Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród u stóp Ślęży, czyli moc czakramu

Post »

Daluniu ;:167 pospacerowałam po Twoim ogrodzie :wit

Zawilce - POEZJA !!!

Obrazek

To takie wdzięczne roślinki, uwielbiam je ;:138
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40

Post »

Dalu, wstąpiłam nadrobić zaległości. Powiało ciepełkiem, jakieś dwa tygodnie do przodu z wegetacją. A tarasowe to ja wystawię dopiero za miesiąc. Zachwycające narcyzy, zwłaszcza ten pełny (Rip van Winkle?).
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, tak, ten narcyz to Rip Van Winkle...Malutki, rozczochrany, ale uroczy :wink:
Natomiast jeśli chodzi o tarasowce, to jeden drugiemu nie jest równy. Zależy z jakiej strefy klimatycznej pochodzi dana roślina - akurat olki są bardzo wytrzymałe i nawet mały przymrozek im nie szkodzi :P

Halinko, jakoś tak się porobiło, że mam coraz więcej białych kwiatów...Nawet teraz, wczesną wiosną, kiedy najwięcej jest żółtych kwiatków (wyczytałam gdzieś, że ten kolor najlepiej zwabia owady), w moim ogrodzie nie brakuje bieli - tak kwitną pierisy, zawilce, prymulki, tulipany i sporo bieli mam też w wśród narcyzów :lol:

Agnieszko, tak jak napisałam wyżej Halince, podświadomie sadzę i sieję coraz więcej białych kwiatów...Jest w nich coś eleganckiego, ale zarazem niewinnego...No i rzeczywiście łagodzą kolorowy ogrodowy misz-masz, a do tego tak pięknie wyglądają w miejscach cienistych i w półmroku :P

Wiesiu, na razie wytachałam tylko bardzo wytrzymałe na niskie temperatury olki i jedną różę pienną, którą mam w donicy. Reszta kwiatów domowych i tarasowych, a także te posiane w domku - jeszcze czeka na wyniesienie na dwór. I nie zrobię tego wcześniej jak na początku maja...

Grażynko, a ja nawet byłam przyjemnie zaskoczona kondycją moich olków po zimie - nie dość, że nie straciły listków, to jeszcze wypuściły mnóstwo nowych pędów i ładnie zagęściły się od dołu :D Dzisiaj wymieniłam im wierzchnią warstwę ziemi i niebawem zacznę zasilać...

Danielu, szkoda Twojedo olka :cry:

Grażynko, Twoje olki na powietrzu na pewno dojdą do siebie - daj im tylko świeżej ziemi i porządnie zasil ;:108

Kochani, dzisiaj znowu pojawiło się słoneczko ;:3 , chociaż nie było za ciepło...A ja posadziłam następną partię lilii ( tym razem były to czerwone azjatyckie Marrakech i czerwone orintalne Stargazer), posiałam rumianek, trochę popieliłam i wymyłam jedno okienko w Domku Ogrodnika...
No i chodziłam, patrzyłam, podziwiałam...
Ale się zażółciło:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Czy żonkile kryją za sobą dywan z ziarnopłonu? :wink:
Czy może to inne okrywowce? :roll:
x-d-a
---

Post »

Gosiu, bingo! to ziarnopłon, który opanował mój ogród...ale nie walczę z nim - jest uroczy, zwłaszcza jak te malutkie, żółciutkie kwiatuszki uśmiechają się do słoneczka...Za parę tygodni nie będzie po nim śladu, ale wtedy już ogród będzie zarośnięty i rozrośnięty...
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Też uważam, że ziarnopłon jest przecudny :-)
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Dalu no szkoda ale co poradzę jak tata nie ma reki do kwiatów ;:223 Muszę upolować kolejnego takiego albo i 2 jak się uda ;:224
A ten ziarnopłon piękny wygląda jak zielony żywy dywan :tan
My name is Daniel
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41

Post »

