Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

Tak!!! i szaleją!!! zawsze ich tu pełno!!! to kopa musi mieć!!! poproszę o przepis! -a jak u "nadciśnieniowców???" moze to alternatywa dla nich?? he he
a jeśli chodzi o doniczki, nie wiem wklejam w Ciemno wpisałam po prostu małe doniczki w google i to mi wyskoczyło.
http://www.palmatum.pl/donice-bonsai/male-donice/ Wiem że (jak mówi mój syn) na algleglo coś mi śmignęło... ale nie mam już na dziś siły żeby szukać,,, (coś z bonsai mieli w nazwie)... tyle mogę powiedzieć.
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

[quote="ArkadiuS"Wie ktoś gdzie dostanę małe doniczki o boku maks 3-4 cm ?? Dostałem dzisiaj zamówione 100 szt. o boku 7 cm i są strasznie wielkie. Zamiast 1 siewki, tam spokojnie 4-6 wejdzie ...[/quote]
W sklepie internetowym Pnos Ożarów są mniejsze, tyle tylko, że czarne. Takie ładniejsze, zielone widziałam w Leroy Merlin, ale droższe były, są tam też teraz doniczki ceramiczne z podstawką na większe okazy przecenione z 24 na ok. 18 zł.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Hm... PNOS w Ożarowie mam pod bokiem bo blisko pracuję także pewnie zajrzę. Swoją drogą byłem tak kilka dni temu w innej sprawie i mieli ładną roślinkę, coś ala bonzai. Spore to było i fajnie pokręcony korzeń. Ciekawe ile za to chcą ^^.
Tak, szukam coś w sumie niezbyt drogiego. Za 100 szt. tych 7x7cm dałem 14 zł ^^ no + dostawa, ale same doniczki 14 zł :P
Do tych większych donic to jeszcze kilka lat :P

p.s

Siejąc tykwę, przeliczyłem swoje siewki Adenium.
181 siewek w wieku 2 tygodnie - 2 miesiące (ciągle kiełkują nowe), jeszcze kilka dni temu było 167 :P
19 roślin w wieku 1 rok
30 nasion leżakuje ^^

Troszkę pewnie wypadnie (albinosy, słabsze okazy) ale dojdzie sporo z nasion od Piotra więc się wyrówna ^^
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

A co tam z tymi grubaskami z Ibey'a? Ja ewentualnie pisałabym się na mały zakup :wit.

Swoją drogą, zastanawiam, się, jak hoduje się takie adenium (chyba że rzeczywiście: tropikalne słońce czyni cuda..), kaudex taki grupy a odrostki takie maleńkie? Nie widać miejsc cięcia, nawet nie widać na tych zdjęciach miejsc szczepienia, wyglądają jakby takie, same sobie rosły od małego. Na zdjęciach widać, jakby wszystkie listki były celowo poprzycinane, ale czemu, bo są wyciągnięte z ziemi :? ?
Może to sztuczne? :wink:
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

wyciągają z ziemi do wysyłki - są lekkie wtedy...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

Do Arkadiusa - W sklepie firmowym Ożarów ceny mogą być trochę wyższe niż w internetowym, warto też zadzwonić, czy mają te wielodoniczki aktualnie w sprzedaży, ruch tam duży i zdarza się, że czegoś brak i nie bardzo potrafią powiedzieć kiedy będzie, przynajmniej tak było w przypadku bylin.
Ja w te doniczki z Leroya gęsto posiałam młodziaki, ale ja mam ich niewiele i wystarczyły mi dwie (po 15 szt w każdej), więc na razie mogą rosnąć. :D
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Odnośnie doniczek - kupywałem tutaj kwiadraciaki przy zamawianiu kaktusów. Sprzedawca solidny i pewny. Zamawiałem przez e-maila, bo przesyłki w sklepi już z góry ustalone i niezmienne.

Dzisiaj dostałem nasiona od Piotrka. Poeksperymentuję na razie z podłożem. Wykopałem gdzieś kostkę kokosową, ziemię do kaktusów i piach. Nasiona przykrywać warstwą ziemi - jak wy to robicie? :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33

Post »

AniaZ pisze:A co tam z tymi grubaskami z Ibey'a? Ja ewentualnie pisałabym się na mały zakup :wit.

Swoją drogą, zastanawiam, się, jak hoduje się takie adenium (chyba że rzeczywiście: tropikalne słońce czyni cuda..), kaudex taki grupy a odrostki takie maleńkie? Nie widać miejsc cięcia, nawet nie widać na tych zdjęciach miejsc szczepienia, wyglądają jakby takie, same sobie rosły od małego. Na zdjęciach widać, jakby wszystkie listki były celowo poprzycinane, ale czemu, bo są wyciągnięte z ziemi :? ?
Może to sztuczne? :wink:
To moje 2 - letnie adenium, wyhodowane od nasiona. Nie twierdzę, że jest ładniejsze od tych oferowanych. Efekt takiego wyglądu osiągnąłem poprzez tylko jedno cięcie, bez żadnego szczepienia. Obecnie drzewko ma 7 odrostów. Pozdrawiam

Obrazek
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
Awatar użytkownika
NanaH10
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękna roślina... Gratuluję :D
But everything looks better, when the sun goes down...
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

piękne :) a z moich nasionek chyba nic jednak nie będzie... :cry:
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Kiszi - ile cm ma ta 2-latka ?? Wygląda ładnie i w przyszłości (skoro ma aż 7 odrostów) stworzy ładny krzaczek ^^
Przycinałeś ją pewnie z rok temu ?

Dziś Adenia dostały 3h kąpieli słonecznej pod gołym niebem ^^ Była to pierwsza wizyta młodziaków na zewnątrz.
Awatar użytkownika
kiszi
100p
100p
Od: 4 maja 2010, o 17:33

Post »

Dziękuję za słowa uznania. Roślina ma ok. 15 cm wysokości i rzeczywiście przycinałem ją rok temu. Mam wystawę okna pd-zach, więc ma piękne warunki do życia i tycia ;) Pozdrawiam
Zbyt wiele przypadków złożyło się na to, że JESTEM, by móc stwierdzić, iż jestem DZIEŁEM PRZYPADKU.
marchewusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładna róża, gratulacje. Ciekawe jak pójdzie mi z nasionkami :( boję się, że nie wyjdzie...
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”