Pierwszy storczyk
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwszy storczyk
Dobre są podłoża w przeźroczystych workach, taka dość gruba kora. Takie można kupić np. w LM (narysowany Phal. bellina, w środku gruba kora i białe kamyki), są też w tych sklepach wysyłkowych typu orchidgarden i na wystawach. Te w kolorowych workach typu substral nie są za dobre do storczyków, bardzo często to jest ziemia ogrodnicza lub torf z paroma kawałeczkami kory. Kiedyś miałam podłoże substral, to po otwarciu okazało się, że w środku jest jakieś spleśniałe, nieprzyjemnie pachnące błoto. Inne podłoże 9akurat nie pamiętam nazwy) to była ziemia do kwiatów doniczkowych i może z 5 kawałków kory na cały worek podłoża.
Ja najbardziej jestem zadowolona z grubego podłoża do storczyków tego z Orchidsklepiku a jak nie potrzebuję go dużo to grubą lub średnią korę kupuję w Orchidgarden, oczywiście to podłoże do phalaenopsisów
- Storczykowa
Czemu wy o podłożu z LM piszecie, że ono jest z orchidsklepiku? Bo często się spotykam z takim nazywaniem tego podłoża...
Dusiu te w przezroczystych workach o których piszesz sprowadzają z Orchidsklepiku, z tymi kamyczkami to jest podłoże ekstra ze skałą wulkaniczną, też je bardzo lubię
Bo oni je kupują w Orchidsklepiku, orchidsklepik je produkuje
Dusiu ostatnio wysłałam męża do LM właśnie po takie jak opisujesz (pisałaś mi na pw o nim) ale nie było - ogólnie był kiepski wybór
Iwonko to grube podłoże chyba zostawia przestrzeń pomiędzy korzonkami, nie przylega ciasno?
Czy ja źle układam je w doniczce?
Madziu przepraszam,że na Twoim wątku ale pewnie Tobie też takie informacje się przydadzą
Iwonko to grube podłoże chyba zostawia przestrzeń pomiędzy korzonkami, nie przylega ciasno?
Czy ja źle układam je w doniczce?
Madziu przepraszam,że na Twoim wątku ale pewnie Tobie też takie informacje się przydadzą
Pozdrawiam
Storczykowe przygody
Storczykowe przygody
O to właśnie chodzi, utrzymuje odpowiednią wilgotność i dopuszcza powietrze do korzonków, storczyki to epifity, takie podłoża są dla nich bardzo dobre ( dla tych o grubych korzonkach) zapobiegają gniciu korzeni
Petro to może w takim razie wyciągnę raz jeszcze storczyka, ułożę na dnie kamyczki (mam takie średnie, chyba się nadadzą) i przy okazji usunę ten pęd.
Lucynko ja się właśnie zastanawiałam względem tych jaśniejszych korzeni, czy wyciąć czy nie, ale w ostateczności zostawiłam je i wiem teraz, że dobrze zrobiłam. Ale sama widzisz, że człowiek uczy się na błędach
Moniko nie gniewam się, śmiało, ja też czerpię dzięki temu nowe informacje
Przynajmniej teraz na przyszłość będę wiedziała, że szukać mam innego podłoża.
Lucynko ja się właśnie zastanawiałam względem tych jaśniejszych korzeni, czy wyciąć czy nie, ale w ostateczności zostawiłam je i wiem teraz, że dobrze zrobiłam. Ale sama widzisz, że człowiek uczy się na błędach
Moniko nie gniewam się, śmiało, ja też czerpię dzięki temu nowe informacje
Przynajmniej teraz na przyszłość będę wiedziała, że szukać mam innego podłoża.
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
To zrób tak jak piszesz, wrzuć na dno grubą warstwę z kamyczków to podłoże będzie szybciej przesychać, nie będzie się tworzyć ciapa na dnie, powybieraj z tego worka z podłożem jak największe kawałeczki jakie znajdziesz i wymieszaj z taką ilością tego podłoża jaka jest potrzebna by wypełnić doniczkę, podlej dopiero jak to podłoże będzie suche bo na pewno jest wilgotne
a tak wygląda podłoże które ja bardzo lubię
to jest do phalaenopsisów, vand, catlei
a tak wygląda podłoże które ja bardzo lubię
to jest do phalaenopsisów, vand, catlei
- Storczykowa
Ale tam nic nie pisze o orchidsklepiku na opakowaniu. ja kupuję takie z narysowanym Phal. belliną. Pisze jakiś "orchidshop", ale nie orchidsklepik.Petra pisze:Dusiu te w przezroczystych workach o których piszesz sprowadzają z Orchidsklepiku, z tymi kamyczkami to jest podłoże ekstra ze skałą wulkaniczną, też je bardzo lubię
Dokładnie było wilgotne, może za chwilę się do tego zabiorę, a jak nie dziś to jutro na bank. Takie wkładanie i wyciąganie chyba nie powinno zaszkodzić mu co?
A storczyk musi być sztywno wsadzony w doniczkę, bo jak go włożyłam to ruszył się troszku na boki, ale nie tak, że się dosłownie przewracał czy coś.
A storczyk musi być sztywno wsadzony w doniczkę, bo jak go włożyłam to ruszył się troszku na boki, ale nie tak, że się dosłownie przewracał czy coś.
Magda
orchidshop to po polsku orchidsklepik, takie jest tłumaczenie na polski
nie zaszkodzi, zrobisz to delikatnie i będzie okey, to dla jego dobra, nie chciałabym by znowu korzonki zaczęły gnić, sama czasami po 3 razy wyciągam bo mi coś nie pasuje
nie zaszkodzi, zrobisz to delikatnie i będzie okey, to dla jego dobra, nie chciałabym by znowu korzonki zaczęły gnić, sama czasami po 3 razy wyciągam bo mi coś nie pasuje