Domowe orchidarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowe orchidarium

Post »

Małgosiu pięknie u Ciebie
I te storczykowe koszyczki super :D
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo dziękuję z całego ;:167 za odwiedziny ;:3 ;:3 Cieszę się,że podoba się Wam taka aranżacja okna.

Kolejne zdjęcia są przygotowywane więc może już jutro zagoszczą w wątku a na razie odpowiem na kilka pytań.

Asiu/Haim tak jak pisałam u Ciebie - colmanara nie ma za cudownego zapachu więc dobrze,że nie pachnie intensywniej. Jedynie przy słoneczku troszkę mocniej czuć.

Leszku, gdybym nie znałą Twojego poczucia humoru to ;:14 za mrożący w żyłach początek postu :;230

Celinko, Justynko, Julitko, Moniko, miau, Lucynko ;:196

Agato, dziękuję za podpowiedź. Wcześniej walczyłam z wełnowcem (to musiało się dziać w jednym czasie) i wszystkie storczyki potraktowałam chemią dość ostro ( i oprysk i podlanie ).Nawet jeśli były też wciosnastki to już ich nie ma - nowe liście rosną już ładne a na starych nie pojawiają się żadne dodatkowe objawy pogryzienia. Jedynie nie wyglądają one zbyt ładnie :( Dodatkowo teraz co rusz przemywam liście albo nierozcieńczonym Citroseptem albo wodą z dodatkiem soku z cytryny i spirytusu. Ale cały czas kontorluję otoczenie by dziełać szybko i skutecznie.

:wit ;:3
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obiecane zdjęcia - trochę nudy na dobranoc ;:106

Paphiopedilum dalej rośnie...Obrazek

Sumiasta zapowiedź kwitnienia :;230 Obrazek

Dendrobium phal. na razie bezliścienny las ale chyba się dogadamy - po przesadzeniu chyba mu dobrze we wspólnym towarzystwie
Obrazek...Obrazek

Nowy przyrost na cambrii przesadzonej do zbiorowej doniczki glinianej - widzę,że storczyki o drobnych korzonkach lepiej osną w glinianych doniczkach
Obrazek

Epicattley'a 'El Hatilo'
Przyrasta...Obrazek

...ale czy zakwitnie? Takie pochewki ma od września 2010r.Obrazek

Coelogyne cristata - przyrosty są coraz większeObrazek

Nowa szklarenka dla maluchów. Jak kupowałam to urządzenie dziwnie na mnie patrzyli. Chyba nikt nie wie do czego może służyć w domowym gospodarstwie... Ale storczykomaniak zawsze znajdzie zastosowanie ;:112
Obrazek...Obrazek

Dziwny listek - myślę,że to z przenawożenia u producentaObrazek

I następne kwitnienia hybryd :-D
Miniaturka z bardzo dużymi kwiatami - uroczy piegusek :) Nie wiem skąd ją mam ale chyba kupiony do reanimacji ;:224
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następna miniaturka z tęczowymi kwiatami - kolejne kwitnienie u mnie
Obrazek

Obrazek

I kilka znanych już kwitnień w obecnym wydaniu - czyli jak mieszkają storczyki w nowych domkach i na parapecie
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle... :wit ;:3
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu- wiosennie u Ciebie :D Piękne kwitnienia falków ;:138

Ale...najbardziej zachwyciły mnie przyrosty na epikatlejce, no cudne są :D W jakiej mieszance podłoża ją Trzymasz, że tak ładnie rośnie?
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, to jest orginalna mieszanka ze Storczykarni w Łańcucie (jakaś dość drobna kora) - tam zakupiłam epicattleykę. Martwię się tylko gdyż w ogóle nie chce kwitnąć choć ma prawie każdą pseudobulwę z pochewką kwiatową. Zastanawiam się co robię nie tak, że rośnie w szczypior a nie w kwiaty :?: Może ktoś mi pomoże...
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Małgosiu jakie tam nudy co prawda rano oglądam zdjęcia :;230 :;230 ale bardzo mi się podobają.
Ta sumiasta zapowiedź kwitnienia jest po prostu rewelacyjna ;:180, ;:138 dla sabotka i dendrobium phal. - mój podobnie wygląda ale jak na razie nic nie puszcza ;:214
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
kinga_232
200p
200p
Od: 11 paź 2010, o 16:12

Post »

