Rośliny z południowego parapetu
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Rośliny z południowego parapetu
Ja też uwielbiam tak bogato zastawiony parapecik
a begonki cudne szczególnie ta pierwsza, w tym roku na pewno też będą tak pięknie wyglądać.
a begonki cudne szczególnie ta pierwsza, w tym roku na pewno też będą tak pięknie wyglądać.
To muszę przyznać że ta paprotka jest bardzo ładna
Kwitnące również piękne
Kwitnące również piękne
Anetko tylko trzy szt wypuszczają listki, pozostałe jeszcze odpoczywają. Nie wiem ile lat jeszcze wytrzymają w tamtym roku stały w ogrodzie i przez te ciągłe opady dwie cebule zgniły.
Widziałam w ogrodniczym cebulki begonii ale o zwisających kwiatach, nie mam gdzie postawić więc dałam sobie spokój z kupnem. Mam jeszcze kilka cebulek ismeny ale nie mogę doprowadzić żeby zakwitły.
Duża cebulka zginęła a pojawiło się obok kilkanaście mniejszych. Korzenie za to są bardzo urodziwe całą doniczkę zapełniły.
Mojsze, dziękuję :P
Ala, to prawda że ładnie wygląda ale ja nie bardzo lubię paprotki...sypiące, uschnięte listki mnie denerwują...na szczęście u tej nic się nie sypie. Na giełdzie stała cała paleta, w większym skupisku ładniej wyglądały tylko dlatego się skusiłam. Miałam kiedyś jeszcze dwa rodzaje ale się pozbyłam, jedna miała od głównej gałęzi, boczne gałązki...liście miały ok. 1m, centralne ogrzewanie prawie ją wykończyło.
Pamiętam że podlewałam nawozem do paproci...posadziłam też do gotowej ziemi do paproci...gwarantuję że warto posadzić były piękne ale tylko jak grzejniki nie grzały.
Widziałam w ogrodniczym cebulki begonii ale o zwisających kwiatach, nie mam gdzie postawić więc dałam sobie spokój z kupnem. Mam jeszcze kilka cebulek ismeny ale nie mogę doprowadzić żeby zakwitły.
Duża cebulka zginęła a pojawiło się obok kilkanaście mniejszych. Korzenie za to są bardzo urodziwe całą doniczkę zapełniły.
Mojsze, dziękuję :P
Ala, to prawda że ładnie wygląda ale ja nie bardzo lubię paprotki...sypiące, uschnięte listki mnie denerwują...na szczęście u tej nic się nie sypie. Na giełdzie stała cała paleta, w większym skupisku ładniej wyglądały tylko dlatego się skusiłam. Miałam kiedyś jeszcze dwa rodzaje ale się pozbyłam, jedna miała od głównej gałęzi, boczne gałązki...liście miały ok. 1m, centralne ogrzewanie prawie ją wykończyło.
Pamiętam że podlewałam nawozem do paproci...posadziłam też do gotowej ziemi do paproci...gwarantuję że warto posadzić były piękne ale tylko jak grzejniki nie grzały.
Ja tam uwielbiam wszystkie rodzaje paproci
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
trzykrotki rzeczywiście cudnie Ci poszły co do rozgardiaszu na parapecie też go mam
Piękne Wasze roślinki na południowych parapetach!?Patrzę, podziwiam różnorodność roślinek i tak się zastanawiam co z tym wszystkim latem, kiedy słońce na południowej stronie przypieka strasznie.Mam 2 południowe parapety i ogromne dylematy.Jak nie przysłonie to niewiele gatunków to wytrzyma.Jak przysłonię to ucierpią sukulenty.W dodatku mieszkanie cały rok bardzo ciepłe, więc marne szanse na zimowanie kaktusków.Co robić?Doradźcie
aluniu spotkałam ostatnio w markecie paprotkę, prawdziwa piękność...nie kupiłam ale naprawdę rarytas
trzynastka trzykrotki zaczęły kwitnąć...kwiatuszki fajne
ajania kilka mammillari które mam zimowały w domu, postawione od strony okna...tamto miejsce jest najchłodniejsze...sukulentom nic nie będzie ich nie spali. Inne paraperowce też mi nie wytrzymywały musiałam cieniować...teraz z kaktusików jest taki wybór że można bardzo szybko zapełnić parapet.
Zobacz od kilkunastu dni kwitną...mają też nowe zawiązki pączków.
trzynastka trzykrotki zaczęły kwitnąć...kwiatuszki fajne
ajania kilka mammillari które mam zimowały w domu, postawione od strony okna...tamto miejsce jest najchłodniejsze...sukulentom nic nie będzie ich nie spali. Inne paraperowce też mi nie wytrzymywały musiałam cieniować...teraz z kaktusików jest taki wybór że można bardzo szybko zapełnić parapet.
Zobacz od kilkunastu dni kwitną...mają też nowe zawiązki pączków.
Ależ piękne roślinki masz
A te kaktusiki jak pięknie kwitnąć zaczynają
A te kaktusiki jak pięknie kwitnąć zaczynają
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Co za widoki marzenie
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Kalanchoe bells moje cichutkie marzenie piekne jest! Ale wszystkie kaktusiki zapieraja dech w piersi!
-
- 500p
- Od: 5 mar 2011, o 08:21
Aniu twoje parapety całe oblepione kwiatami a jaka kolekcja sucholubów aż odbiera mowę widać że jesteś fanką sucholubów pozdrawiam
- agapuszka_83_28
- 500p
- Od: 4 lis 2010, o 17:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale pięknie kwitną , są cudowne !
pozdrawiam Aga Zielone cuda w moim domu