Mój ogródek - kogra - 2cz. 2008r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oj, muszę w tym roku powalczyć z tymi mrówkami, bo znowu będą po mnie łaziły, ale patent z taśmą klejącą na brzózkach, już podgapiłam.
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

chatte pisze:No to Bożenko tylko dużo wody! To jest straszny "żłopijca" :lol:
To nie dam sobie z nim rady, muszę przesadzić, przynajmniej do półcienia i może lepszej ziemi podrzucę.
Moje wątki
Awatar użytkownika
k-c
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 wrz 2007, o 15:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gucia pisze:Oj, muszę w tym roku powalczyć z tymi mrówkami, bo znowu będą po mnie łaziły, ale patent z taśmą klejącą na brzózkach, już podgapiłam.
jeśli masz mrowisko to to będzie mało skuteczne
pozdrawiam, Karol
moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

To zastosuj Guciu odwróconą dużą doniczkę lub wiaderko i wtedy je wyprowadzisz skutecznie . A paski mogą być oprócz tego, to znacznie ułatwi Ci walkę z nimi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Muszę w takim razie jeszcze o tej odwróconej doniczce poczytać, tylko tych mrowisk w P-O było wszędzie pełno, nawet w stercie kamieni się zagnieździły!
Moje wątki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mrówki mają to do siebie, że kochają miejsca gdzie jest dużo przestrzeni - lużną ziemię / kompost / , kamienie lub żwir przemieszane z ziemią, zgniłe korzenie i zbutwiałe konary, rozkładającą się słomę itp.Wszędzie tam, gdzie jest dużo materiału do przetworzenia i budowy mrowiska. Unikają zaś zwartej ziemi, mokrej , nieprzepuszczalnej bez odpadów roślinnych i zwierzęcych. Zależy też od gatunku mrówek, gdzie lubią robić sobie gniazda.
Jednak z doświadczenia wiem , że przy pomocy odwróconych naczyń, wypełnionych przynętą, łatwo je oszukać i wyeliminować. Czarne mrówki przy pomocy tej metody wyprowadziłam całkowicie. Natomiast czerwone jeszcze są ale już nieliczne - te bardziej szkodzą niż czarne.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Takuma
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 10 paź 2007, o 10:13

Post »

:D :D :D Grażynko gratuluję przekroczenia 100 000 odwiedzin Twojego Kogrobuszu !
Piotr
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzięki Takumo - nawet nie zauważyłam kiedy to się stało. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dzisiaj kiedy przeświecało słonko spomiędzy chmur sprawdziłam co dzieje się w ogrodzie, no i .....coś drgnęło.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czyżby wiosna rzeczywiście powoli zaczynała dawać o sobie znać ?
Grażyna.
kogro-linki
Grzegorz B

Post »

Grażynko, widzę że raczysz gości barwnymi widokami :D Kolekcja floksów, naprawdę spora i to w jakich barwach, a ten w bieli jest fantastyczny, liliowce i róże potok barw a na dodatek co trzeba wyraźnie podkreślić- ZNAKOMITE UJĘCIA :shock: :shock: :shock: . Jeszcze troszkę i na nowo ogród nabierze tęczowego wymiaru, oj wówczas będzie co fotografować. Liczę na pełną mobilizację, bo chciałbym zobaczyć każdy skarawek, aby ten obecny niedosyt wypełnić po same brzegi.

Co do wiesiołka czworokątnego, to faktycznie lubi wilgoć, pamiętam, że jak były upalne lata to wysechł i okropnie to wyglądało, dlatego został wyrzucony na kompostownik :roll: . Minęło kilka lat koncepcja się zmieniła i w tym roku znowu zawitał do ogrodu, choć teraz wody mu nikt nie pożałuje :D

Życzę szybkiego przyjścia wiosny, słonecznych dni i dobrych aniołów, co będą czuwać nad Tobą i Twymi bliskimi ;:31
Grzegorz B

Post »

Ooo nowe widoczki doszły :D Grażynko życzyłem Ci szybkiego przyjścia wiosny, a ona chyba już u Ciebie jest :wink:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Grzesiu. ;:100
Jak miło powitać dawno nie widzianego gościa. :lol:
Wiosny jeszcze nie widać tak mocno, ale są pierwsze oznaki - jak widać. Mobilizacja z pewnością będzie a twój niedosyt z pewnością będzie zaspokojony nie tylko za moją przyczyną.
U Ciebie to będzie pewno parkowo, barwnie, kwieciście i z pięknymi alejkami. Zrobiłeś w zeszłym roku tak dużo, że w tym , twój ogród bardziej będzie podobny do ogrodu botanicznego, niż wiejskiego sprzed roku.

Życzę Ci również niebiańskiej opieki i ogródka z twoich marzeń. :wink: :D
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
gagawi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 gru 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie jeszcze nie wschodzą tulipany :cry:
Co prawda tylko 3 sztuki zasadziłam na próbę, ale bardzo bym chciała, żeby zakwitły. Czy kora im nie przeszkadza?

:P :P :P 5-dniowa rukolka ma się całkim dobrze ( jeszcze nie mam swojego aparatu i nie mogę cyknąć fotki )
Grażyna W
Mój ogródek
regulamin
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”