Phalaenopsis - uszkodzenia liści
Re: Storczyki by 4rafko4
Piękny jest ten storczyk ale chyba jest chory na jakąś chorobę grzybowa phalaenopsisów - to jest moje zdanie . Powinieneś "wygooglać" choroby grzybowe storczyków i na pewno znajdziesz.Bardzo dobry na grzyby jest preparat BIOCHICOL 020 PC - można go dostać w OBI.
Pozdrawiam aniger
- 4rafko4
- 200p
- Od: 21 gru 2009, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Storczykowa Od pryskania czego ? obciołem liscie trzon tego storczyka nie wygląda źle jutro postaram się zrobić zdięcie.
aniger chwilowo nie mieszkam w PL i raczej nie dostane tego preparatu tutaj ale zobacze co się da zrobić
ps:najpierw trzeba zdiagnozować co mu jest a potem będe go leczył
renatas bywa
Ps:patrze a tu mam silver karte jak fajnie .
aniger chwilowo nie mieszkam w PL i raczej nie dostane tego preparatu tutaj ale zobacze co się da zrobić
ps:najpierw trzeba zdiagnozować co mu jest a potem będe go leczył
renatas bywa
Ps:patrze a tu mam silver karte jak fajnie .
Witaj! Podejrzewam, że Dusi (Storczykowej) chodziło o to, że plamy na kwiatach są spowodowane zraszaniem wodą stad te plamki. Tym bardziej, że piszesz iż nowe kwiaty już tych plam nie mają. A co do żółtych liści przychylam się do opinii Dusi; sprawdź trzon storczyka czy nie jest śliski, mokry, czarny. Jeżeli nie posiadasz polecanego przeparatu możesz wypróbować tzw. drinka. Przemyć trzon wodą z odrobiną vódki. Ale to jest działanie doraźne na tutaj i teraz.
Pozdrawiam Agnieszka
Re: Storczyki- problem :(
Jovanko, już wracam do starego wątku
Przede wszystkim dziękuję za radę:)
Proszę, napiszcie jeszcze, czy korzonki mam usunąć? Chyba tak, ale skoro wszystkie (poza 1 powietrznym, który wygląda w miarę ok) wyglądają tak samo (są zasuszone), to czy taki zabieg storczykowi nie zaszkodzi?
Dziękuję za pomoc
Przede wszystkim dziękuję za radę:)
Przesadzę zatem storczyka do naczynia z kamykami,które w pierwszej kolejności muszę skądś wykombinować.JOVANKA pisze:sprawa nie jest beznadziejna.Storczyk zyje .A..że udaje mu się w tak skrajnych warunkach egzystować, to jest wskazaniem ,ze warto o niego zawalczyć.
Są na stronie dostępne wskazania ,proszę z nich korzystać.
Reanimacja w keramzycie,kamykach sphagnum -to pewnie czeka roślinę, zważywszy na zły stan korzeni.
Mimo ,ze myślisz inaczej ,jednak niepotrzebnie zakładasz nowy temat .Nalezy kontynuować poprzedni,który powołujesz.
2-m-ce przerwy nic nie czyni. A temat będzie spójny, dotyczy wszak Twojej roślinności.I wszystkich rzeczy związanych z uprawą.Czyli budujemy historię własnych kolekcji.
Problem który zgłaszasz nie jest nowy- to normalny zabieg pielęgnacyjny ,który trzeba przeprowadzić i każdy ma to wkomponowane w uprawę.
Niektórzy mówia o tym, że mają "problemy" -niestety nie są nimi - najczęściej są to elementy uprawy tej specyficznej grupy kwiatów, jakim sa storczyki. I do tego warto się przygotować, bo inaczej mamy problemy z sobą .Nie umiejąc radzić sobie w takich trudniejszych sytuacjach ponosimy porażki.
.
życzę powodzenia i dobrych własnych działań dla poprawy doli storczyka .
JOVANKA
Proszę, napiszcie jeszcze, czy korzonki mam usunąć? Chyba tak, ale skoro wszystkie (poza 1 powietrznym, który wygląda w miarę ok) wyglądają tak samo (są zasuszone), to czy taki zabieg storczykowi nie zaszkodzi?
