Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1
Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami
U nas w Krakowie kwitną już od hoho ;:165 Dyshia, ja podobny problem jak Ty mam teraz z frezją... I to zasadzoną chwilę temu. Zastanawiałam się, dlaczego szczypiorków nie ma i nie ma, wygrzebałam wszystkie (suche jak badyl) bulwki i tu taki zonk Potraktowałam tak jak poradził Zibi denaturatem tą pleśń z piętki, opłukałam, wystawiłam na słoneczko, potem popryskałam Biochronem, znów na słoneczko, jutro moczenie w Topsinie i do doniczki z powrotem Jeśli i tym razem nic z nich nie wyjdzie, przyrzekam wszem i wobec, że to raczej koniec eksperymentów z frezją
A która dobra dusza powie mi, co zrobić z mieczykiem botanicznym Charming Beauty, który wprawdzie spisałam zeszłego lata na straty - jako że zakwitł mi tylko jeden, a reszta cebulek była przemoczona i nie nadająca się do niczego - lecz mimo to wykopałam i schowałam do piwnicy nie nastawiając się na nic konkretnego. Patrzę ja ostatnio i oczom nie wierzę! Wszystkie bez wyjątku skiełkowały, więc wykorzystałam małe doniczki po bratkach 3 dni temu, a dziś szalone wystrzeliły ku niebu Czy mogę je wysadzić już do gruntu? Czy zaczekać do Zimnych Ogrodników i wtedy, żeby nie przemrozić? Z drugiej strony boję się, że te "wysokie" na 6 cm doniczki szybko przestaną im wystarczać. Chyba że głębiej je wkopać? Bardzo chciałabym wszystko zrobić porządnie, żeby tym razem nie tylko jedna taka czarująca piękność cieszyła moje oczęta
A która dobra dusza powie mi, co zrobić z mieczykiem botanicznym Charming Beauty, który wprawdzie spisałam zeszłego lata na straty - jako że zakwitł mi tylko jeden, a reszta cebulek była przemoczona i nie nadająca się do niczego - lecz mimo to wykopałam i schowałam do piwnicy nie nastawiając się na nic konkretnego. Patrzę ja ostatnio i oczom nie wierzę! Wszystkie bez wyjątku skiełkowały, więc wykorzystałam małe doniczki po bratkach 3 dni temu, a dziś szalone wystrzeliły ku niebu Czy mogę je wysadzić już do gruntu? Czy zaczekać do Zimnych Ogrodników i wtedy, żeby nie przemrozić? Z drugiej strony boję się, że te "wysokie" na 6 cm doniczki szybko przestaną im wystarczać. Chyba że głębiej je wkopać? Bardzo chciałabym wszystko zrobić porządnie, żeby tym razem nie tylko jedna taka czarująca piękność cieszyła moje oczęta
regulamin
Nioooo Szkoda tylko, że przez deficyt mieczykowy w Holandii nie dało się i dalej nie można go nigdzie zamówić Z tego powodu - a raczej z powodu brakującego mi na moich "hektarach" koloru - męczę się z frezjami i nie wróżę sobie samej zbyt wielkich sukcesów, buuuu.
regulamin
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zibi, a ja mam 12 ładnych cebulek frezji cieszyłam się już na ich zapach ale po przeczytaniu wątku o frezjach odechciało mi się, nawet ich jeszcze nigdzie nie posadziłam, leżą w szufladzie i zasychają. Poza tym zdaje mi się, że Yoostysia pisała o mieczykach botanicznych.
Yoostysiau nas w ogrodniczym były chyba botaniczne mieczyki, kupiłam parę sztuk, ale kolory mam wymieszane. A one przypadkiem nie zimują w gruncie?
Yoostysiau nas w ogrodniczym były chyba botaniczne mieczyki, kupiłam parę sztuk, ale kolory mam wymieszane. A one przypadkiem nie zimują w gruncie?
- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Krysiu dzięki za odpowiedz Już wiem jak je moczyć i strasznie mnie kusi żeby je już do ziemi dać i twoją krokosmine też,ale boje się że przyjdą przymrozki i będzie po nich.Poczekam do połowy kwietnia......chyba wytrzymam
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam Renata
Zapraszam Renata
Krysiu, podobno mogą, ale w ostre zimy wymarzają, więc wolałam nie ryzykować. Zwłaszcza, że okazały się tak wrażliwe na warunki pogodowe (częsty brak słońca, obniżona temperatura na wiosnę/w lecie, deszcze). Mix można i u nas kupić, przez internet również (27 zł za 50 cebulek 5 odmian), ale mi zależało wyłącznie na tymKrycha pisze:A one przypadkiem nie zimują w gruncie?
regulamin
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Yoostysia radzę uważać z przesadzaniem mieczyków z małej doniczki do gruntu, gdyż ja tak kiedyś eksperymentowałem i nie doczekałem się przez całe lato kwitnących mieczyków. Bardzo słabo rosły, tak jakby korzenie miały uszkodzone i nie mogły ich odbudować
Tomek
Jejku, a głębiej je wkopać troszkę, żeby te wystawione łepetynki przymrozki nie uszkodziły? Bo ja teraz jak dziecko we mgle...
regulamin
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48
Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Kupiłam wczoraj mieczyki, mam je już posadzić do gruntu? Wydaje mi się, że to dobra pora
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Mnie się nie pytajcie bo nie dość, że u nas na północy wszystko później to jeszcze dodatkowo siedzę w mieście opiekując się Mamą , Mama ma rehabilitację i nie sposób jej samej zostawić.
