Groszek pachnący ( Lathyrus odoratus )wymagania,uprawa
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Groszek pachnący
Nie jestem pewien, powinno pisać na torebce z nasionami, ale myślę, że 15-20cm odstępu powinno wystarczyć.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MadiW, generalnie groszek lubi pełne słońce, ale to pewnie zależy ile jest tego słońca, a ile cienia. Brzozy zwykle nie dają głębokiego cienia, a jeśli przez część dnia to miejsce jest nasłonecznione to powinno być ok.
- MadiW
- 200p
- Od: 15 mar 2011, o 09:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Tak tam jest sloneczne miejsce a jedyny cien to brzozy i ogrodzenie.Dziekuje bardzo za odpowiedz:)
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Moich sianych na dworze 23.03 jeszcze nie widać
Tak się zastanawiam, czy moje "pisanki" mogę przenieść już do ogródka... Temperatura w nadchodzącym czasie ma być ok. 5 stopni, nie za mało?
regulamin
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Nie za mało. Groszek pachnący znosi nawet przymrozki. U mnie samosiejki wykiełkowały na jesieni, przezimowały w skrzynkach balkonowych (temperatura nocami dochodziła do -6°C), a obecnie wznowiły wzrost.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
Super! No to hop hop, niczym zajączek (przed)wielkanocny idę zanieść tam moje skarby
I w końcu od czego jest agrowłóknina wiosenna, w razie gdyby...?
I w końcu od czego jest agrowłóknina wiosenna, w razie gdyby...?
regulamin
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
Wedle lokalnych, paryskich gazet była to zima wyjątkowo surowa, a -6°C określane było przez dziennikarzy jako ?syberyjskie mrozy?.
Oni tu nawet opon zimowych nie mają. A jak spadło kilka centymetrów śniegu (poniżej dziesięciu), to autobusy przestały kursować w ogóle, pociągi kursowały ledwo-ledwo, a samochody utknęły na amen i ludzie nocowali albo w pracy, albo w samochodach gdzieś na autostradzie, albo w salach gimnastycznych szkół, które w ramach zarządzania kryzysowego zamieniono w wielkie noclegownie dla ludzi niemogących wrócić do domów. Normalnie klęska żywiołowa była. Uwierzyć w to nie mogłem, jak to widziałem.
Pozdrawiam!
LOKI
Oni tu nawet opon zimowych nie mają. A jak spadło kilka centymetrów śniegu (poniżej dziesięciu), to autobusy przestały kursować w ogóle, pociągi kursowały ledwo-ledwo, a samochody utknęły na amen i ludzie nocowali albo w pracy, albo w samochodach gdzieś na autostradzie, albo w salach gimnastycznych szkół, które w ramach zarządzania kryzysowego zamieniono w wielkie noclegownie dla ludzi niemogących wrócić do domów. Normalnie klęska żywiołowa była. Uwierzyć w to nie mogłem, jak to widziałem.
Pozdrawiam!
LOKI
witajcie...ja swoje groszki posiałem w marcu do doniczki na parapecie i teraz maja ok 25cm (choć też jest cześć niższa)...pojawiające się zielone roślinki budziły zainteresowanie mojego kota i część z nich po prostu poobrywał, ale jakoś przetrwały... od jakiegoś tygodnia zacząłem hartować groszek wystawiając go na balkon i niestety wczorajszy wiatr połamał część roślinek czy będzie coś jeszcze z nich? a może to mój błąd bo jeszcze nie mają niczego po czym miałyby się wspinać...
Fredek
Pomidory i bazylia Fredkowej
-
- 50p
- Od: 26 mar 2011, o 18:31
Fredek, wstaw im do doniczki jakąś drabinkę. U mnie też się nieszczęście stało - wczorajszy wiatr otworzył okno i zwalił mi trzy doniczki. Groszki ucierpialy i się pokładły ale ustawiłam je jakoś przy drabinkach i mam nadzieję, że przetrwają. Wystawię je na balkon dopiero jak będą porządnie trzymały się drabinki - o ile przeżyją upadek z okna...
Czytałam też na tym forum, że pieprz odstrasza koty - może jakby tak posypać trochę pieprzu do doniczki to kociak się przestanie interesować groszkami. Chociaż jak znam koty to może nie być takie łatwe bo taki groszek to dla nich atrakcja Można też kupić specjalną trawkę dla kota, żeby miał w domu trochę zielska do podgryzania.
Czytałam też na tym forum, że pieprz odstrasza koty - może jakby tak posypać trochę pieprzu do doniczki to kociak się przestanie interesować groszkami. Chociaż jak znam koty to może nie być takie łatwe bo taki groszek to dla nich atrakcja Można też kupić specjalną trawkę dla kota, żeby miał w domu trochę zielska do podgryzania.
- bonia244
- 1000p
- Od: 19 lis 2010, o 08:18
- Kontakt:
Nie mogąc się doczekać siewek rozgrzebałam jeden dołek i co widze że ziarenka mojego groszku puściły kiełki chyba będzie dobrze
Lemurkiewicz: Dzięki wielkie! z tym pieprzem chyba będzie trzeba zaryzykować, bo mój kot załatwił już dopiero co wschodząca bazylie i tymianek...i o trawce na balkonie myślę ;)
Powodzenia z Twoimi groszkami, oby przetrwały upadek!
Bonia, a Ty chyba nie masz co robić :P
Powodzenia z Twoimi groszkami, oby przetrwały upadek!
Bonia, a Ty chyba nie masz co robić :P
Fredek