Dziękuję za pomoc
- 4rafko4
- 200p
Obiecane fotki :
Tak wygląda bez tych liści
Korzenie
Trzon (ten jasny kawałek jest tak naprawde jasno zielony nie zółty, aparat tego nie uchwycił)
Tak wygląda bez tych liści
Korzenie
Trzon (ten jasny kawałek jest tak naprawde jasno zielony nie zółty, aparat tego nie uchwycił)
Na moje oko kwiat źle nie wygląda. Trzon według mnie ma się dobrze, ale gdyby coś Cię zaniepokoiło to pytaj
Pozdrawiam Agnieszka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Teraz po obcięciu liści nie wygląda już tak źle, ale obserwuj go, czy nie zaczyna gnić. Możesz też przy następnym podlewaniu dać do wody parę kropli bioseptu lub citroseptu.
- gosiiiaczek
- 500p
- Od: 11 sty 2011, o 12:11
ten lewy liść ma od spodu jakieś zmiany, czy to wina zdjęcia??
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=80675" onclick="window.open(this.href);return false;
- 4rafko4
- 200p
gosiiiaczek to wina zdięcia
Migrenqa Oco chodziło z tym drinkiem , w czym to pomaga ?
Storczykowa
Migrenqa Oco chodziło z tym drinkiem , w czym to pomaga ?
Storczykowa
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
Ja na Twoim miejscu wycięłabym większość korzeni, gdyż wyglądają na puste w środku. Ale żeby nie być aż tak drastycznym, to "wymacaj" każdego i odcinaj miękkie, puste, zgnite, suche.
Zastanawiasz się nad pojemnikiem, przecież trzymałaś te doniczki w szklanych osłonkach, może na razie do nich wsadzisz tego biedaka. Ja tak zrobiłam z dwoma phalaenopsisami mojej przyjaciółki, które trafiły do mnie do "sanatorium". Wtedy tylko musisz uważać z wodą, żeby korzenie były nad powierzchnią wody.
Zastanawiasz się nad pojemnikiem, przecież trzymałaś te doniczki w szklanych osłonkach, może na razie do nich wsadzisz tego biedaka. Ja tak zrobiłam z dwoma phalaenopsisami mojej przyjaciółki, które trafiły do mnie do "sanatorium". Wtedy tylko musisz uważać z wodą, żeby korzenie były nad powierzchnią wody.
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
Andziu, dziękuję za podpowiedź Już wcześniej wpadłam na to, że mogę wykorzystać osłonki.
Co do korzeni, chyba jednak wszystkie (może poza jednym) będę musiała usunąć.
Mam nadzieję, że zabieg się powiedzie i storczyk odzyska dawną witalność.
Trzymajcie kciuki, a jeżeli macie jeszcze jakieś rady, bardzo proszę o umieszczanie ich w moim wątku
Co do korzeni, chyba jednak wszystkie (może poza jednym) będę musiała usunąć.
Mam nadzieję, że zabieg się powiedzie i storczyk odzyska dawną witalność.
Trzymajcie kciuki, a jeżeli macie jeszcze jakieś rady, bardzo proszę o umieszczanie ich w moim wątku
- Tomekl
- 50p
- Od: 3 kwie 2010, o 16:46
Plamy na liściu
Witam, na jednym z liści mojego storczyka pojawiły się takie oto plamy
Storczyk jest na oknie wschodnim, czasami okno zasłonięte jest roletą, podlewam go odstaną wodą raz na tydzień/dwa w małych ilościach, tak mniej więcej objętość kieliszka. Storczyk jest u mnie od pół roku, wcześniej wszystko było ok.
Czy ktoś będzie mógł mi pomóc w tej sprawie?
Storczyk jest na oknie wschodnim, czasami okno zasłonięte jest roletą, podlewam go odstaną wodą raz na tydzień/dwa w małych ilościach, tak mniej więcej objętość kieliszka. Storczyk jest u mnie od pół roku, wcześniej wszystko było ok.
Czy ktoś będzie mógł mi pomóc w tej sprawie?