Pomidorki koktajlowe - 1cz.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AniaL25
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 kwie 2011, o 08:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidorki koktajlowe ! - 1cz.(06.07- ....

Post »

Mówiąc o braku czasu miałem oczywiście na myśli czas potrzebny na wyprodukowanie rozsady .Kalendarz jest nieubłagany.

Pozdrawiam[/quote]

No tak ale ze mnie gapa he he to prawda czasu malutko dziś biorę się za nasionka podkiełku()e i wsadzę ()eśli nie wy()dzie trudno trochę praktyki nie zaszkodzi :)
Pozdrawiam
angela1974
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 cze 2010, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam po prawie roku :) nadszedł czas na pomidory koktajlowe jak widzę, powiedzcie mi czym je zapylać bo w tamtym roku były piękne krzaki pełno kwiatów a owoców tak sobie a chciałabym żeby było jak na waszych zdjęciach, że krzak ugina się od czerwonych koralików

pozdrawiam
angela
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Odnośnie zapylania poczytaj sobie rozdział tu :
http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363

Pozdrawiam
PS
Nie wiem skąd te problemy. Ja w ubiegłym roku miałem Koralika i miał multum pomidorków bez specjalnych zabiegów . Popełniacie jakieś błędy agrotechniczne i na odlełosć trudno jest orzec co do przyczyny takich czy innych problemów. Te błedy moga tyczyć nawożenia, stanowiska, zagęszczenia roślin, podlewania i wiele innych. Błędy mogą powstac juz na etapie produkcji rozsady nawet.
:wit
angela1974
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

dzięki za linka, może napiszę co zrobiłam w tamtym roku od początku, wysiałam do malutkich pojemniczków a potem przesadziłam do skrzynek w ziemię do pikowania ( w metrowej skrzyncek miałam po 3 krzaczki), wyrosły na 60-100 cm balkon mam na stronie południowo wschodniej, słońce jest tam do 16, no i one są na parapetach w głębi balkonu ale słońce do nich dochodzi

no własnie nie wiem co robię źle, bo niektórzy tak jak Ty nic nie robią i masz piękne korale a niektórzy pieszczą się i naworzą i pielęgnują lepiej niż kryształ więc nie wiem jaka jest przyczyna :roll:

pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Proste jak konstrukcja parasola. Na balkonie, w pojemnikach trudno jest utrzymac stałą wilgotność gleby - to raz. Po drugie na balkonie wilgotność powietrza jest na pewno mniejsza niz w zwartej uprawie w gruncie. To samo z nawożeniem . Mała objętość gleby sprawia, że wystepuja duże wahania w stężeniu soli mineralnych w podłożu. I jesteśmy w domu.

Pozdrawiam

PS I jeszcze jedno. Duży wpływ na zapylenie ma równowaga między częścia nadziemną a korzeniami. Przy uprawie w pojemnikach liscie i łodygi mają swobodę wzrostu a korzenie nie.
angela1974
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

hmm.... może proste ale poproszę rozwiązanie co mam zrobić żeby to wyeliminować? wieksze doniczki? nawóz (jaki) ?
żebym w tym roku cieszyła sie czerwoniutkimi okazami

ja nie jestem ogrodniczką, w domu hoduję tylko kaktusy z pięknymi kwiatami,a pomidorkami w tamtym roku sie zaraziłam i chciałabym mieć co zjeść a nie tylko wąchać listki 8-)
angela1974
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no i teraz weszłam na tego linka co mi przysłałeś i jestem chora na takie okazy :cry: :cry: :cry: ja miałam pojedyńcze owoce.

teraz zabieram się za mycie okien a potem na spokojnie poczytam o pomidorkach

wiara czyni cuda, wierzę ,że w tym roku będzie lepiej, a jak zastosuję się do info z linka to na pewno tak będzie hurra

pozdrawiam i miłej soboty życzę
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Ile czasu kiełkują pomidorki koktajlowe ? Posiałam maskotkę chyba z tydzień temu i nic ... :(
angela1974
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

no nie pamietam ile dokładnie ale po tygodniu to już coś powio sie pokazać, ja 2 tyg temu posiałam zioła i mam 1 centymetrowe coś :D
robi1976
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 maja 2010, o 17:26

Post »

Maja100 pisze:Ile czasu kiełkują pomidorki koktajlowe ? Posiałam maskotkę chyba z tydzień temu i nic ... :(
może zbyt głęboko posadziłaś...
Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
Maja100
200p
200p
Od: 31 mar 2011, o 00:36

Post »

Nie, głęboko to raczej nie są ... Ok 5 mm ... No poczekam cierpliwie aż coś sie pokaże :P
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

od 4 do 16 dni :wink:
Zależy od nasion.
Moje mają taki rozrzut w tym roku, koktajlowe i zwykłe.
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
Bogusz_85
50p
50p
Od: 14 lut 2011, o 08:54

Post »

Witam!
Postanowiłam się pochwalić swoją rozsadą pomidorków. Dodam że pierwszą w moim życiu :wink: Wybaczcie brak skromności, ale duma mnie rozpiera ;:138 Wysiane 28 marca.
Będą rosły na balkonie od strony południowo - wschodniej. Zastanawiam się nad wielkością doniczek. Może ktoś podpowie? I nie wiem kiedy zacząć je nawozić. Czy wystarczy nawóz do warzyw w płynie kupiony w Tesco? Z góry dziękuję za pomoc!! ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Renia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=47436" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”