A dziś dodatkowo jestem wściekła, bo nie dość że źle spałam w nocy, myśląc o ogrodzie to jeszcze moja rehabilitantka nie przyszła dzwoniąc po czasie, gdybym wczoraj wiedziała, pojechałybyśmy na dwa dni do domu.
W nocy napisałam taki wiersz:
tak jakby
gdy zasnąć jest niepodobna
rozum na manowcach
a życie swoim szlakiem
jak narowisty koń
nie daje sobą powodować
jest jedna uliczka zapomniana
puszczając lejce
z Boże prowadź
jest szansa
że dojedziemy do domu
no właśnie
I mój koń choć lejce mu popuściłam nie skręcił na drogę do domu, widocznie lejce ujął Pan Bóg w swoje ręce, mając wolną carte blanche, ma jakieś względem mnie swoje plany .
JustynaK
Może ktoś z południa napisze o swoich doświadczeniach z wcześniejszym sadzeniem mieczyków. Np. czy kiedykolwiek będące na wierzchu mieczyki zmarzły podczas przymrozków. U mnie nic takiego jeszcze się nie przytrafiło. Majowe przymrozki nie zaszkodziły wschodzącym mieczykom.
A dziś dodatkowo jestem wściekła, bo nie dość że źle spałam w nocy, myśląc o ogrodzie to jeszcze moja rehabilitantka nie przyszła dzwoniąc po czasie, gdybym wczoraj wiedziała, pojechałybyśmy na dwa dni do domu.
W nocy napisałam taki wiersz:
tak jakby
gdy zasnąć jest niepodobna
rozum na manowcach
a życie swoim szlakiem
jak narowisty koń
nie daje sobą powodować
jest jedna uliczka zapomniana
puszczając lejce
z Boże prowadź
jest szansa
że dojedziemy do domu
no właśnie
I mój koń choć lejce mu popuściłam nie skręcił na drogę do domu, widocznie lejce ujął Pan Bóg w swoje ręce, mając wolną carte blanche, ma jakieś względem mnie swoje plany .
JustynaK
Może ktoś z południa napisze o swoich doświadczeniach z wcześniejszym sadzeniem mieczyków. Np. czy kiedykolwiek będące na wierzchu mieczyki zmarzły podczas przymrozków. U mnie nic takiego jeszcze się nie przytrafiło. Majowe przymrozki nie zaszkodziły wschodzącym mieczykom.
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
Mam zamiar sadzić cebulki mieczyków po majówkach.Powiedzcie mi najlepiej na jaka głębokość je sadzić żeby sie nie przewracały??I jeszcze jak sobie pozaznaczać rośliny żeby wiedzieć jaki kolor mają aby rozdzielić je po wykopaniu jesienią??
Mam zamiar sadzić cebulki mieczyków po majówkach.Powiedzcie mi najlepiej na jaka głębokość je sadzić żeby sie nie przewracały??I jeszcze jak sobie pozaznaczać rośliny żeby wiedzieć jaki kolor mają aby rozdzielić je po wykopaniu jesienią??
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
--> Spis moich wątków
Witam!
Ja też już mam zamiar sadzić mieczyki- już tak ciepło jest, że to chyba odpowiednia pora
Ja też już mam zamiar sadzić mieczyki- już tak ciepło jest, że to chyba odpowiednia pora
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Witajcie, u nas znów zimno, więc ja jednak poczekam i dopiero po świętach włożę swoje mieczyki do ziemi, póki co szykuję im miejsce i w związku z tym też mam pytanko. Po wykarczowaniu brzóz, które rosły tam 4 lata, ziemia została przekopana i oczyszczona, ale zdaję sobie sprawę, że jest mocno wyjałowiona, nie chcę jednak ( według zaleceń) dawać ani kompostu ani obornika. Jakieś dwa tygodnie odżywiłam ją więc humusem z wydalin dżdżownic kalifornijskich, teraz myślę by dodać ziemi ogrodniczej uniwersalnej i azofoskę i wszystko razem wymieszać, jak myślicie czy to dobry pomysł? Jeśli tak to ile tej azofoski, aby się nic nie stało cebulom mieczyków? Kiedyś popaliłam nawozem rośliny i od tego czasu jestem bardzo ostrożna.
pozdrawiam
Ilona
pozdrawiam
Ilona