Domowe orchidarium
Re: Domowe orchidarium
Małgosiu pięknie u Ciebie
I te storczykowe koszyczki super
I te storczykowe koszyczki super
Pozdrawiam
Storczykowe przygody
Storczykowe przygody
- Merghen
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bardzo dziękuję z całego za odwiedziny Cieszę się,że podoba się Wam taka aranżacja okna.
Kolejne zdjęcia są przygotowywane więc może już jutro zagoszczą w wątku a na razie odpowiem na kilka pytań.
Asiu/Haim tak jak pisałam u Ciebie - colmanara nie ma za cudownego zapachu więc dobrze,że nie pachnie intensywniej. Jedynie przy słoneczku troszkę mocniej czuć.
Leszku, gdybym nie znałą Twojego poczucia humoru to za mrożący w żyłach początek postu
Celinko, Justynko, Julitko, Moniko, miau, Lucynko
Agato, dziękuję za podpowiedź. Wcześniej walczyłam z wełnowcem (to musiało się dziać w jednym czasie) i wszystkie storczyki potraktowałam chemią dość ostro ( i oprysk i podlanie ).Nawet jeśli były też wciosnastki to już ich nie ma - nowe liście rosną już ładne a na starych nie pojawiają się żadne dodatkowe objawy pogryzienia. Jedynie nie wyglądają one zbyt ładnie Dodatkowo teraz co rusz przemywam liście albo nierozcieńczonym Citroseptem albo wodą z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Ale cały czas kontorluję otoczenie by dziełać szybko i skutecznie.
Kolejne zdjęcia są przygotowywane więc może już jutro zagoszczą w wątku a na razie odpowiem na kilka pytań.
Asiu/Haim tak jak pisałam u Ciebie - colmanara nie ma za cudownego zapachu więc dobrze,że nie pachnie intensywniej. Jedynie przy słoneczku troszkę mocniej czuć.
Leszku, gdybym nie znałą Twojego poczucia humoru to za mrożący w żyłach początek postu
Celinko, Justynko, Julitko, Moniko, miau, Lucynko
Agato, dziękuję za podpowiedź. Wcześniej walczyłam z wełnowcem (to musiało się dziać w jednym czasie) i wszystkie storczyki potraktowałam chemią dość ostro ( i oprysk i podlanie ).Nawet jeśli były też wciosnastki to już ich nie ma - nowe liście rosną już ładne a na starych nie pojawiają się żadne dodatkowe objawy pogryzienia. Jedynie nie wyglądają one zbyt ładnie Dodatkowo teraz co rusz przemywam liście albo nierozcieńczonym Citroseptem albo wodą z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Ale cały czas kontorluję otoczenie by dziełać szybko i skutecznie.
- Merghen
Obiecane zdjęcia - trochę nudy na dobranoc ;:106
Paphiopedilum dalej rośnie...
Sumiasta zapowiedź kwitnienia
Dendrobium phal. na razie bezliścienny las ale chyba się dogadamy - po przesadzeniu chyba mu dobrze we wspólnym towarzystwie
...
Nowy przyrost na cambrii przesadzonej do zbiorowej doniczki glinianej - widzę,że storczyki o drobnych korzonkach lepiej osną w glinianych doniczkach
Epicattley'a 'El Hatilo'
Przyrasta...
...ale czy zakwitnie? Takie pochewki ma od września 2010r.
Coelogyne cristata - przyrosty są coraz większe
Nowa szklarenka dla maluchów. Jak kupowałam to urządzenie dziwnie na mnie patrzyli. Chyba nikt nie wie do czego może służyć w domowym gospodarstwie... Ale storczykomaniak zawsze znajdzie zastosowanie
...
Dziwny listek - myślę,że to z przenawożenia u producenta
I następne kwitnienia hybryd
Miniaturka z bardzo dużymi kwiatami - uroczy piegusek Nie wiem skąd ją mam ale chyba kupiony do reanimacji
Następna miniaturka z tęczowymi kwiatami - kolejne kwitnienie u mnie
I kilka znanych już kwitnień w obecnym wydaniu - czyli jak mieszkają storczyki w nowych domkach i na parapecie
I to by było na tyle...
Paphiopedilum dalej rośnie...
Sumiasta zapowiedź kwitnienia
Dendrobium phal. na razie bezliścienny las ale chyba się dogadamy - po przesadzeniu chyba mu dobrze we wspólnym towarzystwie
...
