Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Pewnie, że tak. Zostawie tak jak jest, niech rośnie jak chce
Jak już się z nim uporam (w sensie przesadzę) to pochwalę się w swoim wątku. Pozdrawiam
Jak już się z nim uporam (w sensie przesadzę) to pochwalę się w swoim wątku. Pozdrawiam
Witam.
Jakiś czas temu kupiłem kaktusa kolumnowego w supermarkecie. Od początku miał kilka ciemnych plamek w okolicach cierni. Kilka dni temu zauważyłem, że plam robi się coraz więcej, a te już powstałe powiększają się. Miejsca z ciemnymi plamami są bardziej miękkie, niż miejsca bez zmian. W jednym miejscu, w okolicach wierzchołka, pomiędzy dwoma żebrami kaktusa widać ciemny pas o długości około 10 cm (zdj. 4 i 5). Dodatkowo kaktus traci kolor (żywa zieleń blednie). Kaktus nie jest na pewno przelany ponieważ był podlewany do tej pory dwa razy. Stoi w mieszance w, której został kupiony. Na oko widać, że jest w niej spora ilość żwiru. Kaktus stoi w ziemi twardo, tak samo jak bezpośrednio po zakupie dlatego wydaje mi się, że system korzeniowy jest w porzadku.
http://public.fotki.com/pieknylolo10/ka ... html#media
Jakiś czas temu kupiłem kaktusa kolumnowego w supermarkecie. Od początku miał kilka ciemnych plamek w okolicach cierni. Kilka dni temu zauważyłem, że plam robi się coraz więcej, a te już powstałe powiększają się. Miejsca z ciemnymi plamami są bardziej miękkie, niż miejsca bez zmian. W jednym miejscu, w okolicach wierzchołka, pomiędzy dwoma żebrami kaktusa widać ciemny pas o długości około 10 cm (zdj. 4 i 5). Dodatkowo kaktus traci kolor (żywa zieleń blednie). Kaktus nie jest na pewno przelany ponieważ był podlewany do tej pory dwa razy. Stoi w mieszance w, której został kupiony. Na oko widać, że jest w niej spora ilość żwiru. Kaktus stoi w ziemi twardo, tak samo jak bezpośrednio po zakupie dlatego wydaje mi się, że system korzeniowy jest w porzadku.
http://public.fotki.com/pieknylolo10/ka ... html#media
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Moim zdaniem kaktus przemarzł. Prawdopodobnie jest to gatunek ciepłolubny (Pachycereus pringlei?). Roślinka wygląda marnie. Czas pokaże czy kaktus zgnije czy ma szansę na przeżycie. Jedyne, co można zaproponować to znalezienie możliwie suchego, ciepłego i słonecznego stanowiska. I w tej chwili nie można podlewać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 cze 2010, o 19:17
a co zrobić jak kaktuś od ziemi zaczyna się kurczyć i brązowieć?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
To prawdopodobnie oznacza, że roślina gnije. Zazwyczaj na ratunek jest już za późno.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 20p - Rozkręcam się...
no takiej odpowiedzi to się nie spodziewałam.... czyli mam sobie darować i go wyrzucić?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
A czy możesz wrzucić fotkę roślinki? Tak na podstawie suchego opisu to za wiele nie da się zdiagnozować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 20p - Rozkręcam się...
oki Tomek jutro zrobię zdjęcie i wstawię
czy wystawiliście swoje kaktusy na balkony?
czy wystawiliście swoje kaktusy na balkony?
-
- 20p - Rozkręcam się...
-
- 20p - Rozkręcam się...
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Ja wolę wystawiać kaktusy na zewnątrz właśnie wtedy, gdy jest paskudna pogoda i jest nadzieja na cały tydzień chmur lub deszczu. Wtedy ryzyko poparzeń spada do zera i są minimalne szanse na przymrozki. Dzięki łagodniejszej pogodzie kaktusy lepiej zaaklimatyzują się do nowych warunków.Wojtek3362 pisze:Miałem dzisiaj do inspektu wystawić, zapowiadali ładną pogodę i... lipa
A nie da się zrobić fotki dołu roślinki? Jeśli chorują rejony przy korzeniach to co ja mogę zobaczyć na fotce stożka wzrostu? Jedyne co mogę napisać, że roślina jest w dobrej kondycji bo przecież wypuszcza pąki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Był mróz?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek