Róże w ogrodzie Gosi - część 3.
- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże w ogrodzie Gosi - część 3.
Ja też mam pytanie o rozkopywanie kopczyków. Chodzi mi jednak o róże posadzone 2 tygodnie temu, kiedy można rozgarnąć? Teraz podobno noce juz mają być dość ciepłe, a u nas dodatkowo klimat łagodny (mieszkam w okolicach Zgorzelca). Włóknine mam, więc jakby co zawsze można przykryć.
Pozdrawiam, Edyta.
- Deirde
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
Edysiek - witaj, na pewno można już rozgarnąć kopczyki, przygotuj sobie włókninę na wypadek przymrozku z nocy.
Azalka - dopiero teraz mogę odpowiedzieć, dziś kolejny dzień byłam w ogrodzie - wykonywałam cięcie.
Donicę muszą być tak duże by zmieścił się system korzeniowy, warto pamiętać o sterylizacji sekatora po cięciu - bądźmy przezorni. Ja zwykle sypie mikoryzy do donicy przy systemie korzeniowym. Ziemia kupna zmieszana z moją bo ta ziemia którą ja kupuje to zwykle jest jakaś mieszana z torfem. Najlepiej by było gdyby cały rok była w donicy ale jak nie masz takiej możliwości możesz posadzić ją w czerwcu. Co mogę powiedzieć - w czerwcu, lipcu i sierpniu może być upalnie, zwykle w donicy możesz je podlewać i lepiej się nimi zajmować, potem wzmocnione posadzić jesienią - dlatego jestem za sadzeniem na miejsce stałe jesienią.
Azalka - dopiero teraz mogę odpowiedzieć, dziś kolejny dzień byłam w ogrodzie - wykonywałam cięcie.
Donicę muszą być tak duże by zmieścił się system korzeniowy, warto pamiętać o sterylizacji sekatora po cięciu - bądźmy przezorni. Ja zwykle sypie mikoryzy do donicy przy systemie korzeniowym. Ziemia kupna zmieszana z moją bo ta ziemia którą ja kupuje to zwykle jest jakaś mieszana z torfem. Najlepiej by było gdyby cały rok była w donicy ale jak nie masz takiej możliwości możesz posadzić ją w czerwcu. Co mogę powiedzieć - w czerwcu, lipcu i sierpniu może być upalnie, zwykle w donicy możesz je podlewać i lepiej się nimi zajmować, potem wzmocnione posadzić jesienią - dlatego jestem za sadzeniem na miejsce stałe jesienią.
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja muszę powiedzieć że z około dwudziestu paru odmian które mam Delbarda nie sprawdziły się tylko 2 czy 3 odmiany. Cała reszta jest w stanie między dobrym, a wyjątkowo dobrym. Nie sprawdziła się jak już pisałam Rose des Cisterciens i France Info niespecjalnie sobie poradziła. Ale nie są do wyrzucenia, muszę je bardzo nisko przyciąć. Nie można zatem generalizować że wszystkie "Delbardy" się nie nadają. Miło mnie zaskoczyła Billet Doux - praktycznie żadnych uszkodzeń. Róże zimowały sobie przykryte drobno mieloną korą. Moje wrażenia są więc jak najbardziej pozytywne. Myślałam że będzie znacznie gorzej!Deirde pisze: czyli jednak róże Delbarda nie sprawdzają się w naszych warunkach.
.
- Deirde
Nie zmienię zdania co do róż francuskich - z tą różą przez 2 sezony nie miałam problemów. Jesienią dostała kopczyk i nakrycie na pędy z liści i gałęzi i mimo to nie przeżyła. Mieszkam z wlkp i róż wydelikaconych nie potrzebuje. Co do róż Meillanda - tak samo wygląda w tym roku Honore de Balzac - przemarzła do kopca ale ona tak ma zawsze u mnie. W zeszłym roku kupiłam w niemieckiej szkółce jeszcze dwie róże Meillanda - zobaczymy czy będą takie same problemy, jeśli tak to zdecyduje się wyłącznie na róże angielskie i historyczne, szkoda mi pieniędzy na coś, co nie sprawdza się w ogrodzie.
