Adenium - Róża pustyni cz.2
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róża pustyni cz.2
Ciekawy link tylko trochę to ... dziwne. Bo fota wskazuje, że wielkość nasion to dana odmiana. A ja dostałam po kilka nasion niby jednej odmiany i raczek większość jest innego "rozmiaru" od pozostałych
Pewnie jakieś odstępstwa od tego też się zdarzają.. 
P.S
Masz PW

P.S
Masz PW
- polanka
- 100p
- Od: 19 gru 2009, o 14:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To nie wina sprzedawcy tylko Twoja, lejesz za dużo wody. Korzenie pewnie zgniły/ wyciągnij z ziemi, przesusz i roślinkę i podłoże, posadź na nowo i ostrożnie z wodą.NanaH10 pisze:A teraz coś dla fanów pięknych widoków...
Moje allegrowe Adenium. Jak widać prawdopodobnie nie przetrwa po wysyłce (zdj. można było zobaczyć kilka stron wcześniej). Ogromna szkodaBrawa dla sprzedawcy
![]()
Nie ma jak swoja hodowla... Nigdy więcej nie kupię dorosłej rośliny, chyba że sama po nią pojadę. Wrrrr...Nana zła.
Jak się opiekować tą roślinką czytaj szczególnie pierwszą część.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 61&start=0
Jest tam dużo przydatnych wiadomości.
Zadbaj o roślinkę i nie zwalaj swojej niewiedzy na innych.
Powodzenia
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
- ArkadiuS
- 200p
- Od: 25 lut 2011, o 20:26
Tu chodzi o to że roślina była bardzo źle zabezpieczona, tzn. nie była w ogóle zabezpieczona :P, na czas transportu ... i niestety dotarła w ciężkim stanie. Ostro oberwała. Teraz wygląda jak wygląda.polanka pisze:Zadbaj o roślinkę i nie zwalaj swojej niewiedzy na innych.
Nana dawała wcześniej zdjęcie zaraz po otwarciu przesyłki. Nie wyglądało to miło ^^
- polanka
- 100p
- Od: 19 gru 2009, o 14:40
Widziałam tę fotkę i dalej twierdzę, że to błędy w uprawie i za dużo wody.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.
- KATRIN999
- 10p - Początkujący
- Od: 15 sty 2011, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
giga45 pisze:Arku dziękuje bardzo. Staram sie dbac onie aby znów nie padły jak kiedyś. Teraz byłam na zwolnieniu dosyc długo i bałam się że padną, bo nie będzie nikt ich podlewał (stoją w pracy na parapecie) ale dały radę.Pozdrawiam
Bardzo ładne i widać że zdrowe hmmm kiedy moje takie będą o ile w ogóle będą .
- ArkadiuS
- 200p
No tutaj nie sposób się nie zgodzić. Istotnie objawy typowe ... chociaż z wcześniejszych wypowiedzi Nany wynika że sam kaudeks nie jest zbyt twardy, a moje adenia jak są dobrze napite to twarde jak młode kartofelki ^^polanka pisze:za dużo wody.
Uznajmy że jest remis i wina leży po obu stronach :P

Pozwólcie, że ja rozstrzygnę, bo wiem najlepiej co mam w doniczce
absolutnie nie ma za dużo wody. Roślina marnieje od momentu wyciągnięcia jej z tego czegoś. Pilnuję jej warunków i są jak najlepsze, mam tu pomoc i opinie doświadczonych (dzięki Arku
). Większość liści była uszkodzona a końce gałązek pozbawione młodych odrostów. Niestety... Może jeszcze się odratuje. Może straci liście, prześpi i zacznie od nowa.

But everything looks better, when the sun goes down...
- ArkadiuS
- 200p
Kurde, a tak stękał, tak płakał, tak marudził że już nic Mu nie wyrośnie, że ostatni grosz wydał ma nasionka a tu nic nie chce kiełkować ... a teraz proszę !! ... jeszcze będą najładniejsze siewki na forum :P
Hej nie wiecie czy Piotr ma "na stanie" nasiona? Czy była jakaś dostawa? Czy je w ogóle sprzedaje?
- ArkadiuS
- 200p
Z tego co ostatnio pisał, dostał 3500, także nie prędko "wyjdą" ... chociaż ... jakbym wziął z 2000 to może ... hm ....
Jak ogarnie ofertę to pewnie da znać ^^ i się zacznie "walka o ogień"
Swoje Adenia muszę jutro obrócić na drugi boczek, po jednej strasznie brązowe się zrobiły a druga blada ... ach te tropikalne słońce ^^
Jak ogarnie ofertę to pewnie da znać ^^ i się zacznie "walka o ogień"
Swoje Adenia muszę jutro obrócić na drugi boczek, po jednej strasznie brązowe się zrobiły a druga blada ... ach te tropikalne słońce ^^
Ja tym razem chciałabym więcej nasion, bo opanowałam już wysiew
teraz mogę wojować 

Hm.. moze i ja cos kupiłbym - uzależnia 

Wciąga jak cholera, to fakt 

- ArkadiuS
- 200p
Ja to często pijam świeżo wyciśnięty sok z młodych siewek dla lepszego efektu ^^
Daje kopa ...
p.s
Wie ktoś gdzie dostanę małe doniczki o boku maks 3-4 cm ?? Dostałem dzisiaj zamówione 100 szt. o boku 7 cm i są strasznie wielkie. Zamiast 1 siewki, tam spokojnie 4-6 wejdzie ...
Daje kopa ...
p.s
Wie ktoś gdzie dostanę małe doniczki o boku maks 3-4 cm ?? Dostałem dzisiaj zamówione 100 szt. o boku 7 cm i są strasznie wielkie. Zamiast 1 siewki, tam spokojnie 4-6 wejdzie ...