Ogórek - polecane odmiany cz.1
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogórek - polecane odmiany
Do szklarenki to ja bym szukała odmiany partenokarpne żeby nie bylo problemu z zapyleniem.
Są w sklepach ogrodniczych takie ogórki.
Są w sklepach ogrodniczych takie ogórki.
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
16zl za opakowanie
..to już lepiej te kilka flancy z targu..

Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Kupiłam za 4 zł. " Partner F1"- partenokarpiczny, w sklepie ogrodniczym, nasiona Vilmorin-u.
Czy mogę posadzić obok siebie odmiany ogórków Izyd, Soplica, Cezar i Potomac.?
W osobnych rzędach - tak.anula9 pisze:Czy mogę posadzić obok siebie odmiany ogórków Izyd, Soplica, Cezar i Potomac.?
Pozdrawiam
- wampir_wawelski
- 200p
- Od: 31 gru 2008, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam serdecznie,
czy możecie mi polecić dwie odmiany ogórków do tunelu foliowego. Potrzebuję jedną odminane lub nawet dwie, które nadadzą się do przetworów (konserwowanie, sałatki itp). Coś w stylu ogórków szklarniowych.
Drugi rodzaj, to proszę o sugestie, również do tunelu foliowego o ogórki wcześniejsze, nadające się do spożycia bezpośrednio, czyli większe niż te szklarniowe. Chętnie zjem coś kiszonego
i do mizerii.
Pozdrawiam
czy możecie mi polecić dwie odmiany ogórków do tunelu foliowego. Potrzebuję jedną odminane lub nawet dwie, które nadadzą się do przetworów (konserwowanie, sałatki itp). Coś w stylu ogórków szklarniowych.
Drugi rodzaj, to proszę o sugestie, również do tunelu foliowego o ogórki wcześniejsze, nadające się do spożycia bezpośrednio, czyli większe niż te szklarniowe. Chętnie zjem coś kiszonego

Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 kwie 2011, o 12:43
Mam następujące pytanie: Czy ogórek mirabelle F1 można uprawiać z rozsady pod agrowłókniną w polu lub jaką odmianę byście polecali do takiej uprawy?Jeśli ktoś wie to proszę o szybką odpowiedź.
Każdą odmianę ogórka można uprawiać z rozsady. Oczywiście musi to być rozsada w doniczkach a nie rwana.
Pozdrawiam
PS
Pozdrawiam
PS
Skąd ten pośpiech ?. Jeszcze czas jest siać rozsade do gruntu.proszę o szybką odpowiedź.
InfernoDraconis
Całą to nasza dyskusję o ogórku Mirabelle F1 musimy zrewidować niestety. Nie znałem tej odmiany holenderskiej, wiec zacząłem studiować. I co sie okazuje. Jest to odmiana ogórka partenokarpna w zwiazku z tym, musi być uprawiana pod osłonami tzn. w niskim lub wysokim tunelu lub w szklarni. Przy uprawie w otwartym gruncie owoce mogą być zniekształcone, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo ich zapylenia. Zapylone ogórki partenokarpne wytwarzaja zniekształcone owoce wskutek nierównomiernego wzrostu komory nasiennej. Zatem musisz miec tunel lub szklarnię żeby je uprawiać. Jak nie masz, poszukaj innej odmiany gruntowej. Co sie tyczy reszty uprawy gruntowej z rozsady - jest to aktualne. Co do gęstości sadzenia rozsady ,to sadzi sie w rzedzie gniazdowo co 15 cm po 2-3 szt w gnieżdzie.
Pozdrawiam
Całą to nasza dyskusję o ogórku Mirabelle F1 musimy zrewidować niestety. Nie znałem tej odmiany holenderskiej, wiec zacząłem studiować. I co sie okazuje. Jest to odmiana ogórka partenokarpna w zwiazku z tym, musi być uprawiana pod osłonami tzn. w niskim lub wysokim tunelu lub w szklarni. Przy uprawie w otwartym gruncie owoce mogą być zniekształcone, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo ich zapylenia. Zapylone ogórki partenokarpne wytwarzaja zniekształcone owoce wskutek nierównomiernego wzrostu komory nasiennej. Zatem musisz miec tunel lub szklarnię żeby je uprawiać. Jak nie masz, poszukaj innej odmiany gruntowej. Co sie tyczy reszty uprawy gruntowej z rozsady - jest to aktualne. Co do gęstości sadzenia rozsady ,to sadzi sie w rzedzie gniazdowo co 15 cm po 2-3 szt w gnieżdzie.
Pozdrawiam
-
- 0p - Nowonarodzony
Ok, dzięki za pomoc 

-
- 0p - Nowonarodzony
a jaką odmianę byś polecał do produkcji rozsady i późniejszego wysadzenia jej do gruntu?
By spełnić Twoja prośbę trzeba sobie wyjaśnić jaką powierzchnię przeznaczasz pod te ogórki i jakie ma być ich przeznaczenie, tj czy maja to byc ogórki konserwowe , kwaszeniaki, sałatkowe czy korniszonki. No i jeszcze w jakim rejonie Polski będą uprawiane.

-
- 0p - Nowonarodzony
Powierzchnia 0,5 ha, przeznaczenie: małosolny, rejon : centralna Polska ;)