Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zdjęcia siewek i rozsad - sezon 2011

Post »

Napiszcie wieczorem jak poszło dzisiejsze sadzenie na działce i jakie rozsady już sadziliście.
W końcu dziś na działce naprawdę można popracować :D
Za 10 minut wyjeżdzam :D
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Przemo93
50p
50p
Od: 12 sty 2011, o 20:51

Post »

Witajcie :wit
JA właśnie wróciłem z działeczki i narzazie skromniutko posiałem w tunelu sałatę lodową a na grządce posadziłem cebulkę na szczypiorek.
Za tydzień planuję wysiać koper, groszek no i może marchew.
Pozdrawiam
Przemek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ramonka pisze:Uuuuuufffff, przebrnęłam przez cały wątek.... i nie żałuję - istna skarbnica wiedzy :) W zeszłym roku zaczęłam robić małą rozsadę (wyszła ogromna po przepikowaniu i rozdawałam znajomym działkowcom :) ) i choć wyszło całkiem nieźle, teraz dopiero zdaję sobie sprawę z tego ile błędów popełniłam a ilu udało mi się intuicyjnie uniknąć (nic nie czytałam i wszystko robiłam ot tak z serca :) ). W tym roku robię już o niebo mniejszą rozsadę, ale niestety zaczęłam dość późno bo w drugiej połowie marca (pod koniec tak naprawdę). W najbliższym czasie postaram się coś wkleić z opisami, na razie czasu i cierpliwości wystarczyło mi aby pzrebrnąć przez cały ten wątek i kilka innych, dużo mniejszych :). Uświadomcie mnie tylko co to jest pomidor samokończący i jakie są inne...? Może pytanie banalne, ale jak wspominałam jestem samouk na 1/8 etatu (dom, praca, rodzina itp.).

Tak więc witam wszystkich i pozdrawiam :)
Samokończący jak nazwa wskazuje rośnie tylko do pewnego momentu i sam kończy swój wzrost,rośnie w formie krzaczka. Wysoki rośnie i rośnie i rośnie i... :D Trzeba go przyciąć za 5 -6 gronem, zostawiając trzy liście nad ostatnim gronem. Pomidora wysokiego prowadzimy na jeden, dwa lub trzy pędy. :)
Znam jeszcze pomidory karłowe i sztywnołodygowe, ale pewnie jest tego więcej. :wink:
pozdrawiam, Anita
Marcinu83
50p
50p
Od: 16 cze 2009, o 19:44

Post »

To może ja też zamieszczę zdjęcia mojej rozsady pomidorów, ostatnio walczę z niedoborem magnezu już musiałem zasilać dolistnie siarczanem magnezu chyba że to niedobory potasu może ktoś doradzi czemu pojawiają się takie przebarwienia. Odmiana Brillante po niedzieli planuję wysadzić do tunelu.

Obrazek Obrazek Obrazek
mmgg
200p
200p
Od: 16 mar 2010, o 09:23
Kontakt:

Post »

Ja dziś pikowałem pomidorki karłowe, cynie, i kolejne aksamitki. Siałem dziwaczki, aksamitki kolejne, oraz zatrwian wrębny. Wszystko trzymam w nieogrzewanym tunelu:)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Marcinu83

To faktycznie wygląda/ zwłaszcza na środkowym zdjęciu/ na niedobór magnezu. Jasne plamy miedzy nerwami z jednocześnie ciemno zielonym unerwieniem. Przy braku potasu zmiany zaczynają sie od obrzeży liści. Ale to sie nie wzięło z niczego. Niewłaściwe parametry podłoża lub niewłaściwe nawożenie w trakcie wzrostu sadzonek / nadmiar potasu lub wapnia/. Ten oprysk powinien im pomóc / na chwilę/.

Pozdrawiam
madzik1388
100p
100p
Od: 21 kwie 2010, o 11:46

Post »

Marcin może jak pójdą do tunelu to się poprawią...

Ja dziś musiałam przepikować pomidory (Malinowy Ożarowski), bo dorwała się do nich moja 2,5 letnia córa :? z około 80 siewek uratowałam 24 sadzonki. Mam nadzieję że już przetrwają do momentu wysadzenia do gruntu
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Marcinu83, plamy na liściach to są pozostałości po nadmiarze składników mineralnych w podłożu. Doniczki są małe, więc już wszystko zostało wykorzystane. Teraz sadzonki trzeba zasilić czymś wieloskładnikowym. Jeśli preferujesz mikstury organiczne, to przyrządź i podlej, jeśli mineralne , też podlej. Dolnymi liśćmi teraz nie ma się co przejmować, ważna jest góra rośliny.

Pozdrawiam, kozula.
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

No jakoś udało mi się poukładać odmiany zobaczymy jak się pokażą pierwsze grona ile trafiłem :D Dziś przekopałem ziemie w szklarni z obornikiem wapnem i troszkę popiołu się znalazło w tym. Czy teraz od razu siarczan potasu się sypie?? bo wiem ze 2 tyg przed sadzeniem - moje siewki myślę za 3 tyg będą już odpowiednie do wysadzenia
Dąbek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Dąbku, z tego co pamiętam, to na forum mądrzy ludzie pisali, aby nie łączyć obornika z wapnem/dolomitem. Między jednym i drugim powinien być co najmniej dwutygodniowy odstęp. Ale w sumie, to już po ptakach.

A zmieniając temat..
..moje 'towarzystwo' na spacerze w tunelu. :wink:

Obrazek
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

NITKA pisze:A zmieniając temat..
..moje 'towarzystwo' na spacerze w tunelu. :wink:

Obrazek
Dużo tego :shock: To z przodu to pewnie papryka?
Swoją drogą jak tu się połapać w takiej ilości etykiet :roll:
Tomek
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

NITKA pisze:..moje 'towarzystwo' na spacerze w tunelu. :wink:
Nitko , czy ten 'spacer " oznacza , że codziennie biegasz z tymi doniczkami w te i we w te ??
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Tak Tomku, z przodu papryka i bakłażan ( tak od lewej strony). Pomidorki są dobrze oznakowane - nie ma mowy o pomyłce. Dodam tylko, że zdjęcie nie obejmuje starszych ( większych ) sadzonek pomidorków, pora, bazylii i arbuzów o kwiatkach nie wspominając.. :;230
W kolejce już czekają dynie, cukinie i ogórek melonowy.. ;:112
pozdrawiam, Anita
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Post »

NITKO powiem szczerze ze forum czytałem ale nie wiedziałem ze obornika z wapnem nie można - dawki dużej wapna nie dałem wiec myślę ze nie powinno zaszkodzić. Rozchodzi się o Potas, czy kiedy w tak późno dałem obornik to po tyg mogę zasilić potasem ziemie?? Ja dziś skończyłem przesadzać pomidorki, jutro zamieszczę zdj :D
Dąbek
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p

Post »

Chudziak - TAAAAAAAAK ;:154 ;:124 ;:109
Wiesz, to taka codzienna gimnastyka jest. :;230 - tzn. od dwóch dni w sumie. :wink:

Dąbku, co do potasu, to się nie wypowiadam, bo nie stosuję, ale w kozulowym wątku była chyba o tym mowa, tzn. jeśli dobrze pamiętam, to potas idzie w ruch na dwa tygodnie przed posadzeniem, ale ile trzeba odczekać po oborniku, nie wiem.Poczekaj na pewno ktoś dokładnie Ci to wytłumaczy. :D
pozdrawiam, Anita
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”