MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
może uda się je zachęcić , jak się wyroją , obecność samczyków przy zadaszeniu tarasu może sugerować , że kobitki czekają gdzieś blisko ...
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
wstaw tam rurki to same wlezą
Czy to już czas, czy mogę je jeszcze potrzymać w lodówce ?
Ja wystawiłem w sobotę- teraz maja być deszcze . Poczekaj aż się skończą. i wystawiaj - robi się już późno.( budzą się już same w lodówce)
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te 2 kokony o których pisałem wcześniej trzymałem w zimnej piwnicy w temp 13st i przed weekendem wystawiłem je na zewnątrz do słoneczka bo widze że murarki już latają...
wróciłem po kilku godzinach to tylko łuski zostały po nich nawet drani nie zobaczyłem jak się wygryzają
A dziś z tunelu wypościłem drugą murarke w tym roku. Celowo patrze po foli czy nie wpadła w pułapke (tunel foliowy).
Fajne uczucie łapać pszczółkę w ręce bez obaw
wróciłem po kilku godzinach to tylko łuski zostały po nich nawet drani nie zobaczyłem jak się wygryzają
A dziś z tunelu wypościłem drugą murarke w tym roku. Celowo patrze po foli czy nie wpadła w pułapke (tunel foliowy).
Fajne uczucie łapać pszczółkę w ręce bez obaw
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- markonix
ja dzisiaj na cebulicach widziałem że coś siadło na kwiatku i to coś zostało przez inne coś pokryte , zakotłowało się i coś poleciało ......... akcja była tak szybka że n ie zdążyłem się dokładnie przyjrzeć
-
samiec samca próbował
- markonix
trening czyni mistrza , ciekawe jak on mu ten czop zapakował .....i gdzie
- piotrekziaro1
- 10p - Początkujący
- Od: 18 mar 2011, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
czytalem gdzies tylko nie pamietam gdzie i nie moge tego znaleźć ze jeśli chce zeby mi zapylaly jablonie to powinienem je wystawic jak beda juz kwitly pierwsze kwiaty krolewskie, ale wydaje mi sie ze to za pozno- tydzien na samiczki i drugi na przygotowanie rurek i gliny a to juz po kwitnieniu bedzie . a przecież to kwiaty krolewskie sa najwazniejsze. na razie trzymam w takim magazynku. okolo 5 stopni tam jest . nie wiem czy wytrzymaja. poza tym kokony dostalem w rurkach od dobrego czlowieka tylko ze wyjatkowo nie schowal ich na zime i nie wiem czy wogole przezyly
pzdr
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O co chodzi z tymi kwiatami "królewskimi"?
- piotrekziaro1
- 10p - Początkujący
- Od: 18 mar 2011, o 16:08
to takie glowne kwiaty w kwiatostanie z ktorych powstaja najwieksze i najlepiej wybarwione owoce
pzdr
-
To jakaś totalna głupota - kwiat królewski to Lilium regale
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Wątek dotyczy nie tylko murarki ogrodowej.. więc zapodam też coś o pszczołach miodnych.
Dzisiaj - przez zpełny przypadek - natrafiłem na darmowy e-book dotyczący amatorskiej hodowli pszczół - może ktos będzie chciał przejrzeć: http://www.users.callnetuk.com/~heaf/be ... or_all.pdf (niestety tylko po angielsku)
Znalazłem też ciekawy poradnik jak zrobić ul z .. plastikowej beczki i kilku desek . Ciekawe czy to się może sprawdzić w Polsce? Chyba nasz klimat nie bardzo pozwala na takie konstrukcje ?
Robimy 2 koziołki z drewna i przyczepiamy do nich przepołowioną plastikową beczkę
Przygotowujemy sobie takie listewki aby zachęcić pszczoły do równoległego budowania plastrów
Listewki układamy na górze beczki
i przykrywamy metalowym lub plastikowym daszkiem
Wybaczcie jezeli coś pokręciłem, ale nigdy nie miałem ula i nie znam sie za bardzo na tym ;)
Dzisiaj - przez zpełny przypadek - natrafiłem na darmowy e-book dotyczący amatorskiej hodowli pszczół - może ktos będzie chciał przejrzeć: http://www.users.callnetuk.com/~heaf/be ... or_all.pdf (niestety tylko po angielsku)
Znalazłem też ciekawy poradnik jak zrobić ul z .. plastikowej beczki i kilku desek . Ciekawe czy to się może sprawdzić w Polsce? Chyba nasz klimat nie bardzo pozwala na takie konstrukcje ?
Robimy 2 koziołki z drewna i przyczepiamy do nich przepołowioną plastikową beczkę
Przygotowujemy sobie takie listewki aby zachęcić pszczoły do równoległego budowania plastrów
Listewki układamy na górze beczki
i przykrywamy metalowym lub plastikowym daszkiem
Wybaczcie jezeli coś pokręciłem, ale nigdy nie miałem ula i nie znam sie za bardzo na tym ;)
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin