Kalendarz biodynamiczny

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bronus
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 24 mar 2011, o 15:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kalendarz biodynamiczny

Post »

Stare przysłowie ludowe brzmi mniej więcej tak: "Kto rano wstaje, temu Pan Bóg daje" - tak więc nie zaszkodzi z rana wstać i zrobić coś pożytecznego :)
Analizowałem wiele kalendarzy księżycowych (mam na myśli wersje stricte opisowe) i tam powtarzał się zapis, że czas księżyca zstępującego jest alternatywnie dobrym czasem na sianie i sadzenie. Jako ważniejsza zwykle była podawana faza księżyca (rosnący, malejący) - jako czas kiedy energia wychodzi z ziemi i czas kiedy energia schodzi do ziemi. Na pierwszy rzut oka wychodzą sprzeczności, ale jak się zagłębić to już nie jest tak źle :)
biokurier.pl pisze: W dawnej rolniczej tradycji polskiej, panowało przekonanie, że kto sieje w Wielkim Tygodniu czyli przed Wielkanocą temu wszystko dobrze rośnie. Zwolennicy ekologicznego ogrodnictwa uważają, że ta reguła wskazuje pośrednio na korzyści siewu w bliskości pełni Księżyca. Dlaczego taka interpretacja? Otóż Święta Wielkanocne przypadają zawsze w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca. Tak więc Wielki Tydzień to zawsze okres tuż przed lub po pełni. Z tego wynika jeszcze jeden ważny wniosek. Jeżeli więc jakieś przysłowia, rady, prognozy wiązały się z Wielkanocą, Zielonymi Świątkami, Bożym Ciałem, to pośrednio zawsze odnosiły się więc do rytmu Księżyca wyznaczonego głównymi fazami nowiem i pełnią.
Przy sianiu, oprócz czasu samego siania, ważne jest odpowiednie przygotowanie grządek.
T.Poppe pisze:Przekopujcie wiosną każdą grządkę trzykrotnie. Pierwszy raz, gdy Księżyc przybywa i jest on w znaku Lwa, następnie gdy ubywa i jest w znaku Koziorożca i w końcu po raz trzeci - najlepiej przy ubywającym Księżycu.
Ale wracając do dwóch świateł - ani razu nie spotkałem się aby gdziekolwiek o tym choćby wspominano. Ale z drugiej strony, to tak naprawdę tylko wschód i zachód księżyca różnicuje miejsca na ziemi, bo zarówno fazy Księżyca jak i przejścia przez poszczególne znaki zodiaku są odniesieniem do ciał niebieskich i nie są powiązane z lokalizacją na Ziemi.
Nie lubie, nie lubie, nie lubie ...
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p
Od: 18 kwie 2009, o 19:46

Post »

Postaram się chociaż niektóre nasiona wysiać, gdy będzie jedno światło. W domu zawsze mogę to zrobić wieczorem. Jednak przesadzać raczej będę musiał w ciągu dnia. :| Nie zamierzam aż tak sztywno się tego trzymać, wstawać o 3:00, by zrobić wszystko, też mi się nie chce.

Z tego, co zauważyłem dotychczas: pierwszego kwietnia wysiałem malwy, heliotrop, złocień trójbarwny, lwią paszczę i kaktusy. Do tej pory wzeszło raptem sześć malw i nie wyglądają obiecująco. Choć tego dnia był dzień kwiatowy, to także był to czas zbiorów, nie siewu, a oprócz tego na niebie były właśnie dwa światła. Od jutra dni sadzenia, doświadczeń ciąg dalszy.

Maria Thun pisze, że to, czy Księżyc jest w pełni, nowiu, czy cokolwiek, ma znikomy wpływ na rośliny lądowe, a bardzo duży na wodne, na które z kolei nie oddziałuje za bardzo Księżyc zstępujący i wstępujący. Podaję tak dla wiadomości.
Tutaj jest Polska i mówimy po polsku.
Dość informacji, kreacji, kontekstów, decyzji, stretchingu...!
Zenon
200p
200p
Od: 24 maja 2009, o 23:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

Fi pisze:Postaram się chociaż niektóre nasiona wysiać, gdy będzie jedno światło. W domu zawsze mogę to zrobić wieczorem. Jednak przesadzać raczej będę musiał w ciągu dnia. :| Nie zamierzam aż tak sztywno się tego trzymać, wstawać o 3:00, by zrobić wszystko, też mi się nie chce.