Nowy przyrost na cambrii przesadzonej do zbiorowej doniczki glinianej - widzę,że storczyki o drobnych korzonkach lepiej osną w glinianych doniczkach
Epicattley'a 'El Hatilo'
Przyrasta...
...ale czy zakwitnie? Takie pochewki ma od września 2010r.
Coelogyne cristata - przyrosty są coraz większe
Nowa szklarenka dla maluchów. Jak kupowałam to urządzenie dziwnie na mnie patrzyli. Chyba nikt nie wie do czego może służyć w domowym gospodarstwie... Ale storczykomaniak zawsze znajdzie zastosowanie
...
Dziwny listek - myślę,że to z przenawożenia u producenta
I następne kwitnienia hybryd
Miniaturka z bardzo dużymi kwiatami - uroczy piegusek Nie wiem skąd ją mam ale chyba kupiony do reanimacji
Następna miniaturka z tęczowymi kwiatami - kolejne kwitnienie u mnie
I kilka znanych już kwitnień w obecnym wydaniu - czyli jak mieszkają storczyki w nowych domkach i na parapecie
I to by było na tyle...
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Małgosiu- wiosennie u Ciebie Piękne kwitnienia falków
Ale...najbardziej zachwyciły mnie przyrosty na epikatlejce, no cudne są W jakiej mieszance podłoża ją Trzymasz, że tak ładnie rośnie?
Ale...najbardziej zachwyciły mnie przyrosty na epikatlejce, no cudne są W jakiej mieszance podłoża ją Trzymasz, że tak ładnie rośnie?
- Merghen
Justynko, to jest orginalna mieszanka ze Storczykarni w Łańcucie (jakaś dość drobna kora) - tam zakupiłam epicattleykę. Martwię się tylko gdyż w ogóle nie chce kwitnąć choć ma prawie każdą pseudobulwę z pochewką kwiatową. Zastanawiam się co robię nie tak, że rośnie w szczypior a nie w kwiaty Może ktoś mi pomoże...
Małgosiu jakie tam nudy co prawda rano oglądam zdjęcia ale bardzo mi się podobają.
Ta sumiasta zapowiedź kwitnienia jest po prostu rewelacyjna , dla sabotka i dendrobium phal. - mój podobnie wygląda ale jak na razie nic nie puszcza
Ta sumiasta zapowiedź kwitnienia jest po prostu rewelacyjna , dla sabotka i dendrobium phal. - mój podobnie wygląda ale jak na razie nic nie puszcza
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- kinga_232
- 200p
- Od: 11 paź 2010, o 16:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gosiu piękne kwitnienia, zwłaszcza to sumiaste ciekawie się zapowiada koszyczki na karniszu - super pomysł, a Twój "bezliścienny las" wygląda dokładnie tak jak moje dendrobium.
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Moje storczyki
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Gosiu, a może schłodzenie jej nocą, by pomogło Gdzieś czytałam, że niektóre katlejki powinny mieć dość dużą amplitudę dzień/noc. Niektóre gatunki nawet o 15 stopni niższą temperaturę nocą niż za dnia. Inaczej, nie zakwitną
Małgosiu, ależ tutaj się dzieje! Te koszyki zawieszone w oknie wyglądają cudnie
Sabotek wygląda rewelacyjnie, uwielbiam rozwijające się pąki Paphiopedilum! Kwiatek miniaturki mnie powalił, jest urzekający - jakie ma rozmiary? Wszystko Ci pięknie przyrasta w zielone, no i....rozbawiło mnie zdjęcie tego sumiastego pączka - prześwietnie to wygląda
Sabotek wygląda rewelacyjnie, uwielbiam rozwijające się pąki Paphiopedilum! Kwiatek miniaturki mnie powalił, jest urzekający - jakie ma rozmiary? Wszystko Ci pięknie przyrasta w zielone, no i....rozbawiło mnie zdjęcie tego sumiastego pączka - prześwietnie to wygląda
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Moje storczykowe skarby
- Merghen
Cieszę się,że Wam się u mnie podoba, !
