Trawnik po zimie cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawnik po zimie
Trawnik powinien być ostatni raz nawożony nawozami do końca czerwca, w wyjątkowych wypadkach losowych, czy pogodowych ten termin nie może przekraczać pierwszej dekady lipca.
Po tym terminie, nie nawozimy trawnika żadnymi nawozami , trawnik musi się przygotować do trudnych warunków jakie panują zimą, by szkody pozimowe nie były takie jak na pokazanym prze Ciebie fragmencie trawnika.
Tak zwane nawozy jesienne, mają w swoim składzie elementy odżywcze przygotowujące je do zimy, co nie oznacza że należy je również zastosować w terminie nie później niż do końca czerwca.
Tak wyglądał mój trawnik w tym roku bezpośrednio po zniknięciu śniegu .( na szczęście dzisiaj jeszcze , i oby, nie pada)
Po tym terminie, nie nawozimy trawnika żadnymi nawozami , trawnik musi się przygotować do trudnych warunków jakie panują zimą, by szkody pozimowe nie były takie jak na pokazanym prze Ciebie fragmencie trawnika.
Tak zwane nawozy jesienne, mają w swoim składzie elementy odżywcze przygotowujące je do zimy, co nie oznacza że należy je również zastosować w terminie nie później niż do końca czerwca.
Tak wyglądał mój trawnik w tym roku bezpośrednio po zniknięciu śniegu .( na szczęście dzisiaj jeszcze , i oby, nie pada)
- magenta
- Od: 31 mar 2010, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A czy te wzgórki, mogły pozostawić po sobie osy zimujące w trawie? Miałam w zeszłym roku małe gniazdo pod daszkiem drewutni, ale zostawiłam je na zimę i miesiąc temu usunęłam suche.
- reniazt
- Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Ania - ja się właśnie na niego skusiłam. Zobaczymy jak się sprawdzi.Anna29 pisze:
Widziałam dziś w Biedronce nawóz do trawników (chyba zawiera około 9% azotu także nie dużo może się skuszę).
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
reniazt ja też kupiłam bo cenowo to tanio wychodzi i nie muszę do miasta jechać i tego taszczyć.
- ha_ka
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 25 mar 2011, o 08:27
- Kontakt:
Teraz to już możesz się na dobre zabrać do pielęgnacji swojego trawnika. Pogoda w najbliższych dniach ma być sprzyjająca. ja swój trawnik juz wygrabiłam i napowietrzyłam. Też po zimie były na nim żółte plamy ale to z powodu psa, który biega po całym ogrodzie. Trawka juz odżywa - posiedziałoby się na świeżym powietrzu!!!
pozdrawiam Halusia
czy mogę posypać nawozem trawę którą posiałem 3 dni temu?
obniżałem teren koło kostki brukowej około pół metra i posypałem na to miejsce trawkę i udeptałem ją w tych miejscach i czy mogę góre teraz posypać nawozem?
obniżałem teren koło kostki brukowej około pół metra i posypałem na to miejsce trawkę i udeptałem ją w tych miejscach i czy mogę góre teraz posypać nawozem?
-
Coś mi się zdaje że pośpieszyłeś się z siewem trawy o tej porze roku. Wschodząca trawa jest wrażliwa na nocne przymrozki, a o tej porze jeszcze łatwo o takie zjawisko.
Co do nawożenia trawy przed jej wschodami, to praktykowane jest zasilenie nawozem ziemi przed ,czy w trakcie siewu nasion, a następnie dobre przegrabienie ( wymieszanie nawozu z ziemią). Myślę że te trzy dni opóźnienia nie będzie ze szkodą dla nowej trawy, natomiast z zasileniem świeżo wschodzącej trawy byłbym ostrożny, bo łatwo spalić ledwo co wschodzące siewki, jeżeli już to nawozem w płynie i to w późniejszym trochę okresie.
