Pierwszy storczyk

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pierwszy storczyk

Post »

Dobre są podłoża w przeźroczystych workach, taka dość gruba kora. Takie można kupić np. w LM (narysowany Phal. bellina, w środku gruba kora i białe kamyki), są też w tych sklepach wysyłkowych typu orchidgarden i na wystawach. Te w kolorowych workach typu substral nie są za dobre do storczyków, bardzo często to jest ziemia ogrodnicza lub torf z paroma kawałeczkami kory. Kiedyś miałam podłoże substral, to po otwarciu okazało się, że w środku jest jakieś spleśniałe, nieprzyjemnie pachnące błoto. Inne podłoże 9akurat nie pamiętam nazwy) to była ziemia do kwiatów doniczkowych i może z 5 kawałków kory na cały worek podłoża.
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Ja najbardziej jestem zadowolona z grubego podłoża do storczyków tego z Orchidsklepiku a jak nie potrzebuję go dużo to grubą lub średnią korę kupuję w Orchidgarden, oczywiście to podłoże do phalaenopsisów
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czemu wy o podłożu z LM piszecie, że ono jest z orchidsklepiku? Bo często się spotykam z takim nazywaniem tego podłoża...
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Dusiu te w przezroczystych workach o których piszesz sprowadzają z Orchidsklepiku, z tymi kamyczkami to jest podłoże ekstra ze skałą wulkaniczną, też je bardzo lubię
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

Bo oni je kupują w Orchidsklepiku, orchidsklepik je produkuje
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Dusiu ostatnio wysłałam męża do LM właśnie po takie jak opisujesz (pisałaś mi na pw o nim) ale nie było - ogólnie był kiepski wybór

Iwonko to grube podłoże chyba zostawia przestrzeń pomiędzy korzonkami, nie przylega ciasno?
Czy ja źle układam je w doniczce?

Madziu
przepraszam,że na Twoim wątku ale pewnie Tobie też takie informacje się przydadzą
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

O to właśnie chodzi, utrzymuje odpowiednią wilgotność i dopuszcza powietrze do korzonków, storczyki to epifity, takie podłoża są dla nich bardzo dobre ( dla tych o grubych korzonkach) zapobiegają gniciu korzeni
Awatar użytkownika
sama
500p
500p
Od: 28 lut 2011, o 15:10

Post »

Iwonko dziękuję za odpowiedź :D
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Petro to może w takim razie wyciągnę raz jeszcze storczyka, ułożę na dnie kamyczki (mam takie średnie, chyba się nadadzą) i przy okazji usunę ten pęd.
Lucynko ja się właśnie zastanawiałam względem tych jaśniejszych korzeni, czy wyciąć czy nie, ale w ostateczności zostawiłam je i wiem teraz, że dobrze zrobiłam. Ale sama widzisz, że człowiek uczy się na błędach :)
Moniko nie gniewam się, śmiało, ja też czerpię dzięki temu nowe informacje ;:108

Przynajmniej teraz na przyszłość będę wiedziała, że szukać mam innego podłoża. :wink:
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

To zrób tak jak piszesz, wrzuć na dno grubą warstwę z kamyczków to podłoże będzie szybciej przesychać, nie będzie się tworzyć ciapa na dnie, powybieraj z tego worka z podłożem jak największe kawałeczki jakie znajdziesz i wymieszaj z taką ilością tego podłoża jaka jest potrzebna by wypełnić doniczkę, podlej dopiero jak to podłoże będzie suche bo na pewno jest wilgotne

a tak wygląda podłoże które ja bardzo lubię

to jest do phalaenopsisów, vand, catlei

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Petra pisze:Dusiu te w przezroczystych workach o których piszesz sprowadzają z Orchidsklepiku, z tymi kamyczkami to jest podłoże ekstra ze skałą wulkaniczną, też je bardzo lubię
Ale tam nic nie pisze o orchidsklepiku na opakowaniu. ja kupuję takie z narysowanym Phal. belliną. Pisze jakiś "orchidshop", ale nie orchidsklepik.
Awatar użytkownika
misia84
50p
50p
Od: 8 wrz 2010, o 16:14

Post »

Dokładnie było wilgotne, może za chwilę się do tego zabiorę, a jak nie dziś to jutro na bank. Takie wkładanie i wyciąganie chyba nie powinno zaszkodzić mu co?
A storczyk musi być sztywno wsadzony w doniczkę, bo jak go włożyłam to ruszył się troszku na boki, ale nie tak, że się dosłownie przewracał czy coś.
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p

Post »

orchidshop to po polsku orchidsklepik, takie jest tłumaczenie na polski

nie zaszkodzi, zrobisz to delikatnie i będzie okey, to dla jego dobra, nie chciałabym by znowu korzonki zaczęły gnić, sama czasami po 3 razy wyciągam bo mi coś nie pasuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”