Zakladam warzywnik...
- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zakladam warzywnik...
Ciekawy pomysł z tym moczeniem nasion, warty wypróbowania. Tylko nie wiem czy u mnie się to sprawdzi, bo owszem zdarza mi się zaplanować że posieję coś konkretnego dnia i tak robię. Jednak najczęściej działam spontanicznie i po prostu wstaję pewnego dnia i stwierdzam, że akurat dzisiaj jest fajny dzień na sianie.
Pozdrawiam, Edyta.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie
Wysiałam w domu do pojemników: poziomki, pomidory, sałatę , lubczyk, pietruszkę i seler. Reszta czeka na cieplejszy grunt
Moje pytanie dotyczy sałaty, która zaczęła kiełkować 2 dni po wysianiu, ale ze względu na dość mokrą ziemię, wokół kiełków zaczęła robić się obwódka z "pleśni" (?)
Czy takie roślinki da się uratować, czy trzeba wysiać jeszcze raz do mniej nawilżonej ziemi ??
Poziomka wzeszła po 9 dniach, ale teraz (po 2 tygodniach) jej wzrost jakby się zatrzymał.
Pomidory wyjrzały z ziemi już po kilku dniach. Mają teraz ok. 4 cm wysokości i jeszcze tylko 2 listki.
Lubczyk, pietruszkę i seler wysiałam 2 dni temu. Jeszcze nic się nie dzieje. Będę pamiętać o przewodnieniu ziemi w sałacie i tylko delikatnie kontroluję wilgotność.
I jeszcze jedno: czy nie za ciepło tym siewkom w domu na parapecie?? Słońce dosięga roślinki od rana do godziny 13-tej. Czy zacząć je jakoś hartować?
Z góry dziękuję za ewentualne zainteresowania i odpowiedzi.
Wysiałam w domu do pojemników: poziomki, pomidory, sałatę , lubczyk, pietruszkę i seler. Reszta czeka na cieplejszy grunt
Moje pytanie dotyczy sałaty, która zaczęła kiełkować 2 dni po wysianiu, ale ze względu na dość mokrą ziemię, wokół kiełków zaczęła robić się obwódka z "pleśni" (?)
Czy takie roślinki da się uratować, czy trzeba wysiać jeszcze raz do mniej nawilżonej ziemi ??
Poziomka wzeszła po 9 dniach, ale teraz (po 2 tygodniach) jej wzrost jakby się zatrzymał.
Pomidory wyjrzały z ziemi już po kilku dniach. Mają teraz ok. 4 cm wysokości i jeszcze tylko 2 listki.
Lubczyk, pietruszkę i seler wysiałam 2 dni temu. Jeszcze nic się nie dzieje. Będę pamiętać o przewodnieniu ziemi w sałacie i tylko delikatnie kontroluję wilgotność.
I jeszcze jedno: czy nie za ciepło tym siewkom w domu na parapecie?? Słońce dosięga roślinki od rana do godziny 13-tej. Czy zacząć je jakoś hartować?
Z góry dziękuję za ewentualne zainteresowania i odpowiedzi.
moja poziomka też.. wzeszła. i stoi.. ma3 listki male.. i bardzo wolno.. rośnie.. czy to normalne? może jednak ... szybciej to powinno iść?
posiałam cebulę dymkę.. i pietruszkę.. ale nie widać nic..
posiałam cebulę dymkę.. i pietruszkę.. ale nie widać nic..
Pozdrawiam, Ania
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Grażka, seler potrafi kiełkować nawet trzy tygodnie. Nasiona selera potrzebują do szybszego skiełkowania światła, więc nasion nie przykrywa się ziemią, jeśli je przysypałaś, to trochę na tego selera poczekasz. I tak szczerze mówiąc, to trochę go za późno wysiałaś..
pozdrawiam, Anita
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Nitko, jak poczekam ;) to będe miała później hahaha/
Albo zaraz wezmę się za prace "polowe" i zamocz ę selerowe nasionka, a następnie je jutro, albo pojutrze jeszcze raz wysieję na ziemię tym razem, bo jeśli tak mi poradziłaś, to teraz jestem mądrzejsza
Albo zaraz wezmę się za prace "polowe" i zamocz ę selerowe nasionka, a następnie je jutro, albo pojutrze jeszcze raz wysieję na ziemię tym razem, bo jeśli tak mi poradziłaś, to teraz jestem mądrzejsza
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dokładnie, wcześniej czy później, ale będzie.
Trzymam kciuki za Twojego selerka
Trzymam kciuki za Twojego selerka
pozdrawiam, Anita
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A ja wczoraj posiałam buraczki ,czerwoną kulę,teraz zastanawiam sie czy nie za wcześnie
Asia
Asia
W tym rejonie Polski mogą Ci sie udać te buraki
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
Jak będą przymrozki,to przykryje fizeliną....A tak normalnie to kiedy sieję sie buraki czerwone?
Asia
Asia
Buraki sieje sie od kwietnia do czerwca w zależności kiedy chce sie je zebrać. Na przechowanie zimowe póżniej , na sprzęt letni- wcześniej.
PS Burak najbardziej jest wrażliwy na przymrozki w fazie kiełkowania.Przy dużym przymrozku sama flizelina moze nie wystarczyć.
PS Burak najbardziej jest wrażliwy na przymrozki w fazie kiełkowania.Przy dużym przymrozku sama flizelina moze nie wystarczyć.
-
- Kontakt:
Wyszedł,ale i tak dosiałam. Parę dni ciepełka i wychylił listki
Asia
Asia