Liczi z nasion wymagania,uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re:

Post »

Davando pisze:Podobno ona kwitnie po 3latach, ale to zalezy jak dobrze bedziesz pielegnowal rosline. I jest to jedno pienniowa roslina.
Czyli zabawa w rozgałęzianie nie przejdzie?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Re: Jak hodować liczi?

Post »

A dziś dojrzałąm że i druga pesteczka wypóściła pęda :heja :tan no to czekam jeszcze na trzecią :wit
agnkel pisze: jakie musza być dla miego warumki lubi ciepło czy zimno ? ciemno czy słońce?
ja trzymam jedno drzewko na parapecie południowym, a pod parapetem jest ogrzewanie i żyje, jak na razie podlewam tak żeby miała lekką wilgos, dwa drzewka stoją na parapecie północnym i też się mają dobrze, tylko z tym że trak szybko nie rosną. A pesteczki wsadziłam od razu do ziemi i utrzymuje cały czas wilgotne podłoże i po 3 tyg wykiełkowały ;:138
Zastanawiam się tylko czy można podlewać je odżywką do cytrusów ;:132
Evy_
100p
100p
Od: 30 sty 2011, o 17:09

Re: Moje liczi

Post »

czym nawozić liczi :?: i jakiej ziemi tak naprawde potrzebuje :?: zwykła kwiatowa będzie dobra :?: na razie dobrze mi w takowej rośnie, no ale...
Awatar użytkownika
kluczownik
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lut 2011, o 23:27

Post »

Myślę że póki co zwykła ziemia wystarczy. Dobrze będzie włożyć pałeczki nawozowe - użyźniają one glebę :)
ibizaa
1000p
1000p
Od: 9 lut 2011, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Obrazek A to moje liczi ktore ma rok i 2 miesiace :tan

A właściwie to nic szczególnego nie robie... ziemie jakas normalna uniwersalna dalam od poczatku, stoi sobie w jednym miejscu na parapecie i podlewam raz na jakies 2 tygodnie, ziemia na piach jak jest juz wyschnieta to kapeczke wody daje i tyle - i sobie rośnie :tan. Ale miałam z nim taki przypadek ze jak zaczeło kiełkowac to z jednego nasiona wyrosły mi 3 pędy, co potem wyczytałam ze trafiłam na nasionko trzy zarodkowe i Dzięki temu o polowe szybciej bedzie ono rosło od nasionka jedno zarodkowego, co prawda te dwa pozostałe pedy urosły do jednego czy 2 cm. i uschły ale ten srodkowy sobie ładnie rośnie no i jest poki co taki jaki jest:) aaa tez w sumie pojawiaja mi sie juz od prawie roku brazowe koniuszki lisci, ale jak do tej pory nic poważniejszego sie nie dzieje, nie straciła ani jednego liscia :D
Awatar użytkownika
_enigma_
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 30 mar 2011, o 16:44

Liczi z nasion

Post »

Chciałam się pochwalić moim nowym "pupilkiem". Wyhodowany z pestki liczi. Na razie co prawda malutki, ale rośnie na prawdę bardzo szybko, więc myślę, że niedługo będzie już na czym oko zawiesić :) Obok w doniczce kiełkują dwa następne nasionka.

http://img808.imageshack.us/img808/781/1008217m.jpg
Awatar użytkownika
milosz1997
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 sty 2011, o 15:45

Re: LICZI :)

Post »

też miałem ale zdechło
Awatar użytkownika
_enigma_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moje na razie żyje i ma się dobrze.. tfu tfu ;) Dwa następne ziarenka już mają spore kiełki, oby tak dalej.
:D
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

To to moje liczi:
Obrazek
:wit
Awatar użytkownika
_enigma_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Zeberko, jak długo już masz to liczi? Ciekawe kiedy moje będą tak wyglądać... :-?
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

oj,chyba już miesiąc bo jest ich tam kilka. u Liczi to róznie bywa bo musi miec ciepło i nie mozna go przelewać!
Awatar użytkownika
_enigma_
10p - Początkujący
10p - Początkujący

:))

Post »

Obrazek
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Re: Jak hodować liczi?

Post »

Witam wszystkich! Pod koniec zeszłego roku posadziłam 4 pestki liczi i wszystkie pięknie mi wykiełkowały. Rosną sobie w jednej doniczce w mniej więcej równych odstępach, właściwie to w takim małym korytku i nie wiem, czy nie jest dla nich za małe (24x11 cm). Jak myślicie? Poza tym jedno z nich jest chyba jakąś inną odmianą, bo liście są podłużne i prawie dwa razy dłuższe od tych u innych roślinek;p
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”