Drenaż (żwir) - jak zrobić?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Drenaż (żwir) - jak zrobić?

Post »

pajackaczka - zanim założysz nowy wątek - zerknij na tej samej stronie czy nie ma identycznego tematu ;:108
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pajackaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2010, o 10:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

@Nalewka tak jest :) Szukałem, widocznie przeoczyłem - przepraszam.

No i tu właśnie mówicie, że geowłóknina tylko by rurę otoczyć. A ja częściej słyszałem że geowłókninę na otoczenie rury ze żwirkiem. Echhhhh.... już kręćka mam od tego.

Jest ktoś w stanie wytłumaczyć różnicę międzye rurę z geowłókniną a na to żwir, a rurę na to żwir i całość geowłókniną?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Geowłóknina robi za filtr przeciwpiaskowy i przeciwżwirkowy, żeby rurki się nie zatykały. I to chyba tyle.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pajackaczka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2010, o 10:45

Post »

Tyle to wiem. Jednak niektórzy owijają ją bezpośrednio na rurze a dopiero potem na to żwir, a niektórzy kładą rurę, na to żwir i dopiero całość owijają geowłókniną. Chodzi mi więc o różnice między tymi dwoma metodami :)
Agatka1231
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 cze 2010, o 13:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

drenaż

Post »

Część mojego ogródka jest położona niżej, do tego podłoże gliniaste. Po ostatnich deszczach było bajoro gł. ponad 30cm. Słyszałam, że można wykonać drenaż, dół drenażowy z geowłókniną, wypełniony kamieniami i żwirem. Jak wykonać? gdzie kupić geowłókninę? Będę wdzięczna za pomoc. aha, u sąsiadów w ogródku też stoi woda. Myślę też o wpuszczeniu krawężników, aby woda sąsiadów nie przelewała się do mnie. Proszę o radę.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Witam,ja przed świętami planuję wykonać drenaż na działce,bo po ostatnich dwóch mokrych latach,wody w gruncie jest tak dużo,że miejscami po wykopaniu ok 15 cm dołka,już jest lustro wody,a przez to korzenie drzew gniją i drzewa usychają,straciłem już przez to kilka pięknych drzewek. Drenaż planuję wykonać na głębokości ok 80 cm,z rur o średnicy 80 mm.NA dno rowka wysypię ok 5 cm warstwę piasku,na to położę rurki,które obsypię ok 30-35 cm warstwą żwiru rzecznego,albo raczej rzecznej pospółki(mieszanina piasku i żwiru),to przykryję geowłókniną,a następnie nasypię na geowłókninę mieszaninę ziemi z domieszką piasku.Po przeczytaniu wsześniejszych komentarzy,zastanawiam się jeszcze czy nie dokupić geowłókniny i nie poowijać nią rurek.Rurki będą podłączone do dziękuję,która będzie miała połączenie z kanalizacją,która przebiega pod moim ogrodem.około 100 m rowka chcę wykopać sam z dwoma pomocnikami,mam nadzieję że całość nie zajmie nam więcej jak 1 tydzień,Jeśli widzicie jakieś błędy w mojej koncepcji,będę wdzięczny,Pozdr.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21

Post »

aalal29 !

Rurkę owinąć . O tym pisała wyżej Nalewka.
Rurę zasypać grubym żwirem, a jeszcze lepiej tłuczniem.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
aalal29
200p
200p
Od: 14 paź 2010, o 19:41

Post »

Wiem krzysztofkhn że powinno się obsypać rurki grubym żwirem,ale ten rzeczny pół na pół z piaskiem,jest dużo,dużo tańszy,a przecież nawet sam piasek w sobie ma bardzo dobrą przepuszczalność,jeśli owinę dodatkowo rurki geowłókniną,to nie powinno się nic zatkać.Bo chodzi o to żeby wykonac to jak najmiejszymi kosztami, będę potrzebował ok 30 ton kruszywa na tą inwestycję,koszt żwiru rzecznego wynosi 12 zł, a płukanego z kopalni 50 zł,co przy tak dośc znacznej ilości materiału ,daje spore oszczędności,ale dzięki za odp. Aha zapomniałem się jeszcze o coś zapytać,czy nie wie ktoś jaka jest żywotność geowłókniny leżącej w gruncie?
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli tak, to tak wykombinuj, aby na początku, w najwyższym punkcie, zrobić studzienkę rewizyjną z możliwością wsadzenia tam węża z wodą i płukania rury drenażowej.
I taka myśl. Pewne inwestycje zrobione nie do końca zgodnie ze sztuką, mszczą się na inwestorze. Za kilka lat trzeba będzie poprawiać.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
sadrak
50p
50p
Od: 16 mar 2011, o 14:12

Post »

Gdy robiłem drenaż opaskowy wokół domu zrezygnowałem z geowłókniny gdyż znalazłem na forum informację (i potwierdziło mi to kilka osób), że po kilku latach pory włókniny potrafią się zapchać szczególnie w przypadku gleby glniastej. Jedynym lekarstwem jest wtedy jej rozcięcie (płukanie oczyszcza rurę, ale nie włókninę na żwirze).
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

OK. Można i tak. Wszystko zależy od warunków lokalnych.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
adasko1fly
50p
50p
Od: 5 kwie 2011, o 20:39

Post »

Witajcie kochani :wit :wit
Tak sobie czytam co tu piszecie i wiecie co?
Przez pewien czas wykonywałem profesje melioranta i nie jedno pole się przekopało,nie będę się tu wymądrzał i grał roli wielkiego znawcy.
Opierając się na moim doświadczeniu a liznąłem także i starej sztuki melioracji a wyglądała ona tak.
Na dno wykopu sypaliśmy 10 do15 cm.żwiru płukanki zwykle to była pietnastka potem kładliśmy rury które były owijane słomą na to szla zmów posypka ze żwiru też10,15cm no i po sprawie.Tak kładli drenaż nasi dziadkowie i wiecie co? te dreny nadal są czynne.
A jeśli chodzi o nowe systemy to kładliśmy tak samo tyko zamiast słomy była geo włóknina.
Jeszcze nie słyszalem by ktoś narzekał że mu woda nie schodzi.

Pozdrawiam!!! :wit
anita-maria
50p
50p
Od: 5 mar 2010, o 00:35

Post »

A ja mam taki problem.Na jednej rabatce,po obfitych opadach stoi woda.Trzeba ułatwić jej odpływ,bo topią się niskie roślinki.Nie chcę rozbebeszać całej rabatki i kłaść rury drenarskie,bo problem dotyczy niewielkiej jej części,a poza tym boję się,że w upalne dni będzie za sucho.
Jakiś czas temu w programie "Maja w ogrodzie" poruszany był temat drenażu polegający na wywierceniu dołków i wypełnieniu ich żwirem.Czy ktoś ma doświadczenie z czymś takim?Jak głębokie i szerokie powinny być te dołki?Proszę o podpowiedzi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”