Cyprysiki Lawsona - prośba o pomoc
Cyprysiki Lawsona - prośba o pomoc
Dzień dobry
witam wszystkich na tym forum. Mam problemy z Cyprysami Lawsona, w ubiegłym roku zachorowała brzoza nie znam gatunku, ale taka ozdobna "pokręcona" - opadły wszystkie liście i pomimo oprysków uschła musiałem ją wyciąć.
W niedalekim odległości rosną cyprysy (być może nie ma to związku), wsadziłem je 3 lata temu jak do tej pory nie miałem większych problemów. W tej chwili dwa z nich wyglądają okropnie, opadją igły, generalnie cyprysy wyglądają jakby oklapłe.
Spryskałem je Substralem Alliette grzybobójczym
Pytanie czy ktoś podpowie co się dzieje
z góry dziękuje za pomoc
P.S. przepraszam że zdjęcia nie wklejone (nie potrafię ) ale w linku widoczne moje pożal się Boże Cyprysy
http://img69.imageshack.us/g/sdc11299h.jpg/
witam wszystkich na tym forum. Mam problemy z Cyprysami Lawsona, w ubiegłym roku zachorowała brzoza nie znam gatunku, ale taka ozdobna "pokręcona" - opadły wszystkie liście i pomimo oprysków uschła musiałem ją wyciąć.
W niedalekim odległości rosną cyprysy (być może nie ma to związku), wsadziłem je 3 lata temu jak do tej pory nie miałem większych problemów. W tej chwili dwa z nich wyglądają okropnie, opadją igły, generalnie cyprysy wyglądają jakby oklapłe.
z góry dziękuje za pomoc
P.S. przepraszam że zdjęcia nie wklejone (nie potrafię ) ale w linku widoczne moje pożal się Boże Cyprysy
Re: Cyprysy Lawsona - prośba o pomoc
Ktoś podpowie co to takiego dolega moim cyprysą ?
z góry dziękuje
z góry dziękuje
A co to jest cyprysą?
A im już nic nie dolega. One już nie żyją. Bo uschły. Zwyczajnie i po prostu.
A nawóz to jaki był i ile?
I to są cyprysiki !!!
Ja już nie mam zdrowia... wysiadam
A im już nic nie dolega. One już nie żyją. Bo uschły. Zwyczajnie i po prostu.
A nawóz to jaki był i ile?
I to są cyprysiki !!!
Ja już nie mam zdrowia... wysiadam
Nawóz był dolomit oraz azofoska
Czyli wyciąć, natomiast jak zginam gałązki to się nie łamią?
Czyli wyciąć, natomiast jak zginam gałązki to się nie łamią?
Sprawdzałem raz jeszcze dokładnie, i wszystkie gałązki są sprężyste czy pomimo tego drzewko uschło
A może to rzeczywiście jakaś choroba, tylko jaka?
A może to rzeczywiście jakaś choroba, tylko jaka?
Podnoszę temat do góry
może ktoś podpowie co dzieje się z moimi cyprysikami
zdjęcia załączone w pierwszym wpisie
pozdrawiam
może ktoś podpowie co dzieje się z moimi cyprysikami
zdjęcia załączone w pierwszym wpisie
pozdrawiam
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zgadzam się z Mirkiem - to jest wysuszenie. Gałązki jeszcze długo mogą być sprężyste. Oczywiście możesz próbować je ratować, podlewaj, gdy jest sucho ,nie dawaj nawozu!!! Moim zdaniem jednak nic nie wskórasz.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Przyczyn brązowienia igieł jest wiele. Może powodować je nagła, nawet krótka susza. Bywa też tak, że roślina wody ma pod dostatkiem, ale wysoka temperatura (zwłaszcza gdy wieje wiatr) powoduje, iż transpiracja (parowanie) następuje szybciej niż pobieranie wody przez korzenie. Trudno pomóc tu roślinom - pojedyncze egzemplarze można cieniować siatką o drobnych oczkach (dostępna w sklepach ogrodniczych do osłaniania owocujących drzew przed ptakami), ale jest to trudne, gdy iglaków jest wiele.
Innym powodem brązowienia liści mogą być tarczniki (czyli czerwce), które zaatakowały osłabione upałem rośliny. By stwierdzić, czy to rzeczywiście one, trzeba obejrzeć pędy iglaków: jeśli widać na nich małe jakby guzki (nieruchome) w formie brązowych tarczek, mamy do czynienia z tarcznikami. Trzeba tu zastosować odpowiedni preparat - jeden z dostępnych w sklepach i centrach ogrodniczych.
Trzecią przyczyną może być fytoftoroza - choroba wirusowa dotykająca rośliny z bardzo wielu rodzin. Cyprysiki (bo myślę, że o nie chodzi) często ulegają temu wirusowi. Ratunkiem może być opryskanie roślin jednym z dostępnych preparatów: Amistar, Bravo, Gwarant, Aliette lub biologiczne preparaty bezpieczne dla ludzi: GREVIT 200 SL, BIOSEPT 33 SL.
Silnie porażone rośliny trzeba niestety usunąć.
Innym powodem brązowienia liści mogą być tarczniki (czyli czerwce), które zaatakowały osłabione upałem rośliny. By stwierdzić, czy to rzeczywiście one, trzeba obejrzeć pędy iglaków: jeśli widać na nich małe jakby guzki (nieruchome) w formie brązowych tarczek, mamy do czynienia z tarcznikami. Trzeba tu zastosować odpowiedni preparat - jeden z dostępnych w sklepach i centrach ogrodniczych.
Trzecią przyczyną może być fytoftoroza - choroba wirusowa dotykająca rośliny z bardzo wielu rodzin. Cyprysiki (bo myślę, że o nie chodzi) często ulegają temu wirusowi. Ratunkiem może być opryskanie roślin jednym z dostępnych preparatów: Amistar, Bravo, Gwarant, Aliette lub biologiczne preparaty bezpieczne dla ludzi: GREVIT 200 SL, BIOSEPT 33 SL.
Silnie porażone rośliny trzeba niestety usunąć.
pchlistosc pisze:Dzień dobry
z góry dziękuje za pomoc
No ślicznie.... a wiesz, ja też tak potrafię. Kopiuj, wklej
Tylko po co?
Tu akurat nic nie zbrązowiało...
Tylko po co?
Tu akurat nic nie zbrązowiało...
pytanie mam srodkiem alliete spryskałem całe rośliny nie tylko podstawę pnie i glebę czy to aby im nie zaszkodzi?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 18 cze 2010, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a co za różnica, skoro już spryskałeś? Mnie zawsze uczono, żeby przed zjedzeniem czegoś upewnić się, czy aby nie trujące. Ty podszedłeś do zagadnienia jakby od tyłu...
Moim zdaniem nie zaszkodzi im takie spryskanie,ale z tymi cyprysikami niewiele już można zrobić niestety.