Z tego, co zauważyłem dotychczas: pierwszego kwietnia wysiałem malwy, heliotrop, złocień trójbarwny, lwią paszczę i kaktusy. Do tej pory wzeszło raptem sześć malw i nie wyglądają obiecująco. Choć tego dnia był dzień kwiatowy, to także był to czas zbiorów, nie siewu, a oprócz tego na niebie były właśnie dwa światła. Od jutra dni sadzenia, doświadczeń ciąg dalszy.

Maria Thun pisze, że to, czy Księżyc jest w pełni, nowiu, czy cokolwiek, ma znikomy wpływ na rośliny lądowe, a bardzo duży na wodne, na które z kolei nie oddziałuje za bardzo Księżyc zstępujący i wstępujący. Podaję tak dla wiadomości.
Wg kalendarza z "Działkowca", to 01.04.11 wypada dzień liściowy a 02.04.11 jest dniem niekorzystnym w ogóle do wysiania od godz. 04.00-16.00. Trzeba też wziąć pod uwagę że nie wszystkie nasiona kiełkują w jednakowym czasie. Postaram się śledzić Twoje obserwacje i porównywać ze swoimi doświadczeniami. Pozdrawiam.
Pamiętajcie o ogrodach...
x-U-ie
---
Od: 23 cze 2009, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kalendarz Biodynamiczny - Wasze doświadczenia, opinie, porad

Post »

Postaram się wstawiać dane co miesiąc. A Wy podzielcie się swoimi opiniami nt stosowania się do tego kalendarza.

W kwietniu 2011:
Dni liściowe 1, 2 do 4°°, 10 od 0°°, 11, 12 do 5°°, 18 od 9°°, 19, 20 do 9°°, 27 do 7°°, 28, 29 do 13°°

Dni korzeniowe 5 od 2°°, 6, 7 do 12°°, 14 od 8°°, 15, 16 do 8°°, 22 od 20°°, 23, 24 do 19°°

Dni owocowe 2 od 16°°, 3, 4, 5 do 1°°, 12 od 6°°, 13, 14 do 7°°, 20 od 10°°, 21, 22 do 8°°, 30 od 1°°

Dni kwiatowe 7 od 13°°, 8 do 18°°, 9 od 6°° do 23°°, 16 od 9°°, 17 do 1°° i od 13°°,18 do 8°°, 24 od 20°°, 25, 26, 27 do 6°°

Dni niekorzystne 2 od 4°° do 16°°, 8 od 18°°, 9 do 6°°, 17 od 1°° do 13°°, 22 od 8°° do 20°°, 29 od 13°°, 30 do 1°°
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Re: Kalendarz Biodynamiczny - Wasze doświadczenia, opinie, porad

Post »

Doświadczeń brak, nie stosuję a i tak rośnie całkiem nieźle. I nie sprawdzam bo z przekory posieję w terminie zakaznym.
Awatar użytkownika
vega7
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 mar 2011, o 15:33
Kontakt:

Post »

Czy przestrzeganie tego kalendarza ma rzeczywiście wpływ na lepszy wzrost roslin?

;:3
Jolanta (gr. ion + anthos ? fiołek + kwiat) ? imię żeńskie pochodzenia greckiego - pozdrawiam :)
aniaop
200p
200p
Od: 17 maja 2007, o 16:26

Post »