Sama w zeszłym roku sprowadziłam do ogrodu ziarnopłon ;:108 zawsze zachwycał mnie tez dywan wiosenny w parku, poprzetykany fiołkami i zawilcami...
Nooo... do dywanu to jeszcze u mnie daleka droga :lol: ale kierunek już dobry!
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dalu, jakie barwne , piękne zdjęcia ! O wiele więcej już u Ciebie kwitnie , niż w Poznaniu. Moje FORSYCJE potrzebują jeszcze kilku dni, ZAWILCE są w paczkach, podobnie jak NARCYZY...ale nic to, poczekam ;:224
Bardzo ładnie kwitnie PIERIS - mój przemarzł i nie wiem , czy walczyć jeszcze o niego i przyciąć , czy raczej sobie podarować... musiałabym mocno go przyciąć , a to chyba nie ma sensu :(
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Jaonna
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 mar 2011, o 20:52

Post »

Oj, ten nieszczęsny ziarnopłon... Mam go wszędzie, przez 60 lat wprosił się już niemal w każdy kąt.
No i fajnie, ładnie i zielono, tyle, że ja gdzieniegdzie jednak planuję trawnik...
Dalu, co robisz, żeby się nie rozłaził za bardzo? Bo ja rwę i szarpię i wybieram te kłącza, ale to jest walka z wiatrakami.
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01

Post »

Siberia pisze:Też uważam, że ziarnopłon jest przecudny :-)
tak, tak!!!!!!!!!!!!!!

Daluś zazdroszczę, że już fortycja szaleje jednak klimat u Ciebie cieplejszy, lubię zawilce są bardzo delikatne takie bezbronne ale za to jakie urocze, zresztą Twój ogród to ogród z dusza wszystko jest czarujące ;:138
życzę miłego dnia
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
x-d-a
---

Post »

Taruś, zirnopłon opanował mi teraz prawie cały ogródek - wcisnął się i zajął każdy skrawek wolnej ziemi...Nawet fajnie to wyglada, bo listki ma śliczne, błyszczące, zielone, a jak otworzą się kwiatki w czasie słonecznej pogody - cudo :!:

Joanno, ja ...nic, kompletnie nic nie robię ;:224 Pozwalam mu się panoszyć, bo wiem, że za parę tygodni nie będzie po nim śladu :P Opanował nawet częściowo trawnik, ale na razie to nie jest problem, a jak zacznę kosić to ziarnopłon sam zniknie, a trawa zawsze w tych miejscach sama odrasta :lol:

Ewelinko, forsycje są już w pełnym rozkwicie, mało tego - kwitnie pierwsza azalia i magnolia gwiaździsta, a dzisiaj obsypała sie kwieciem śliwa ozdobna :heja U mnie pieriski -a mam trzy- radzą sobie nieźle, w tym roku kwitną dość obficie. Ale mój ogród jest bardzo zaciszny, z każdej strony ma osłony żywopłotowe przed zimnymi wiatrami i nie muszą być okrywane. Może daj swojemu jeszcze jedną szansę - przytnij go, a potem na zimę okryj agrowłókniną...

Gorzatko, Siberio, zobaczcie jak wygląda teraz mój ogród - tu akurat fragment rabaty bylinowej z piwoniami w roli głównej:
Obrazek

Danielu, spójrz na fotkę wyżej jak panoszy się u mnie ziarnopłon ;:224 Dzisiaj przycinałam moje olki i jak mi się coś ukorzeni to chętnie Ci prześlę ;:108

Dzisiaj zrobiłam kilka fotek, chociaż było szaro i ponuro - przez cały dzień ani grama słońca :( A szkoda, bo wiosna bucha kwietniem :!: Rano byłam na Ryneczku i byłam zadziwiona ogromną podażą ciekawych roślinek - no i stało się, kupiłam malutkie, szczepione drzewko głogu dwuszyjkowego i kilkanaście dorodnych cebul lilii orientalnych :heja
A na dowód tego, ze u mnie już prawdziwa wiosenka takie fotki:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

Dalu by było super ale co byś chciała za to ??
My name is Daniel
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”