Co do nawożenia trawy przed jej wschodami, to praktykowane jest zasilenie nawozem ziemi przed ,czy w trakcie siewu nasion, a następnie dobre przegrabienie ( wymieszanie nawozu z ziemią). Myślę że te trzy dni opóźnienia nie będzie ze szkodą dla nowej trawy, natomiast z zasileniem świeżo wschodzącej trawy byłbym ostrożny, bo łatwo spalić ledwo co wschodzące siewki, jeżeli już to nawozem w płynie i to w późniejszym trochę okresie.
Tadeusz u mnie nie ma już przymrozków ,ewentualnie w nocy jest 0 stopni...,a czytałem gdzieś na forum że trawkę można już sadzić a trawkę którą posiałem to jeszcze nie kiełkuje
-
JACULO, nie napisałem że nie można siać, to że teraz nie ma przymrozków, to nie oznacza że go nie będzie akurat podczas wschodu traw, sienie o tej porze trawy stwarza takie niebezpieczeństwo, ale nie oznacza że jest ono pewne.
Przy sianiu tak niewielkiego fragmentu jak Ty to zrobiłeś , to żadne zagrożenie, ale sianie o tej porze dużych powierzchni to i duże ryzyko poważnych strat.
Przy sianiu tak niewielkiego fragmentu jak Ty to zrobiłeś , to żadne zagrożenie, ale sianie o tej porze dużych powierzchni to i duże ryzyko poważnych strat.
Pytanie jakich było wiele, ale po przeczytaniu watków o trawie w sumie dalej nie wiem jak się zabrać za mój trawnik. Jak go doprowadzić do przyzwoitego wyglądu?
Krótko o trawniku. Jest to trawnik z rolki, ułożony 2 lata temu. Od początku było z nim źle. Nie został zwałowany, od razu zaczął się przerzedzać. Właścicl firmy, na moją reklamację odpowiedział, że użył złego rodzaj trawy do wysiewu. Najgorszy kawałek mi wymienili, ale i tak było fatalnie. W zeszłym roku próbowaliśmy coś dosiać miejscwo, ale z marnym efektem, a spacerki w butach z kolcami dodały jedynie mi kondycji. Co robić? Ziemia jest strasznie ubita, nierówna, gliniasta, puste placki to obecnie prawie 1/3. Chciałam zacząć od wertykulacji, ale teraz już nie wiem. Generalnie trzeba dosiać, ale czy zrobić to jakoś na całości, czy zająć się plackami? Na razie został porządnie wygrabiony.
Krótko o trawniku. Jest to trawnik z rolki, ułożony 2 lata temu. Od początku było z nim źle. Nie został zwałowany, od razu zaczął się przerzedzać. Właścicl firmy, na moją reklamację odpowiedział, że użył złego rodzaj trawy do wysiewu. Najgorszy kawałek mi wymienili, ale i tak było fatalnie. W zeszłym roku próbowaliśmy coś dosiać miejscwo, ale z marnym efektem, a spacerki w butach z kolcami dodały jedynie mi kondycji. Co robić? Ziemia jest strasznie ubita, nierówna, gliniasta, puste placki to obecnie prawie 1/3. Chciałam zacząć od wertykulacji, ale teraz już nie wiem. Generalnie trzeba dosiać, ale czy zrobić to jakoś na całości, czy zająć się plackami? Na razie został porządnie wygrabiony.
Czy znajdzie się jakaśmiła osoba, która mi odpowie?danpok pisze:Witajcie, mam pytanie co do nawozu, polecono mi w składzie dla rolników nawóz azofoska a w szczególności YaraMila Complex (dawniej znany jako Hydrocomplex). Co o nich sądzicie, stosował ktoś z Was?. Mam dylemat z odpowiednim nawozem, ponieważ pH ziemi gdzie rośnie trawa to 7. Czy ktoś może mi pomóc w doborze odpowiedniego nawozu?
Pozdrawiam
daniel
PS. Tadeuszu podziwiam twój trawnik, taki trawnik jak twój to mój cel w tym roku:)