Wszystkie variegate odmiany wolniej rosną niż całe zielone. Mają mniej chlorofilu.Agunia pisze:Faktycznie wiosna
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie
Roślinki Horpynki
- Abrimaal
- 200p
- Od: 16 maja 2008, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Roślinki Horpynki
- horpyna
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 maja 2008, o 18:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
hmm...moje obserwacje raczej tego nie potwierdzają:)Abrimaal pisze:Wszystkie variegate odmiany wolniej rosną niż całe zielone. Mają mniej chlorofilu.Agunia pisze:Faktycznie wiosna
Chciałam zapytać czy to Syngonium podophyllum 'Emerald Gem' to rośnie tak szybko jak normalne czy raczej nie ?Zauważyłam u swoich, że im wymyślniejsza odmiana tym wolniej rośnie
- Abrimaal
- 200p
- Kontakt:
...ale matematyka potwierdza,
który liść tej samej wielkości będzie pobierał więcej energii słonecznej?
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
Oj tam, oj tam, Wolniej - szybciej.... to mało ważne przy takiej ilości tak pięknych, zdrowych i rzadko spotykanych rodzjach zieloności.... podziwiam, podziwiam i jeszcze troche po podziwiam!!!!
grtuluję!!!
dla nich życzę!!!!
grtuluję!!!
dla nich życzę!!!!
- horpyna
Oczywiście, z logicznego punktu widzenia, całkowicie się z Tobą zgadzam. Tylko w praktyce, naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy wzrostem syngonium zielonego a variegaty:) I w sumie to sama się zdziwiłam, że tak szybko porasta. Ale Zabielka ma rację. Mało istotne czy szybko czy wolno:) Byle zdrowo rosły:)Abrimaal pisze:...ale matematyka potwierdza,
który liść tej samej wielkości będzie otrzymywał więcej energii słonecznej?
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
- Abrimaal
- 200p
- Kontakt:
Dla mnie też to jest najważniejsze, jedne gatunki i odmiany szybko rosną, inne bardzo wolno. Ważne aby zapewnić im warunki,horpyna pisze:Oczywiście, z logicznego punktu widzenia, całkowicie się z Tobą zgadzam. Tylko w praktyce, naprawdę nie widzę różnicy pomiędzy wzrostem syngonium zielonego a variegaty:) I w sumie to sama się zdziwiłam, że tak szybko porasta. Ale Zabielka ma rację. Mało istotne czy szybko czy wolno:) Byle zdrowo rosły:)Abrimaal pisze:...ale matematyka potwierdza,
1. Zielony w 100%
czy
2. Zielony w 60%
żeby naprawdę rosły, a nie tylko były utrzymywane przy życiu. Niestety powierzchnia mieszkań zwykle pozwala jedynie na to drugie, a jak na złość ci, którzy mieszkają w dużych domach, nie mają zwykle czasu na rośliny, bo są zabiegani, żeby zarobić na utrzymanie. Takie realia
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Podziwiam Twoje piękne rośliny, ładną masz kolekcję, widzę i czytam ile masz do nich serca i jak je kochasz pozdrawiam
- horpyna
Masz rację, ale takie życie.. Ja sama kilka roślin musiałam oddać siostrze, bo u mnie już za duże wyrosły i widać było że już nie czują się dobrze. Całe szczęście, że siostra ma i duży dom i duże serce dla roślinek:)Abrimaal pisze: Ważne aby zapewnić im warunki,
żeby naprawdę rosły, a nie tylko były utrzymywane przy życiu. Niestety powierzchnia mieszkań zwykle pozwala jedynie na to drugie, a jak na złość ci, którzy mieszkają w dużych domach, nie mają zwykle czasu na rośliny, bo są zabiegani, żeby zarobić na utrzymanie. Takie realia
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Jestem u Ciebie pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Te roślinki, które Ty kochasz ja również pokochałam.
Mam ogromną słabośc do roślin z rodziny Araceae. Idę jeszcze raz poogladac Twoje cuda
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
- horpyna
a tak w ogóle, WITAM wszystkich nowo przybyłych na moim wątku i dziękuję za miłe słowa, w imieniu moich roślin oczywiście
-
- 1000p
- Od: 23 sie 2011, o 13:47
O raju ależ tu cudnie !!! Tyle roślin !!! Gratuluję !!Anturium są boskie !
Pozdrawiam Lidka Mój mały zielony raj część 1 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=47114" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
część 2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=48489" onclick="window.open(this.href);return false;
część 3 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49364" onclick="window.open(this.href);return false;
- agarow78
- 500p
- Od: 22 lip 2011, o 22:42
Tak mi się u Ciebie spodobało że zasiadłam w tym rajskim ogrodzie - wszystkie roślinki sa cudowne, zadbane, cotu dużo mówić one sa wspaniałe a to że się cała przemilczę. Oj chciałabym chociaż kilka takich piękności jakie posiadasz
Pozdrawiam i Zapraszam
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
Kwiatostan Agi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45846" onclick="window.open(this.href);return false;
- renka1
- 500p
- Od: 10 mar 2011, o 11:56
mnie głowa rozbolała od tych piękności.Kolekcja hojek i aschynantusa imponująca.W ogóle wszystko jest zachwycające.
Pozdrawiam! Renata
Moje kwiaty doniczkowe
Moje kwiaty doniczkowe