Piwonia drzewiasta,krzewiasta(Paeonia suffruticosa) cz.1

Drzewa ozdobne
Zablokowany
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Re: Piwonia drzewiasta (krzewiasta)

Post »

Nie mogę się doczekać kwiatów z mojego krzaczka peoni, w tym roku chyba też górna część przemarzła.
Na zimę obstawiłam gałązkami iglastymi, chyba nic to nie dało. Dolna część żyje, odgrzebałam ziemię są nowe kiełki.
Te dwa pędy nie wiem czy żyją są brązowe, na razie nie widać nic zielonego. Czy u Waszych peoni widać już oznaki wegetacji :?:

Obrazek
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie tak samo przy ziemi widac czerwonawe kiełki-czyli żyje.
Halina
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiełki były zawsze na wiosnę, ale część górna zawsze była uschnięta...patyczki były znacznie cieńsze. Czy ona kwitnie na tych starych pędach, czy na nowych :?: Na nowych nigdy u mnie nie kwitła.
Może te gałęzie nie zdążyły zdrewnieć przed zimą i przemarzły, jak spadł śnieg liście były zielone a po przymrozku nie odpadły :?: Może ma za zimne miejsce, przesadzić na bardziej słoneczne :?:
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

Zdjęcie p. drzewiastej z 26 marca. Wyraźnie widać pąki kwiatowe, są takie duże i pękate.
Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj znowu sprawdziłam, w połowie gałęzi widać żywy pąk ale czy kwiatowy to nie wiem. Może jeszcze coś się pokarze :shock:
Kalmio na fotce widać przyciętą gałąź, trzeba coś przycinać :?:
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tak, ale tylko to co uschło.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale macie szczęście kupować piwonie drzewiaste po takich niskich cenach :shock: u nas są te same co najmniej po 25 euro
za każdą jeśli nie więcej. Do tego 'Callies Memory' jest hybrydem odmiany Itoh i jest na ogół jeszcze droższa.
Uprawa krzewiastych nie jest wcale trudniejsza od bylinowych tylko trzeba je posadzić dosyć głęboko na 15 cm tak by miejsce
szczepienia było dobrze pod ziemią. Wtedy lepeij się ukorzeni i lepeij będzie rosła.
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Jaonna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2011, o 20:52
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też ceny koszmarne, na szczęście mam do Polski 45km. I zamiast 24,99euro w OBI dałam 39.90zł w LM...

Tak mi wszystko nie idzie ostatnio, nie tylko ogrodniczo, że aż boję się wsadzać swoją.
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42

Post »

:wit Dziękuję Halince za odpowiedź , otóż moje dylematy głównie się wiążą właśnie z forum , na początku byłem pewien że one wszystkie są zwykłe , ale jak zacząłem wertować forum to zgłupiałem ;:83
bo jak się okazuje na przykład piwonia Jeanne d'arc są dwie , jedną stworzył Colot w 1858 i to nie jest drzewiasta ale ma jasno biało kremowe kwiaty , a na opakowaniu w sklepie jest zdjęcie piwonii Jeanne d'Arc ale drzewiastej hybrydy Suffritucosa wynalezionej przez Adriana Seneclauze z 1889 ale w sklepie jest sprzedawana jako peonia lactiflora

teraz wiem że Callie's Memory to na pewno nie jest drzewiasta (bo pogrzebałem sobie ) i okazuje się że to jest hybryda Itoh /Intersectional

ale o Twin Beauty nie znalazłem jeszcze nic więc i tak nadal jestem w kropce
jako kłącze to wygląda mi na niedrzewiastą ale nie mam pewności

a souvenir de Maxime Cornau znalazłem że jest to na pewno drzewiasta
;:27
ale jeśli ktoś ma jeszcze na ten temat jakieś wiadomości to z chęcią się dokształcę
Awatar użytkownika
Burgund
100p
100p
Od: 24 mar 2011, o 15:42

Post »

Souvenir de Maxime Corneau to inaczej Kinkaku lub Golden Pagoda - takie zamienne nazwy znalazłem i na pewno jest drzewiasta bo taką informację znalazłem w kilku niezależnych od siebie źródłach ;:132

pozostaje jeszcze Twin Beauty

no i nie mam pewności co do DZIEWICY ORLEAŃSKIEJ , ale to chyba jest zrozumiałe dlaczego , trzeba posadzić i zobaczy się co wyjdzie czy drzewiasta czy niedrzewiasta

Właśnie znalazłem na angielskich stronach że twin Beuty to jest piwonia drzewiasta naywa się Er Qiao (po chińsku) ;:138
a to opis
Twin Beauty- Er Qiao

Chinese tree peony, 4 yrs. old, 4-5 branches.

The color variations make this rare plant highly valued by collectors.

Order now for spring shipping to USDA zones 4-8. We can still ship to zone 9 through February.
Flowers may bloom all magenta-red or all pink; sometimes half and half, all on the same plant. Named for two sisters in the classic Chinese tale, "Romance of the Three Kingdoms". Delicately scented, 7-8" up-facing flowers. Grows to 4 ft. tall and 3 ft. wide at 10-12 years maturity.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Powiem tak- za takie ceny na pewno nie sprzedają drzewiastych.W ubiegłym roku najtańsze drzewiaste były w markecie budowlanym Majster po cenie promocyjnej coś ok.25 zl.Jak wcześniej pisałam, kupiłam teraz na wiosnę 10szt. i żadna z nich nie miała szczepienia, tylko długie bulwiaste korzenie.Wśród nich była Rocks variety i ta ma być krzewiasta,ale czy to równoznaczna z drzewiastą -nie wiem. Mam dla Ciebie Burgundzie taką propozycję-tu na forum kiedyś identyfikowała piwonie Peonia-to chyba w dziale piwonie, ale nie drzewiaste.To skarbnica wiedzy myślę,że Ci pomoże fachowo.
Halina
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Też kupiłam piwonię niby krzewiastą ma ona jednak wygląd bylinowej Rocks variety niby to odmiana krzewiasta. :roll:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zakrawa mi to wszystko na jedno wielkie oszustwo!!! W zeszłym roku kupowałam na alll te niby Itoh i drzewiaste, już otrzymane kłącza wprawiły mnie w zdumienie, liscie później tez były jak u p. bylinowych, jedna p. nawet zakwitła, oczywiście był to zupełnie inny kwiat! A najbardziej wkurza mnie to, że sprzedający są bezkarni!
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”