Trawnik po zimie cz. 1

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Trawnik po zimie

Post »

czy mogę posypać nawozem trawę którą posiałem 3 dni temu?
obniżałem teren koło kostki brukowej około pół metra i posypałem na to miejsce trawkę i udeptałem ją w tych miejscach i czy mogę góre teraz posypać nawozem? :roll:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Coś mi się zdaje że pośpieszyłeś się z siewem trawy o tej porze roku. Wschodząca trawa jest wrażliwa na nocne przymrozki, a o tej porze jeszcze łatwo o takie zjawisko.

Co do nawożenia trawy przed jej wschodami, to praktykowane jest zasilenie nawozem ziemi przed ,czy w trakcie siewu nasion, a następnie dobre przegrabienie ( wymieszanie nawozu z ziemią). Myślę że te trzy dni opóźnienia nie będzie ze szkodą dla nowej trawy, natomiast z zasileniem świeżo wschodzącej trawy byłbym ostrożny, bo łatwo spalić ledwo co wschodzące siewki, jeżeli już to nawozem w płynie i to w późniejszym trochę okresie.
jacula
200p
200p

Post »

Tadeusz u mnie nie ma już przymrozków ,ewentualnie w nocy jest 0 stopni...,a czytałem gdzieś na forum że trawkę można już sadzić :roll: a trawkę którą posiałem to jeszcze nie kiełkuje :wink:
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

JACULO, nie napisałem że nie można siać, to że teraz nie ma przymrozków, to nie oznacza że go nie będzie akurat podczas wschodu traw, sienie o tej porze trawy stwarza takie niebezpieczeństwo, ale nie oznacza że jest ono pewne.

Przy sianiu tak niewielkiego fragmentu jak Ty to zrobiłeś , to żadne zagrożenie, ale sianie o tej porze dużych powierzchni to i duże ryzyko poważnych strat.
struna
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 mar 2011, o 21:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pytanie jakich było wiele, ale po przeczytaniu watków o trawie w sumie dalej nie wiem jak się zabrać za mój trawnik. Jak go doprowadzić do przyzwoitego wyglądu?
Krótko o trawniku. Jest to trawnik z rolki, ułożony 2 lata temu. Od początku było z nim źle. Nie został zwałowany, od razu zaczął się przerzedzać. Właścicl firmy, na moją reklamację odpowiedział, że użył złego rodzaj trawy do wysiewu. Najgorszy kawałek mi wymienili, ale i tak było fatalnie. W zeszłym roku próbowaliśmy coś dosiać miejscwo, ale z marnym efektem, a spacerki w butach z kolcami dodały jedynie mi kondycji. Co robić? Ziemia jest strasznie ubita, nierówna, gliniasta, puste placki to obecnie prawie 1/3. Chciałam zacząć od wertykulacji, ale teraz już nie wiem. Generalnie trzeba dosiać, ale czy zrobić to jakoś na całości, czy zająć się plackami? Na razie został porządnie wygrabiony.
danpok
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lut 2011, o 08:43

Post »

danpok pisze:Witajcie, mam pytanie co do nawozu, polecono mi w składzie dla rolników nawóz azofoska a w szczególności YaraMila Complex (dawniej znany jako Hydrocomplex). Co o nich sądzicie, stosował ktoś z Was?. Mam dylemat z odpowiednim nawozem, ponieważ pH ziemi gdzie rośnie trawa to 7. Czy ktoś może mi pomóc w doborze odpowiedniego nawozu?
Pozdrawiam
daniel
PS. Tadeuszu podziwiam twój trawnik, taki trawnik jak twój to mój cel w tym roku:)
Czy znajdzie się jakaśmiła osoba, która mi odpowie?
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj DANIELU, ja zaopatruje się w nawozy w punktach sprzedaży nawozów dla rolników i tam nie spotkałem się z nawozami YaraMila Complex (dawniej znany jako Hydrocomplex).

Jakie ja nawozy stosuję napisałem już wielokrotnie, nawet niedawno w tym wątku pisałem ( środa ,16 marca)

Uważam że najlepsze są nawozy wieloskładnikowe, mają one długi zakres działania, dobre są również nawozy "specjalne" i z przedłużonym działaniem , ale dala mnie, na mój areał trawnika są one za drogie.

