Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
Oczar czerwony , żółty. Porady,prezentacje
Byłam dziś w centrum ogrodniczym w Kobyłce u kalisiaka i zachorowałam oczar czerwony był śliczny żółty też był ale ten czerwony powalił mnie na kolana , nie miałam kaski 54 zł
ale zakupiłam za to
fiołka zwiaszającego się vila williamsii pendula
krwawnika żółtego
trzykrotkę andersona
i zestaw kwiatowa łąka
ale te oczary.............................
tylko tamtem był krwisto czerwony nie mogę znaleźć identycznego zdjęcia
ale zakupiłam za to
fiołka zwiaszającego się vila williamsii pendula
krwawnika żółtego
trzykrotkę andersona
i zestaw kwiatowa łąka
ale te oczary.............................
tylko tamtem był krwisto czerwony nie mogę znaleźć identycznego zdjęcia
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Gdybym miał pewność, że oczar, który kupuję będzie tak obficie kwitł - to na pewno zdecydowałbym się go zakupić. (Ale musiałbym widzieć go w trakcie kwitnienia). Kupowałem oczary, ale rzeczywistość niestety nigdy nie była tak piękna jak na zamieszczonym przez Ciebie zdjęciu - czyli było gałęzi dużo a kwiatów mało.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Andrzeju ten oczar miał być czerwony, kupiłam go przy Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu, ale nie o tym chciałam pisać, że i tam można się spotkać z nierzetelnością sprzedawców.
Gdy był krzewem, kwitł tak jak piszesz, dużo gałęzi mało kwiatów.
Dwa lata temu zaczęłam prowadzić go jako drzewko, i w tym roku mnie zaskoczył.
Ma bardzo dużo pąków, z których rozwijają się kwiaty o dużej liczbie płatków, w porównaniu z poprzednimi latami.
Nie wiem czy to przypadek, czy sprzyjające dla niego warunki tej zimy, czy może dobrze zrobiło mu wyprowadzenie jednego pędu. Przekonam się przy następnym kwitnieniu.
Gdy był krzewem, kwitł tak jak piszesz, dużo gałęzi mało kwiatów.
Dwa lata temu zaczęłam prowadzić go jako drzewko, i w tym roku mnie zaskoczył.
Ma bardzo dużo pąków, z których rozwijają się kwiaty o dużej liczbie płatków, w porównaniu z poprzednimi latami.
Nie wiem czy to przypadek, czy sprzyjające dla niego warunki tej zimy, czy może dobrze zrobiło mu wyprowadzenie jednego pędu. Przekonam się przy następnym kwitnieniu.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Pomijając to, że nie jest czerwony to.... faktycznie ten widok może już zadowolić.
Ja niestety nie byłem tak cierpliwy .... i wyleczyłem je szpadlem , a może warto było jeszcze eksperymentować.
Ja niestety nie byłem tak cierpliwy .... i wyleczyłem je szpadlem , a może warto było jeszcze eksperymentować.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Poniżej kilka odmian oczarów dostępnych w kraju
H. x intermedia `Diane`
oczar pośredni `Diane` - kwiaty czerwonobrązowe;
H. x intermedia `Jelena`
oczar pośredni `Jelena` - kwiaty żółte z miedzianym odcieniem;
H. x intermedia `Pallida`
oczar pośredni `Pallida` - kwiaty duże, żółte;
H. x intermedia `Westerstede`
oczar pośredni `Westerstede` - kwiaty żółte; bardzo obficie kwitnie;
H. x intermedia `Diane`
oczar pośredni `Diane` - kwiaty czerwonobrązowe;
H. x intermedia `Jelena`
oczar pośredni `Jelena` - kwiaty żółte z miedzianym odcieniem;
H. x intermedia `Pallida`
oczar pośredni `Pallida` - kwiaty duże, żółte;
H. x intermedia `Westerstede`
oczar pośredni `Westerstede` - kwiaty żółte; bardzo obficie kwitnie;
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Są trzy gatunki o żółtych kwiatach : wirginijski (płatki długie na 1,5-2 cm, kwitnie IX-X), omszony (płatki lekko zaczerwienione u nasady, działki kielicha widoczne między płatkami wewnatrz purpurowe, kwitnie I-III), japoński (płatki "pomięte", wnętrze działek kielicha zabarawione na purpurowo, kwitnie II-III). W dodatku oczar omszony i japoński tworzą wiele mieszańców o pośrednich cechach H. x intermedia.
pozdrawiam Paweł
pozdrawiam Paweł
- Malkar
- 500p
- Od: 27 sty 2007, o 21:16
Z mojego doświadczenia wynika, że oczar im starszy tym ma więcej kwiatów. Mój, gdy zakwitł pierwszy raz miał zaledwie kilka kwiatków, ale potem miał ich z roku na rok coraz więcej. Niestety miał.
W lutym 2006roku był cały obsypany kwiatkami, zawiązał bardzo dużo nasion. No i niestety, nie wiem dlaczego, w ostatnie lat zaczęły mu zasychać liście, a potem cały wyglądał jakby usechł. Nie wykopałam go jeszcze, ale nie mam nadzieji, że się obudzi.
W lutym 2006roku był cały obsypany kwiatkami, zawiązał bardzo dużo nasion. No i niestety, nie wiem dlaczego, w ostatnie lat zaczęły mu zasychać liście, a potem cały wyglądał jakby usechł. Nie wykopałam go jeszcze, ale nie mam nadzieji, że się obudzi.
Pozdrawiam. Małgorzata
Malkar - oczary nie lubią zagęszczenia - to raczej samotniki - może Twojemu właśnie zaczęło przeszkadzać sąsiedztwo? Albo gleba - preferują lekko kwaśną - może podsyp kwaśnym torfem. Albo był ciachany?- oczary nie znoszą cięcia ! młode jako tako - ale te większe mogą nawet paść
Widziałam na allegro piękną rzadką u nas odmianę Arnold Promise - ceny nie pamietam - nie więcej niż 50pln, a taki sam widziałam w ubiegłym roku w ogrodnicwie za .... 145! Nie wiem jak się sprawuje w uprawie /jak czegos się dowiem to dam znać/, ale jest bardzo efektowny bo ma cytrynowo- żółte dość duże kwiatki .
Widziałam na allegro piękną rzadką u nas odmianę Arnold Promise - ceny nie pamietam - nie więcej niż 50pln, a taki sam widziałam w ubiegłym roku w ogrodnicwie za .... 145! Nie wiem jak się sprawuje w uprawie /jak czegos się dowiem to dam znać/, ale jest bardzo efektowny bo ma cytrynowo- żółte dość duże kwiatki .