Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

A teraz coś dla fanów pięknych widoków...

Obrazek

Moje allegrowe Adenium. Jak widać prawdopodobnie nie przetrwa po wysyłce (zdj. można było zobaczyć kilka stron wcześniej). Ogromna szkoda :roll: Brawa dla sprzedawcy ;:14
Nie ma jak swoja hodowla... Nigdy więcej nie kupię dorosłej rośliny, chyba że sama po nią pojadę. Wrrrr... :evil: Nana zła.
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Giga - bardzo ładnie, bardzo ^^
Przypomniał mi się maj/czerwiec 2010 kiedy to moje (obecnie roczniaki) tak wyglądały. BRAWO !!

Nana - ja bym jeszcze jej nie spisywał na straty. Widać że choruje i wygląda niezbyt ładnie :P, ale ... oberwij żółte i usychające liście i przede wszystkim należałoby sprawdzić stan korzeni i wilgotność gleby na ich poziomie. Ma albo za sucho albo za mokro. Jeśli kaudeks i korzenie będą w porządku to liści zupełnie się nie przejmuj. Odrosną ^^. Szkoda byłby 2 letniej rośliny :/
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57

Post »

Kaudeks jest odrobinę miękki, no zobaczymy, przecież nie wyrzucę jej na razie :wink: cały czas mam nadzieję :)
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Arku dziękuje bardzo. Staram sie dbac onie aby znów nie padły jak kiedyś. Teraz byłam na zwolnieniu dosyc długo i bałam się że padną, bo nie będzie nikt ich podlewał (stoją w pracy na parapecie) ale dały radę. ;:138 Pozdrawiam
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
Awatar użytkownika
kocurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2008, o 11:57

Post »

piotek_m pisze:i dziś przysło 3500 nasion :shock: co ja z tym będę robił :) już mnie głowa boli. Jak ktoś chętny a nie załapał sie na poprzednie to można śmiało pisac :)
Ja bym chciała któreś z blacków ;) mam sodalense i jeszcze jedną (nie wiem, jaką, odpadł mi znacznik). Na pewno sa różowe, więc czarne są pożądane :)
Teraz jeszcze się głowię, jak ich zmusic do kwitnienia? Mają już z 20 cm, to chyba powinny?
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ciekawe ile z tego zakwitnie w spodziewanym kolorze he he he :lol:

EDIT: Interesujące porównanie wielkości nasion:
http://www.kingadenium.net/seeds.html
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34

Post »

Ciekawy link tylko trochę to ... dziwne. Bo fota wskazuje, że wielkość nasion to dana odmiana. A ja dostałam po kilka nasion niby jednej odmiany i raczek większość jest innego "rozmiaru" od pozostałych
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

Pewnie jakieś odstępstwa od tego też się zdarzają.. :)

P.S
Masz PW
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

NanaH10 pisze:A teraz coś dla fanów pięknych widoków...

Obrazek

Moje allegrowe Adenium. Jak widać prawdopodobnie nie przetrwa po wysyłce (zdj. można było zobaczyć kilka stron wcześniej). Ogromna szkoda :roll: Brawa dla sprzedawcy ;:14
Nie ma jak swoja hodowla... Nigdy więcej nie kupię dorosłej rośliny, chyba że sama po nią pojadę. Wrrrr... :evil: Nana zła.
To nie wina sprzedawcy tylko Twoja, lejesz za dużo wody. Korzenie pewnie zgniły/ wyciągnij z ziemi, przesusz i roślinkę i podłoże, posadź na nowo i ostrożnie z wodą.
Jak się opiekować tą roślinką czytaj szczególnie pierwszą część.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 61&start=0
Jest tam dużo przydatnych wiadomości.
Zadbaj o roślinkę i nie zwalaj swojej niewiedzy na innych.
Powodzenia
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

polanka pisze:Zadbaj o roślinkę i nie zwalaj swojej niewiedzy na innych.
Tu chodzi o to że roślina była bardzo źle zabezpieczona, tzn. nie była w ogóle zabezpieczona :P, na czas transportu ... i niestety dotarła w ciężkim stanie. Ostro oberwała. Teraz wygląda jak wygląda.

Nana dawała wcześniej zdjęcie zaraz po otwarciu przesyłki. Nie wyglądało to miło ^^
Awatar użytkownika
polanka
100p
100p
Od: 19 gru 2009, o 14:40

Post »

Widziałam tę fotkę i dalej twierdzę, że to błędy w uprawie i za dużo wody.
Kiedy człowiek zabije ostatnie zwierzę i spali ostatnie drzewo - przekona się, że pieniędzy nie można zjeść.

Wątek wymienny http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67891" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
KATRIN999
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 sty 2011, o 21:03
Kontakt:

Post »

giga45 pisze:Arku dziękuje bardzo. Staram sie dbac onie aby znów nie padły jak kiedyś. Teraz byłam na zwolnieniu dosyc długo i bałam się że padną, bo nie będzie nikt ich podlewał (stoją w pracy na parapecie) ale dały radę. ;:138 Pozdrawiam

Bardzo ładne i widać że zdrowe hmmm kiedy moje takie będą o ile w ogóle będą .
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

polanka pisze:za dużo wody.
No tutaj nie sposób się nie zgodzić. Istotnie objawy typowe ... chociaż z wcześniejszych wypowiedzi Nany wynika że sam kaudeks nie jest zbyt twardy, a moje adenia jak są dobrze napite to twarde jak młode kartofelki ^^

Uznajmy że jest remis i wina leży po obu stronach :P :twisted:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”