Metamorfoza mojego ogrodu
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Metamorfoza mojego ogrodu
Witaj Altiko w naszym gronie
Czytam, ze masz już projekt ogrodu, ale czy jest on takim jakim go potrzebujesz ? Potrzebujesz to chyba właściwe słowo, bo on ma być dla Ciebie i Twojej rodziny przedłużeniem domu w letnie miesiące. Powinnaś sobie zadać pytania :
- Czy będziesz przyjmowała gości w ogrodzie i urzadzała tam małe spotkania towarzyskie: w tym przypadku trzeba pomyśleć o utwardzonej powierzchni i zadaszonej nawet pergolą. Uchroni to przed słońcem i niewielkim deszczem. Odpowiednia powierzchnia do postawienia stołu itp. Może jakiś murowany grill w pobliżu ? Wygodne dojście do kuchni domowej. Oświetlenie wieczorne. Odgrodzenie od oczu sąsiadów.
- Jeżeli planujesz warzywnik, to musi być dobrze nasłoneczniony. Planowany sad nie powinien go zacieniać.
- Widziałam, że także potrzebujesz miejsce zabaw dla dziecka. Powinno być na widoku aby mieć baczenie na bezpieczeństwo pociechy.\
- W ogrodzie przyda sie też miejsce na taki całkowity relaks np hamak czy leżak. Trochę słońca i trochę cienia. A może jakieś plumkadełko ?
W zależności od przeznaczenia ogrodu, zadasz sobie jeszcze kilka pytań pomocniczych i stworzysz własną oazę. Mały raj na ziemi.
Życzę powodzenia. A ja bedę podglądała Twoje poczynania
Czytam, ze masz już projekt ogrodu, ale czy jest on takim jakim go potrzebujesz ? Potrzebujesz to chyba właściwe słowo, bo on ma być dla Ciebie i Twojej rodziny przedłużeniem domu w letnie miesiące. Powinnaś sobie zadać pytania :
- Czy będziesz przyjmowała gości w ogrodzie i urzadzała tam małe spotkania towarzyskie: w tym przypadku trzeba pomyśleć o utwardzonej powierzchni i zadaszonej nawet pergolą. Uchroni to przed słońcem i niewielkim deszczem. Odpowiednia powierzchnia do postawienia stołu itp. Może jakiś murowany grill w pobliżu ? Wygodne dojście do kuchni domowej. Oświetlenie wieczorne. Odgrodzenie od oczu sąsiadów.
- Jeżeli planujesz warzywnik, to musi być dobrze nasłoneczniony. Planowany sad nie powinien go zacieniać.
- Widziałam, że także potrzebujesz miejsce zabaw dla dziecka. Powinno być na widoku aby mieć baczenie na bezpieczeństwo pociechy.\
- W ogrodzie przyda sie też miejsce na taki całkowity relaks np hamak czy leżak. Trochę słońca i trochę cienia. A może jakieś plumkadełko ?
W zależności od przeznaczenia ogrodu, zadasz sobie jeszcze kilka pytań pomocniczych i stworzysz własną oazę. Mały raj na ziemi.
Życzę powodzenia. A ja bedę podglądała Twoje poczynania
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
Pięknie się zapowiada!
Na pewno jeszcze zajrze, jak tylko wraz z wiosną Twój ogród nabierze kolorów.
Sama dopiero zaczynam urządzać swój ogród, chciałabym zacząć od podstaw - czyli dobrej ziemi, ale mąż wychodzi z założenia, że na wszystkim urośnie . Więc na razie skromnie zakupuje jakieś róże, hortensje itp. Poza tym musze się troche wstrzymać z szleństwami w ogrodzie, bo spodziewamy się dzidziusia
Pozdrawiam!
Na pewno jeszcze zajrze, jak tylko wraz z wiosną Twój ogród nabierze kolorów.
Sama dopiero zaczynam urządzać swój ogród, chciałabym zacząć od podstaw - czyli dobrej ziemi, ale mąż wychodzi z założenia, że na wszystkim urośnie . Więc na razie skromnie zakupuje jakieś róże, hortensje itp. Poza tym musze się troche wstrzymać z szleństwami w ogrodzie, bo spodziewamy się dzidziusia
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Wiola
Wiola
Aleksandro, dziękuję za zainteresowanie i podpowiedzi . W projekcie jest prawie wszystko z tech rzeczy które wymieniłaś, tylko na realizację potrzeba czasu i góry pieniędzy Na razie gości przyjmujemy na tarasie, ale ma być altanka.
