Działeczka Erazma i nie tylko ... 2 cz. 2008r.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja sadziłem w jednym rzędzie w odległości 20 - 30 cm jedna od drugiej. Trzeba roczne odrosty skracać na 2 - 4 oczka by się liguster zagęszczał (wypuszczał jak najwięcej pędow bocznych a nie jeden, dwa długie). Robiłem to 2 razy w roku. Wtedy żywopłot będzie gęsty. Jak liguster nie będzie od samego początku przycinany (gdy sadzonki są małe) to po kilku latach od dołu będą prześwity.
Pozdrawiam Andrzej.
Witaj Andrzeju !
Czy przygotowujesz sie już do wiosennych wysiewów rozsady, cos juz wysiałeś ?
Czy przygotowujesz sie już do wiosennych wysiewów rozsady, cos juz wysiałeś ?
Pozdrawiam Wiola !
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
Mój ogród: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4196
-
Gdy nie jest podłaczony (odłączone są 2 konektory między szpilą i głowicą) to też można go ładować. Trzeba panel solarny skierować w kierunku słońca. Gdy nie ma słońca w dzień to też akumulatory są ładowane ale minimalnie (nie powinien leżeć w ciemnym miejscu). Ja po odłączeniu grotu trzymam głowicę przez cały czas na parapecie nasłonecznionego okna.chatte pisze:Andrzeju, sprawdziłam dziś częstotliwość dźwięków odstraszacza, tak jak prosiłeś![]()
Wcześniej nie mogłam, bo nie działał, z braku słońca. Dźwięki pojawiają się co półtorej minuty.
Na razie mam z kretami względny spokój. Włączam go na działce co drugi dzień naokoło 2 godziny. Na okolicznych działkach ostatnio pojawia się coraz więcej kopców.
Co do czasu to 90 sekund to chyba za duża przerwa? Może dlatego, że akumulatory masz rozładowane i urządzenie nie jest zbyt sprawne. U mnie sygnał jest co 40 sekund.
Pozdrawiam Andrzej.
-
- ---
- Od: 18 sty 2007, o 08:26
-
Krecie kopce trzeba zbierać z trawnika przynajmniej raz w tygodniu. Po zebraniu wskazane jest rozgrabienie pozostałości ziemi najlepiej grabiami drucianymi.
Na działce na razie spokój. Włączyłem oba odstraszacze na 3 godziny. Kreta na razie ani śladu. Mimo opadów deszczu przez kilka dni wapno nie zostało zmyte z pni (mąkę jednak trzeba rozrabiać w ciepłej wodzie). Nie zauważyłem na razie oznak wiosny na działce - rośliny są w stanie spoczynku.
Na działce na razie spokój. Włączyłem oba odstraszacze na 3 godziny. Kreta na razie ani śladu. Mimo opadów deszczu przez kilka dni wapno nie zostało zmyte z pni (mąkę jednak trzeba rozrabiać w ciepłej wodzie). Nie zauważyłem na razie oznak wiosny na działce - rośliny są w stanie spoczynku.

Pozdrawiam Andrzej.