balkon. Ogrodnik ze mnie początkujący, więc prosiłabym o krótkie instrukcje co i jak mam zrobić (podłoże, nawożenie, jaki pojemnik itp). Jeśli pojawiło się to wcześniej w temacie to przepraszam, ale przekopywanie się przez 20 stron odpowiedzi trochę mnie przerasta :oops:
Awatar użytkownika
KasiaPuk
200p
200p
Od: 17 sty 2011, o 21:25

Post »

Moya, spróbuj się przekopać, moim zdaniem warto;) też jestem początkująca, dlatego szperam na forum cały czas, a zawiera ono takie informacje że w życiu byś o tym nie pomyślała;) Powodzenia! Miłej lektury, naprawdę warto! ;:132
Horse riding - an art of keeping a horse between you and the ground.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

moje poziomki ( RUGIA ) zeszłorocznej produkcji rozmnażają się :D, chyba im dobrze jest pod borówką amerykańską. Przygotowywałam grządkę do podsypania korą ( dla zakwaszenia podłoża ) i odkryłam pojedyncze maluchy rosnące sobie przy "dorosłych" krzaczkach poziomek. Można przyjąć, że nie rozrastają się z rozłogów ale jak zostawimy parę owoców na krzaku w ciągu sezonu to się rozsieją :heja

Obrazek
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Post »

Witam!
Proszę o pomoc.
Ponad tydzień temu wysiałam nasiona poziomki. Mam problem ponieważ nie wiem czy to co wyrosło jest poziomką, czy może wykiełkowały sobie chwasty :oops:
Pierwszy raz siałam poziomki. Trzymałam je pod folią dopóki COŚ nie wykiełkowało. Do siewu użyłam niestety starej ziemi po pelargoniach :oops:, na którą nasypałam trochę świeżej.

http://img861.imageshack.us/img861/2161/p3280356.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/2694/p3280354.jpg
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
bonia244
1000p
1000p
Od: 19 lis 2010, o 08:18
Kontakt:

Post »

Z tego co mi się wydaje to na drugim zdjęciu widać pelargonie :;230 bo na pewno to nie jest poziomka :shock:
Awatar użytkownika
Kasia1972
500p
500p
Od: 18 paź 2008, o 19:48

Post »

A mi się wydaje, że to ani poziomka, ani pelargonia :roll: jak dla mnie to to na jakiegoś szczawika wygląda...
Dla zastanawiających się nad odmianami: wysiałam Rugię, Reginę i Barona. Najlepsza u mnie okazała się Rugia. Baron najgorszy -zaczął mi podsychac, popikowałam co się dało i zobaczymy co dalej będzie.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

nie chcę cię martwić ale na drugim zdjęciu to na pewno nie jest poziomka, kiełki poziomki są mikroskopijne i takie "kompaktowe" zwarte... a to jakiś szczawik albo inne zielsko ( szczawik ? a może orlik ? )
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
nemezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:59

Post »

NA pierwszym zdjęciu moim okiem poziomki, moje wyglądały tak samo. ale na drugim niestety ta konieczynka o lekko bordowych listkach:).
Awatar użytkownika
grazka100
500p
500p
Od: 25 paź 2010, o 10:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

taak, to koniczynka, taka doniczkowa :D
Po południu zrobię fotkę moim poziomkom wysianym 20 marca
Są piękne ;:138
Pozdrawiam