Warzywniak powstał jako pierwszy, przed trawą i domem. Sadek mi nie przeszkadza ale nie pomyślałam, że maliny zaczną się panoszyć. Teraz z perspektywy czasu zostawiłabym więcej miejsca na drzewka owocowe.
Warzywniak powstał jako pierwszy, przed trawą i domem. Sadek mi nie przeszkadza ale nie pomyślałam, że maliny zaczną się panoszyć. Teraz z perspektywy czasu zostawiłabym więcej miejsca na drzewka owocowe.
Nikuś moje gratulacje. Jak się wprowadzaliśmy do naszego domu też byłam w ciąży. Podwójne szczęście. Jak oglądam inne piękne ogrody to mój wydaje się niepozorny, ale naprawdę cieszy mnie każde drzewko i każdy krzaczek, który sama posadziłam. . Małymi kroczkami.
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
no można powiedzieć że rzut węgielkiem
a co do podpowiedzi to raczej jestem uczennicą a nie nauczycielką dopiero zaczynam swoja przygodę podobnie jak ty
powodzenia i słoneczka
a co do podpowiedzi to raczej jestem uczennicą a nie nauczycielką dopiero zaczynam swoja przygodę podobnie jak ty
powodzenia i słoneczka
Opowieść o moim miejscu...cdnn
"Opowieści są jak ludzie z upływem czasu stają się coraz lepsze"pozdrawiam Aga
Tez mam owczarka Roxi moja nie kopie za to biega i szaleje;DAltika pisze:Też miałam sukę owczarka niemieckiego. Kopała jak szalona. Kiedyś wykopała dół przy samochodzie a ziemię zrzucała na samochód. Rano miałam przykryty warstwą ziemi.
Nie mam już pieska niestety . Miał 2,5 roku i nie mógł się zaklimatyzować. Był agresywny i nie pozwolił się do siebie zbliżyć. Wrócił niestety do właścicieli. Szkoda bo był piękny. Muszę pomyśleć o szczeniaczku.
No pewnie ze tak, zwłaszcza przy dzieciach niebezpiecznie.
Altika pisze:Nie mam już pieska niestety . Miał 2,5 roku i nie mógł się zaklimatyzować. Był agresywny i nie pozwolił się do siebie zbliżyć. Wrócił niestety do właścicieli. Szkoda bo był piękny. Muszę pomyśleć o szczeniaczku.
I jak tam decyzja szczeniaczkowa???;)
Ehh kiedy zmieni sie pogoda;( pogrzebało by sie w ziemi....
- patkaza
- Od: 22 cze 2010, o 23:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
szkoda że nie wiedziałam właśnie niedawno szukałam dobrych ludzi dla maluszka też owczarka ale collie
to bardzo łagodna rasa
a jak tam w ogrodzie? wiosennych kolorków przybywa?
to bardzo łagodna rasa
a jak tam w ogrodzie? wiosennych kolorków przybywa?
Opowieść o moim miejscu...cdnn
Kolorów przybywa ale bardzo powoli. W maju wstawię nowe fotki, może zakwitnie migdałek i magnolia. Tulipany mają dopiero pączki. Wyglądam codziennie, ale jakoś powoli się rozkręca wiosna w tym roku.
- repas200
- Od: 12 mar 2011, o 13:49
Kolejna Wielkanoc, kolejne żonkile
kolejne życzenia, lecz specjalne, miłe!
Radosnych, pogodnych świąt spędzonych wśród bliskich.
Życzy Daniel
kolejne życzenia, lecz specjalne, miłe!
Radosnych, pogodnych świąt spędzonych wśród bliskich.
Życzy Daniel
My name is Daniel
- roza333
- Od: 4 maja 2010, o 11:30
Witaj masz duże pole do popisu ogród zapowiada się pięknie
Pozdrawiam Wszystkich i zapraszam do moich wątków Justyna
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Moje wątki Ogród róży część 4 U róży - co nieco prywatniej
Kupię ,sprzedam ,wymienię roza333
Dzięki Danielu za piękne żonkile . Mam nadzieję, że Twoje Święta były radosne i pogodne.