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rozumiem Cię, ale oceniaj odmiany a nie hodowcę. Wypróbuj inne Delbardy - Dieter Muller, La rose de Molinard, Grafin Bettina Bernadotte, Saint Exupery, Angie czy Madame Bovary. To że masz problem z konkretną różą nie oznacza że wszystkie danego hodowcy są złe. Mi w tym roku za to zmarzła Louise Odier (!) i oczywiście Nostalgia, ale rezygnuję tylko z Nostalgi a nie z Tantau'a. Ta zima była roślinom nieprzyjazna, ja mam wiele strat wśród innych gatunków.
- Deirde
Dziękuje ale na razie koniec z zakupami wiosennymi. Mam zamówione 2 angielki z niemieckiej szkółki i kilka historycznych na które czekam i następne róże będą już jesienią.
Z AniaJ zwiedziłyśmy dziś LM, widziałam, że były róże z Tantau. Zamiast nich kupiłam jednego powojnika - do koszyka trafiła Arabella. W Auchanie dokupiłam Violet Elizabeth i Matka Urszula Ledóchowska. Szukałam niestety innych powojników i muszę teraz projekt przerabiać.
Z AniaJ zwiedziłyśmy dziś LM, widziałam, że były róże z Tantau. Zamiast nich kupiłam jednego powojnika - do koszyka trafiła Arabella. W Auchanie dokupiłam Violet Elizabeth i Matka Urszula Ledóchowska. Szukałam niestety innych powojników i muszę teraz projekt przerabiać.
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świetny wybór mają w pewnym sklepie internetowym. Kupowałam rok temu.
Tylko zapomniałam adresu Muszę sprawdzić, jakbyś chciała.
Ceny wysokie, ale sadzonki świetne.
Tylko zapomniałam adresu Muszę sprawdzić, jakbyś chciała.
Ceny wysokie, ale sadzonki świetne.
- Deirde
Oliwko - oczywiście jeśli adres znajdziesz to chętnie się różom przyjrzę. W obecnej chwili czekam na cynk jak wyglądają sadzonki z rosen-goenewein.
Jak przezimowały Twoje róże z rosenversand24 - moje mają już duże liście.
Właśnie ruszył sklep kierzka - no ceny też są zabójcze w porównaniu z zeszłym rokiem.
Jak przezimowały Twoje róże z rosenversand24 - moje mają już duże liście.
Właśnie ruszył sklep kierzka - no ceny też są zabójcze w porównaniu z zeszłym rokiem.
- Aszka
- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
A ja nie mogę dostać się do sklepu nic mi się nie otwiera
dopisek; jest udało się
dopisek; jest udało się
- edysiek
- 10p - Początkujący
- Od: 14 mar 2011, o 21:33
dziękuję za odpowiedź.Deirde pisze:Edysiek - witaj, na pewno można już rozgarnąć kopczyki, przygotuj sobie włókninę na wypadek przymrozku z nocy.
Mam jeszcze pytanie, od kiedy można nawozić róże? Mam Biopon w płynie. Moja przygoda z różami dopiero się rozpoczyna, więc zbieram informacje i każda rada jest dla mnie cenna.
A jak to jest z różami miniaturowymi w doniczce? Dostałam taką 8 marca Po przekwitnięciu przycięłam trochę i teraz stoi na parapecie, a ja nie wiem co dalej.
Pozdrawiam, Edyta.
Małgoś wybierz się na wycieczkę do mnie i pojedziemy do szkólki z klematisami.Zrobisz zakupy i pozn amy się-co Ty na to?
Ogródek An-ki
An-ka
An-ka
- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Ale kuszenie
Muszę się wybrać do Auchana, bo do Ani za daleko
Muszę się wybrać do Auchana, bo do Ani za daleko
- oliwka
- Od: 24 mar 2008, o 13:31
Daję adres powojnikowej strony: http://www.e-clematis.com
Tanio nie jest, ale wybór oszałamiający i sadzonki dorodne.
Tanio nie jest, ale wybór oszałamiający i sadzonki dorodne.