Gosiu piękne kwitnienia, zwłaszcza to sumiaste ciekawie się zapowiada ;:108 koszyczki na karniszu - super pomysł, a Twój "bezliścienny las" wygląda dokładnie tak jak moje dendrobium. :wink:
Pozdrawiam Kinga.
Moje storczyki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Gosiu, a może schłodzenie jej nocą, by pomogło ;:224 Gdzieś czytałam, że niektóre katlejki powinny mieć dość dużą amplitudę dzień/noc. Niektóre gatunki nawet o 15 stopni niższą temperaturę nocą niż za dnia. Inaczej, nie zakwitną ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
nieinna
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 15:31

Post »

Małgosiu, ależ tutaj się dzieje! Te koszyki zawieszone w oknie wyglądają cudnie
Sabotek wygląda rewelacyjnie, uwielbiam rozwijające się pąki Paphiopedilum! Kwiatek miniaturki mnie powalił, jest urzekający - jakie ma rozmiary? Wszystko Ci pięknie przyrasta w zielone, no i....rozbawiło mnie zdjęcie tego sumiastego pączka - prześwietnie to wygląda :;230
Pozdrawiam, Agata
Moje storczykowe skarby
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cieszę się,że Wam się u mnie podoba, ;:167 !

Julitko ;:196 'sumik' jest reanimkiem i choć był chętny do wypuszczania pędów dopiero teraz, po 1,5 rocznym okresie, tak zapączkował,że pokaże swoją buźkę. Już się nie mogę doczekać :wink: Życzę by dendrobium wzięło się do roboty. Ja swoje postraszyłam przy ostatnim przesadzaniu,że jak nic się nie zacznie dziać w doniczce to pójdzie na kompost - nawet nie zaproponuję go do oddania w inne ręce :evil: :;230

Leszku, w kasku też Ci do twarzy :;230 Określenie szklareki - super. Mam tylko nadzieję,że wybuchnie pędzikami i kwiatuchami :wink:

Kingo ;:196 jak to dobrze,że nie tylko u mnie taki "suchy las" rośnie. Już myślałam,że mnie tylko te kwiaty nie lubią :?

Justynko ona miała być bezproblemowa, niby nie wymagała schłodzenia ale teraz już prawie zakończył się okres grzewczy więc różnice na parapecie będą bardziej widoczne. Może więc znów zachwyci mnie kwiatuszkami i cudownym zapachem ;:224

Agatko wiosna, wiosna, wiosna...więc ruch zieleniny bardziej widoczny :D Paphiopedilum po raz pierwszy u mnie zaczyna kwitnienie więc obserwowanie pączka to dla mnie cud, tylko bym chciała szybciej podziwiać jego wnętrze ;:108 Wielkości kwiatuszka nie mierzyłam ale tak na oko to ok. 7cm szerokość a 5 wysokość. Tęczowa miniaturka ma np. kwiatu o połowę mniejsze.

:wit ;:3
Awatar użytkownika
Venus9
1000p
1000p
Od: 31 paź 2010, o 20:30

Post »

Małgosiu to ;:138 ;:138 dla reanimka "sumiastego" bardzo cieszą takie sukcesy zwłaszcza jak zakwitnie po takim długim czasie ;:224 ja swoje dendrobium też tak straszyłam ale jakoś na niego nie działa zobaczymy jeszcze dam mu szanse ;:125 a jak się nie ruszy to na kompost idzie :twisted:
Pozdrawiam Julita
Moje Storczyki
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Też mam jedno dendrobium taki bezlistne jak Twoje a było najpiękniejsze :(
Leszek01 pisze:Rozrzut u Ciebie niezły, wszystko tu można znaleźć: od szklanego reaktora jądrowego, po pączek Phalaenopsis
hihi w samo sedno :;230
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Celinko ;:196
trzynastka pisze:Też mam jedno dendrobium taki bezlistne jak Twoje a było najpiękniejsze :(

Czyli nie tylko ja mam problem z dendrobium phal. - a miało być takie proste w obsłudze ;:224
trzynastka pisze:
Leszek01 pisze:Rozrzut u Ciebie niezły, wszystko tu można znaleźć: od szklanego reaktora jądrowego, po pączek Phalaenopsis
hihi w samo sedno :;230
Też się z tego uśmiałam i ..."od rana mam dobry humor" :D
Venus9 pisze:Małgosiu to ;:138 ;:138 dla reanimka "sumiastego" bardzo cieszą takie sukcesy zwłaszcza jak zakwitnie po takim długim czasie ;:224 ja swoje dendrobium też tak straszyłam ale jakoś na niego nie działa zobaczymy jeszcze dam mu szanse ;:125 a jak się nie ruszy to na kompost idzie :twisted:
Dziękuję Julitko i mam nadzieję,że teraz się nie rozmyśli...To może pokaż mu zdjęcie mojego dendrobium, może się zawstydzi i ... :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”