Jolu, pytanie, kto ma na to czas?Aby to stosować ściśle ,żeby było jak w kalendarzu??
No dobra zawezmę się i posieję w dzień odpowiedni każdą roślinkę, ale potem jak je oporządzić na grządce??Jak sieję współrzędnie marchew i cebulę na szczypior?Któremu mam wytłumaczyć ,że to nie jego dzień i mu się śni?Sama idea bardzo fajna, pewno nawet się sprawdza, ale rygorystyczne stosowanie....no cóż , trzeba być milionerem-nie pracować, nie zajmować się domem , dziećmi, całym kramem.
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Ula powiem ci tak, nie da się ściśle przestrzegać zaleceń kalendarza biodynamicznego, jest to po prostu nie możliwe, ma przede wszystkim wpływ na to pogoda, bo czasami potrafi porządnie lać przez kilka dni i prace zaplanowane muszą być wykonane możliwie jak najszybciej, nie będziesz czekać na dni owoców kiedy np. trzeba poobrywać boczne pędy pomidorów. Tak z rozwagą do tego trzeba podejść, całe lata nie stosowałam się tych zaleceń i jakoś nie mogę narzekać na mniejsze plony. W tym roku zgodnie z kalendarzem wysiałam nasiona pomidorów i część siewek padło mi, tak to wygląda w praktyce.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
jaska2503
50p
50p
Od: 3 lut 2010, o 16:41

Post »

Kiedyś przeglądałam kalendarz biodynamiczny...Skończyło się na przeglądaniu :lol:
Koleżanka twierdząca,że ogórki należy siać we wtorki lub czwartki zwątpiła w swoją wiarę,gdy opowiedziałam jej o swym eksperymencie:
Ogórki siałam co dzień po jednym rzędzie;rzędów było 5.Różnicy w planach nie było.
A co do kalendarza biodynamicznego-może i są lepsze i gorsze dni dla roślin/warzyw(jak i dla ludzi),ale przy odpowiednim dbaniu o nie(spulchnianie,podlewanie) plony będą i kwiaty i owoce.
Ja nie stosuję się do tego kalendarza,bo nie mam na to czasu(praca,dom i inne obowiązki)
Ważniejsze wydaje mi się dobre sąsiedztwo warzyw
http://www.republika.pl/podszarotka/ind ... miana.html
Ostatnimi czasy staram się je stosować.
Droga do ogrodu to droga do zdrowia!
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Z moich pierwszych doświadczeń wynika, że to prawda, ale niech się nikt nie spodziewa, że siew czy sadzenie w dobrym dniu spowoduje niesamowicie ogromne plony i że wszystko będzie rosło samo, a że przez nieodpowiedni dzień wszystko umrze. Nie, nie ma tak dobrze. To nie są czary, jak chyba wielu myśli.
Pierwsze kwiaty wysiałem pierwszego kwietnia, w dniu kwiatowym, lecz w czasie zbiorów i otrzymałem kilka malw, lwie paszcze wschodzą ledwo dopiero teraz, z heliotropów, złocieni i kaktusów póki co nici. Następne wysiewy 10-go, w dniu kwiatowym, w pierwszym dniu sadzenia dały lepsze wyniki. Lewkonii, przypołudników, portulak i tujałek wzeszło dużo, wychodzą kolejne malwy, inne kwiaty jakby bardziej leniwe. 11-go, w dniu liściowym zasiałem zioła - już wschodzi bazylia, cząber i majeranek chyba też, prócz tego jarmuż i brukselka kiełkują na potęgę.
W kalendarzu trzeba czytać wszystko, nie tylko czy dzień jest liściowy czy owocowy. Jeszcze będę to dokładnie badał, np. czy wschód i zachód Księżyca także ma wpływ.
I pamiętajcie - to nie są czary!
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Jutro planuję odchwaścić truskawki i wyściółkować słomą ...dzień kwiatowy. Mam nadzieję, że ładnie zakwitną. :D
Awatar użytkownika
Fi
100p
100p

Post »

Chyba lepiej byłoby to zrobić w dniu owocowym. W dniu kwiatu siła pójdzie na wytworzenie dorodnych kwiatów, z których niekoniecznie powstaną ładne owoce. Tak sobie myślę.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Ostatnio, chyba w sobotę w jednym z kalendarzy na TVPinfo powiedziano, "oczywiście nie wykonujemy żadnych prac w niedzielę i pomniedziałek(24, 25 kwietnia). Tu na pewno o biodynamikę chodziło?
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”