Julitko 'sumik' jest reanimkiem i choć był chętny do wypuszczania pędów dopiero teraz, po 1,5 rocznym okresie, tak zapączkował,że pokaże swoją buźkę. Już się nie mogę doczekać Życzę by dendrobium wzięło się do roboty. Ja swoje postraszyłam przy ostatnim przesadzaniu,że jak nic się nie zacznie dziać w doniczce to pójdzie na kompost - nawet nie zaproponuję go do oddania w inne ręce
Leszku, w kasku też Ci do twarzy Określenie szklareki - super. Mam tylko nadzieję,że wybuchnie pędzikami i kwiatuchami
Kingo jak to dobrze,że nie tylko u mnie taki "suchy las" rośnie. Już myślałam,że mnie tylko te kwiaty nie lubią
Justynko ona miała być bezproblemowa, niby nie wymagała schłodzenia ale teraz już prawie zakończył się okres grzewczy więc różnice na parapecie będą bardziej widoczne. Może więc znów zachwyci mnie kwiatuszkami i cudownym zapachem
Agatko wiosna, wiosna, wiosna...więc ruch zieleniny bardziej widoczny Paphiopedilum po raz pierwszy u mnie zaczyna kwitnienie więc obserwowanie pączka to dla mnie cud, tylko bym chciała szybciej podziwiać jego wnętrze Wielkości kwiatuszka nie mierzyłam ale tak na oko to ok. 7cm szerokość a 5 wysokość. Tęczowa miniaturka ma np. kwiatu o połowę mniejsze.
Julitko 'sumik' jest reanimkiem i choć był chętny do wypuszczania pędów dopiero teraz, po 1,5 rocznym okresie, tak zapączkował,że pokaże swoją buźkę. Już się nie mogę doczekać Życzę by dendrobium wzięło się do roboty. Ja swoje postraszyłam przy ostatnim przesadzaniu,że jak nic się nie zacznie dziać w doniczce to pójdzie na kompost - nawet nie zaproponuję go do oddania w inne ręce
Leszku, w kasku też Ci do twarzy Określenie szklareki - super. Mam tylko nadzieję,że wybuchnie pędzikami i kwiatuchami
Kingo jak to dobrze,że nie tylko u mnie taki "suchy las" rośnie. Już myślałam,że mnie tylko te kwiaty nie lubią
Justynko ona miała być bezproblemowa, niby nie wymagała schłodzenia ale teraz już prawie zakończył się okres grzewczy więc różnice na parapecie będą bardziej widoczne. Może więc znów zachwyci mnie kwiatuszkami i cudownym zapachem
Agatko wiosna, wiosna, wiosna...więc ruch zieleniny bardziej widoczny Paphiopedilum po raz pierwszy u mnie zaczyna kwitnienie więc obserwowanie pączka to dla mnie cud, tylko bym chciała szybciej podziwiać jego wnętrze Wielkości kwiatuszka nie mierzyłam ale tak na oko to ok. 7cm szerokość a 5 wysokość. Tęczowa miniaturka ma np. kwiatu o połowę mniejsze.
Małgosiu to dla reanimka "sumiastego" bardzo cieszą takie sukcesy zwłaszcza jak zakwitnie po takim długim czasie ja swoje dendrobium też tak straszyłam ale jakoś na niego nie działa zobaczymy jeszcze dam mu szanse a jak się nie ruszy to na kompost idzie
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Moje Storczyki
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Też mam jedno dendrobium taki bezlistne jak Twoje a było najpiękniejsze
hihi w samo sednoLeszek01 pisze:Rozrzut u Ciebie niezły, wszystko tu można znaleźć: od szklanego reaktora jądrowego, po pączek Phalaenopsis
- Merghen
Celinko
Czyli nie tylko ja mam problem z dendrobium phal. - a miało być takie proste w obsłudze
trzynastka pisze:Też mam jedno dendrobium taki bezlistne jak Twoje a było najpiękniejsze
Czyli nie tylko ja mam problem z dendrobium phal. - a miało być takie proste w obsłudze
Też się z tego uśmiałam i ..."od rana mam dobry humor"trzynastka pisze:hihi w samo sednoLeszek01 pisze:Rozrzut u Ciebie niezły, wszystko tu można znaleźć: od szklanego reaktora jądrowego, po pączek Phalaenopsis
Dziękuję Julitko i mam nadzieję,że teraz się nie rozmyśli...To może pokaż mu zdjęcie mojego dendrobium, może się zawstydzi i ...Venus9 pisze:Małgosiu to dla reanimka "sumiastego" bardzo cieszą takie sukcesy zwłaszcza jak zakwitnie po takim długim czasie ja swoje dendrobium też tak straszyłam ale jakoś na niego nie działa zobaczymy jeszcze dam mu szanse a jak się nie ruszy to na kompost idzie