Z uwagi na mnogość tych nawozów, nie mogę Ci konkretnego nawozu doradzić, najlepiej by było jak byś dał do badań próbki gleby pobrane z różnych punktów trawnika i wysłał je do badań ,z tego co wiem nie są to wielkie pieniądze;
http://www.pkt.pl/firmy/-/q_Badanie+Gleby/1/
jacula
200p
200p

Post »

możecie mi powiedzieć jak mogę domowymi sposobami zrobić Wertykulacja ? co to są te buty z kolcami ? mam nie dużo tego trawnika ? i czy macie jakiś fajny sposób na to ? aby nie wydawać pieniedzy? :wink:
Awatar użytkownika
Rodusik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2009, o 10:09

Post »

mój M wkurzył się ilością ręcznej roboty i w tym roku wyskoczył i kupił weltykulator. Nic nie mówiłam bo działka jest spora a to jego praca. Teraz jeździ zadowolony.
Pozdrawiam, Mariola
Ogród Rodusika
Awatar użytkownika
ellap75
200p
200p
Od: 5 lip 2010, o 13:26

Post »

jacula pisze:możecie mi powiedzieć jak mogę domowymi sposobami zrobić Wertykulacja ? co to są te buty z kolcami ? mam nie dużo tego trawnika ? i czy macie jakiś fajny sposób na to ? aby nie wydawać pieniedzy? :wink:
A może zainwestujesz w ręczny wertykulator? Kosztuje tyle co grabie, ok 30 zł. Ale ciężko będzie, chyba że zamiast siłowni..... :wink:
Buty z kolcami są na ciężkie gleby, robi się dziurki i zasypuje piachem. Wyglądają jak podeszwa z kolcami i taśmami do przywiązania do butów.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
elka123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lis 2008, o 21:10

Post »

Bardzo przydatny wątek. Dziękuję w imieniu swoim i innych którzy się ze mną zgadzają :)

Czy ktoś jest w stanie polecić dobry aerator-wertykulator? Jeśli nie wolno tu to na priw? Bo jak zaczęłam czytać opinie na znanym portalu oceniającym, wszelkie dobra to się załamałam. :( Mam wrażenie że wszystko się rozlatuje po jednym użyciu.

edit:
Znalazłam odpowiedni wątek na forum (przez google bo wcześniej szukałam w 'naszej' wyszukiwarce i nic nie znalazła)
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj EFILO, wklejam treść odpowiedzi jakiej kilka dni temu udzieliłem na PW jednej z Forumowiczek;

Witaj XXXXXXX, nie wiem czy planujesz zakup aeratora-wertykulatora o napędzie elektrycznym ,czy spalinowym, elektryczny jest dużo, dużo tańszy ( 300-500 zł), ale latając z nim po tak dużym ogrodzie można się z kablem zaplątać między krzaczkami . Spalinowy , z kolei jest wygodny w obsłudze, ale dużo droższy( 1500-2000 zł). Ja w ogrodzie używam elektrycznego i już zdążyłem opracować poruszanie się z kablem po ogrodzie ( długi kabel trzeba mieć z boku albo z tyłu terenu planowanego do pracy.)

Kupując aerator-wertykulator kupuj urządzenie z dwoma wymiennymi wałkami, jednym z drutami do wyczesywania (zwykle jesienią) obumarłej trawy, drugim z nożami do wiosennej pracy (po pierwszym koszeniu) ,nacinaniu ziemi i darni w celu napowietrzenia ziemi i rozkrzewieniu trawy. W urządzeniu odkręca się dwie śrubki ( z jednej strony), wyjmuje jeden wałek i wkłada się drugi zakręcając ponownie śrubki.

Kupując aerator-wertykulator trzeba mieć na uwadze że za kilka lat metalowe sprężyny, czy noże, pracując w ziemi się po prostu zużyją i by nie kupować za 5-10 lat drugiego urządzenia, kupić takie gdzie możemy dokupić same wymienne wałki , wystarczyło by wymienić w wałkach tylko noże, lub druty, ale w sklepach, czy na allegrooo nie ma samych sprężyn, czy noży, tylko już gotowe wałki.

