Drzewa owocowe - cięcie Cz.I
Re: Drzewa owocowe - cięcie
Czy jakiś "wujek dobra rada" powie mi w którym miejscu obcinać gałązki i przewodnik?
-
- 50p
- Od: 14 lut 2011, o 19:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Najlepszy "Wujek dobra rada" w kwestii cięcia-Augustyn Mika 'Cięcie drzew i krzewów owocowych'.Jeśli chcesz na dłużej zaprzyjaźnić się z drzewkami i cięciem poszukaj tej ksiązki.A i tak zawsze sam musisz podjąć decyzję,gdzie ciachnąć.Dzisiaj szłam koło moich nowo posadzonych gruszek i małym sekatorkiem wycięłam jedynie ostre kąty,a przewodniki albo w ogóle,albo nad pierwszym żywym oczkiem(część wierzchołków przemarzła)
Witam nie jestem ekspertem w tej dziedzinie,ale to dobra myśl żeby przeczytać tą książke, wszystko tam jest opisane Moim zdaniem trzeba przyćiąć przewodnik,żeby system korzeniowy zadziałał i nie ma co się martwić że zostaną same kikuty Drzewo przycięte,bardziej zagęszcza swoją korone i jest to zabieg niezbędny dla nowo posadzonych drzew Proszę zwróćić uwage na drzewa nigdy nie cięte;korona idzie do góry,drobne owoce,choroby grzybowe które wynikają z mało prześwietlonych koron (brak dostępu światła) A pozniej mozna napisac ze ktos jest drastyczny w cieciu drzew
-
- 50p
- Kontakt:
aro bardzo cię proszę nie gniewaj się na mnie.... ,na prześwietlanie przyjdzie czas jak się zagęści....
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Aniu !
A "cięcie Augustyna Mike", jest jeszcze możliwe do kupienia ?
A "cięcie Augustyna Mike", jest jeszcze możliwe do kupienia ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 50p
- Kontakt:
Jak najbardziej-bez wychodzenia do księgarni- również,na all
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Aniu !
Czy jest jakaś różnica miedzy wydaniem z 1998 i 2006 ?
To pierwsze kosztuje 20 zł, to drugie 40 zł.
Czy jest jakaś różnica miedzy wydaniem z 1998 i 2006 ?
To pierwsze kosztuje 20 zł, to drugie 40 zł.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Witam
A czy może mi ktoś napisać jak mam przyciąć drzewka gruszek których zdjęcia zamieściłem na poprzedniej stronie?
Mam książkę Augustyna Miki o cięciu drzew owocowych ale nie mam jeszcze odpowiedniej wprawy, dlatego wolałbym się upewnić jak mam to zrobić poprzez to forum. W zeszłym roku próbowałem przygiąć gałązki bardziej do poziomu ale były już bardzo sztywne i bałem się je mocniej naginać aby ich nie złamać. Nie wiem teraz czy tak je zostawić czy jednak wyciąć.
Proszę o pomoc.
A czy może mi ktoś napisać jak mam przyciąć drzewka gruszek których zdjęcia zamieściłem na poprzedniej stronie?
Mam książkę Augustyna Miki o cięciu drzew owocowych ale nie mam jeszcze odpowiedniej wprawy, dlatego wolałbym się upewnić jak mam to zrobić poprzez to forum. W zeszłym roku próbowałem przygiąć gałązki bardziej do poziomu ale były już bardzo sztywne i bałem się je mocniej naginać aby ich nie złamać. Nie wiem teraz czy tak je zostawić czy jednak wyciąć.
Proszę o pomoc.
- Kasia1972
- 500p
- Od: 18 paź 2008, o 19:48
Ja swoje skracałam 2/3 długości, czyli krócej niż zaznaczył aro. Warto też skrócic przewodnik.
-
- 200p
- Od: 21 lip 2009, o 09:17
Dziękuję Ci aro za podanie sposobu cięcia. Mam jeszcze takie pytanie, czy mam na próbować na siłę przygiąć te boczne gałązki bardziej do poziomu (ryzykując złamanie), czy dopiero jak po przycięciu zaczną wyrastać nowe odrosty to wtedy pilnować aby rozły w poziomie?
Witam można zrobić tak jak napisała KASIA 1972 i wtedy przygiąć delikatnie do poziomu,nic na siłe maksymalnie jak się da Przewodnik przyciąc do rozgałęzienia
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Absolutnie. Przyginanie konarów i gałązek należy robić z bardzo dużym wyczuciem i.. hm... pewnym zapasem, że tak to określę. Ponieważ wiatr czy silniejsze opady deszczu powodują bardzo często uszkodzenia.PiotrekBe pisze:...Mam jeszcze takie pytanie, czy mam na próbować na siłę przygiąć te boczne gałązki bardziej do poziomu (ryzykując złamanie)...
Pozdrawiam serdecznie