Roślinki Horpynki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Od: 16 maja 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Roślinki Horpynki

Post »

Agunia pisze:Faktycznie wiosna :D
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie :?
Wszystkie variegate odmiany wolniej rosną niż całe zielone. Mają mniej chlorofilu.
Awatar użytkownika
horpyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 maja 2008, o 18:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Abrimaal pisze:
Agunia pisze:Faktycznie wiosna :D
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie :?
Wszystkie variegate odmiany wolniej rosną niż całe zielone. Mają mniej chlorofilu.
hmm...moje obserwacje raczej tego nie potwierdzają:)
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Kontakt:

Post »

...ale matematyka potwierdza,
który liść tej samej wielkości będzie pobierał więcej energii słonecznej?
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

Oj tam, oj tam, Wolniej - szybciej.... to mało ważne przy takiej ilości tak pięknych, zdrowych i rzadko spotykanych rodzjach zieloności.... podziwiam, podziwiam i jeszcze troche po podziwiam!!!!
grtuluję!!!
;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:3 dla nich życzę!!!!
Awatar użytkownika
horpyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Abrimaal pisze:...ale matematyka potwierdza,
który liść tej samej wielkości będzie otrzymywał więcej energii słonecznej?
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
Oczywiście, z logicznego punktu widzenia, całkowicie się z Tobą zgadzam. Tylko w praktyce, naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy wzrostem syngonium zielonego a variegaty:) I w sumie to sama się zdziwiłam, że tak szybko porasta. Ale Zabielka ma rację. Mało istotne czy szybko czy wolno:) Byle zdrowo rosły:)
Awatar użytkownika
Abrimaal
200p
200p
Kontakt:

Post »

horpyna pisze:
Abrimaal pisze:...ale matematyka potwierdza,
który liść tej samej wielkości będzie pobierał więcej energii słonecznej?
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
Oczywiście, z logicznego punktu widzenia, całkowicie się z Tobą zgadzam. Tylko w praktyce, naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy wzrostem syngonium zielonego a variegaty:) I w sumie to sama się zdziwiłam, że tak szybko porasta. Ale Zabielka ma rację. Mało istotne czy szybko czy wolno:) Byle zdrowo rosły:)
Dla mnie też to jest najważniejsze, jedne gatunki i odmiany szybko rosną, inne bardzo wolno. Ważne aby zapewnić im warunki,
żeby naprawdę rosły, a nie tylko były utrzymywane przy życiu. Niestety powierzchnia mieszkań zwykle pozwala jedynie na to drugie, a jak na złość ci, którzy mieszkają w dużych domach, nie mają zwykle czasu na rośliny, bo są zabiegani, żeby zarobić na utrzymanie. Takie realia :evil:
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Podziwiam Twoje piękne rośliny, ładną masz kolekcję, widzę i czytam ile masz do nich serca i jak je kochasz ;:167 pozdrawiam
Awatar użytkownika
horpyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Abrimaal pisze: Ważne aby zapewnić im warunki,
żeby naprawdę rosły, a nie tylko były utrzymywane przy życiu. Niestety powierzchnia mieszkań zwykle pozwala jedynie na to drugie, a jak na złość ci, którzy mieszkają w dużych domach, nie mają zwykle czasu na rośliny, bo są zabiegani, żeby zarobić na utrzymanie. Takie realia :evil:
Masz rację, ale takie życie.. Ja sama kilka roślin musiałam oddać siostrze, bo u mnie już za duże wyrosły i widać było że już nie czują się dobrze. Całe szczęście, że siostra ma i duży dom i duże serce dla roślinek:)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit
Jestem u Ciebie pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Te roślinki, które Ty kochasz ja również pokochałam.
Mam ogromną słabośc do roślin z rodziny Araceae. Idę jeszcze raz poogladac Twoje cuda ;:65
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
horpyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

a tak w ogóle, WITAM wszystkich nowo przybyłych na moim wątku i dziękuję za miłe słowa, w imieniu moich roślin oczywiście :wink:
Lidka lmw
1000p
1000p
Od: 23 sie 2011, o 13:47

Post »

O raju ależ tu cudnie !!! Tyle roślin !!! Gratuluję !!Anturium są boskie ! ;:138 ;:138
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
agarow78
500p
500p
Od: 22 lip 2011, o 22:42

Post »

:wit

Tak mi się u Ciebie spodobało że zasiadłam w tym rajskim ogrodzie - wszystkie roślinki sa cudowne, zadbane, cotu dużo mówić one sa wspaniałe a to że się cała ;:152 przemilczę. Oj chciałabym chociaż kilka takich piękności jakie posiadasz :oops:
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
renka1
500p
500p
Od: 10 mar 2011, o 11:56

Post »

mnie głowa rozbolała od tych piękności.Kolekcja hojek i aschynantusa imponująca.W ogóle wszystko jest zachwycające.
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”