Produkowane w kraju aeratory , wytwarzają również i wałki do nich i chyba należy takich szukać . Po prostu , idź do sklepu ( jednego, czy kilku) i zapytaj się do jakich aeratorów są w stanie ( zamówić, bo pewnie na sklepie by nie mieli) sprzedać Ci wałki z nożami i ze szpilkami, jeżeli Ci odpowiedzą że mogą to załatwić, to wtedy zaczynaj rozmowę o zakupie urządzenia.

Co do wyboru konkretnej firmy, to w przypadku elektrycznych nie ma w czym grymasić ( no chyba żeby nie brać chińszczyzny), tam się nie ma co psuć poza silnikiem elektrycznym. Silnik takiego aeratora-wertykulatora ,chyba nie powinien być mniejszy niż 1200-1300 W, i z kolei nie większy niż 1700-1800 W.

Co do aeratora-wertykulatora spalinowego, to jednak trzeba zwracać uwagę na producenta silnika spalinowego, a tu raczej firma Briggs & Stratton jest jedna z lepszych.

I jeszcze jedno, jeżeli kupisz zwykły, elektryczny aerator-wertykulator , to rozważ czy do pracy używać dołączony do urządzenia kosz na odpady. Ja mam urządzenie firmy FLORA i podczas pracy do kosza zdoła wchodzić odpadów na 1/3 pojemności, zapełnić do pełna nie da rady, a to głównie na ciężar , dlatego też podczas pracy urządzeniem nie dołączam kosza, tylko aerację robię , a dopiero później odpady wydobyte przez wałki zgrabiam do taczki i wywożę na śmietnik. W ten sposób nie zbieram kilogramów ziemi jako przy okazji dostało by się z odpadami do kosza .

Ponadto praca z koszem powoduje co chwilę przerwy w pracy na wysypanie z kosza 1/3 zebranych odpadów, to znacznie wydłuża czas pracy ( oczywiście na późniejsze grabienie też trzeba dużo czasu przeznaczyć)- wybór należy do Ciebie- Twojego małżonka.

Nie wiem czy warto zakupywać tego typu urządzenia w trwających promocjach w marketach, bo później w przypadku jakiejkolwiek awarii szukaj kto to naprawi, a najczęściej to trzeba by to wyrzucać na śmietnik.

Dobrym sposobem jest pójść do punktu naprawy takich urządzeń w Twojej okolicy i zapytać się jakie aeratory naprawiają ( do jakich napraw mają części) i popytać ich o opinie o tych urządzeniach. Nie ma nic gorszego niż uszkodzone urządzenie w czasie gdy jest ono bardzo potrzebne w ogrodzie a na jego naprawę trzeba czekać tygodniami.

Jak mawia mój mechanik ; urządzenia się dzielą na te które się zepsuły i na te co się zepsują , na to trzeba być przygotowany kupując każde urządzenie.
elka123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lis 2008, o 21:10

Post »

dziękuję za wklejenie tej bardzo przydatnej opinii

zamierzam zakupić aerator elektryczny ze względu na stosunek wygody do ceny i maly trawnik. kosiarke mamy spalinową ale jej używa się znacznie częściej. dwukrotne latanie w roku z kablem jakoś da się przeżyć.
przymierzałam się do flory. w moim miejscu zamieszkania jest takie gęstowie firm że nie będzie problemu z serwisem cokolwiek byśmy wybrali.

mam tylko pytanie co w przypadku gdyby noże, sprężyny natrafiły na kamień? mam nawiezioną ziemię 'ogrodniczą' ale niestety okazała sie kiepskiej jakości.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Anna29 pisze:reniazt ja też kupiłam bo cenowo to tanio wychodzi i nie muszę do miasta jechać i tego taszczyć.
Ania
- fajnie poeksperymentujemy razem - na nóż widelec naszym trawnikom spasuje.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Lamia pisze:Jaka jest cena tego nawozu? Dziękuje :)
- za 2,5 kg zapłaciłam 4 zł z groszami.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”