Działka korzo_m cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 4

Post »

Piękne kolory hiacyntów .Ja swoje cebulaki z domu wysadzam do ogrodu .W moim wątku można zobaczyć te miniaturowe żonkile są właśnie z takich pędzonych.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moniczek nie wiem dlaczego zawsze zakwita mi tylko 1 bergenia, a mam ich posadzone kilka sztuk.
U nas dalej wieje ma dopiero wg synoptyków wiatr ustąpić w niedzielę. Jutro kolejny dzień odpoczynku od prac ogrodowych. Może popikuję pomidorki bo zostało kilka sadzonek, a mnie szkoda wyrzucić.

Grażynko trzeba by było gdzieś poczytać jaką glebę sasanki lubią.
Jak czytam o ślimakach to od razu myślę o starej działce, która była w bliskości rzeki. Ileż tam było ślimorów, najgorsze to te nagie, chodziłam z sąsiadem na nocne polowania do latarki, on zaopatrzony w szpikulec, a ja na nogach miałam sabotki.
Tu na szczęście nie mam tego problemu.
Ja też bardzo lubię zapach hiacyntów i frezji kwiaciarnianych, ale tych kwiatów teraz nie widać w kwiaciarniach. Może wrócą za kilka lat do mody tak jak nieśmiertelne komunistyczne gożdziki.

andrzejku ja też mam wiele cebulek kwiatów tych podpędzanych z doniczek. Jesienią dostałam dużo doniczek i tak sadziłam, teraz pięknie kwitną.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszej nocy wiatr był dużo mocniejszy, narobił kilka szkód, musiał być silny bo powywracał ciężkie metalowe ławki. Dalej wieje co pewien czas nieśmiało pokazuje się słoneczko na przemian z deszczem. Może dość już tej pogody :evil:
Dziś kolejny dzień odpoczynku od ogrodu. Co nie znaczy, że rabatek nie sfociłam :;230
Dziś rozkwitła moja niemrawa forsycja, po kwitnieniu mimo, że młoda pójdzie do przycinki, może w końcu zacznie się ładnie zagęszczać
Obrazek
hiacyntów cd i korona, która mam nadzieję, że za kilka dni rozkwitnie
Obrazek Obrazek
zakwitają następne pierwiosnki z mojego zeszłorocznego wysiewu :tan
Obrazek Obrazek
skalniaczki
Obrazek

Obrazek
szafirki
Obrazek
aby nie było, że pokazuję tylko kwiaty to teraz mój zagonek z czosnkiem zimowym
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Pięknie i kolorowo. :)
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:shock: taki już duży masz czosnek ?
To chyba jakaś super zimowa odmiana.
Grażyna.
kogro-linki
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Kilka dni i cesarska korona zakwitnie .
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Ale piękne hiacynty, korona już niedługo zakwitnie, uwielbiam wiosnę. Codziennie jest inaczej, coś rośnie, rozkwita...
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moniczek dziś rano roślinki nie wyglądały ciekawie, takie skulone na termometrze -0st. na szczęście już jest na plusie. Słoneczko się obudziło ;:3 wiatr poszedł precz.

Grażynko nie znam nazwy tego czosnku, dostałam go aż z Hrubieszowa. Mam obok drugą odmianę, którą sadzę już kilka lat chyba Harnaś, ale liście są mniejsze.
Rośnie mi też czosnek wiosenny, jak tylko wszystko się uda to czosnku tego roku będę miała pod dostatkiem. W mojej kuchni dużo go używam.

andrzejek czekam na nią bardzo, no bo została mi tylko jedna cebulka. Z żółtą koroną dałam sobie spokój bo po dwóch próbach ginęła. A cebulki drogie :evil:

mis20 ja też bardzo lubię wiosnę , śpiew ptaków, soczysta zieleń, piękne kolorki pierwszych kwiatów nastrajają mnie optymistycznie. Chce się , żyć :tan :tan

Przed chwilą moje pomidorki wyniosłam do foliaka, tam jest więcej światła, no i temperaturka z każdą minutą się podnosi. A niech się powoli hartują i rosną , bo w maju je wysadzę.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko gdybyś miała go za dużo, to ja piszę się choć na jedną główkę, bo mój już się wyrodził i czas go wymienić.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
renim
500p
500p
Od: 30 sty 2010, o 16:27

Post »

Ależ tu u Ciebie Dorotko wiosna szaleje. ;:138 Warto było zajrzeć i zobaczyć tak pięknie kwitnące roślinki. sasanki widzę po raz pierwszy w tym roku. Piękne pierwiosnki, hiacynty cudo. Oj dzieje się u ciebie to wszystko tak szybko, że nie nadążam. Muszę wpadać częściej. :D

pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko oczywiście :D jak się uda na pewno wszystkiego nie skonsumuję, dostaniesz. tylko proszę Cię przypomnij mi w odpowiednim czasie, bo moja pamięć jest zawodna. Nawet jakbym zapisała, to i tak zapomnę gdzie zapisałam ;:14

renim zapraszam, a ja przed chwilą czytałam u Ciebie, że sadziłaś barwinek. Wiesz ja też mam takie obsadzone miejsce, pod balkonem. Nie wiedziałam co z nim zrobić, ziemia tam nieciekawa, dużo kamieni itp. Barwinka po starych właścicielach w jednym miejscu rosło dużo, ja go odnowiłam tzn, do doniczek w czerwcu narobiłam dużo sadzonek i we wrześniu sadziłam. Muszę zrobić zdjęcie jak to miejsce wygląda teraz. Na razie barwinek lekko sfatygowany po tej zimie, ale już odbija i ma pąki.
Zapraszam, zaglądaj kiedy chcesz, a może wybierzesz się na wycieczkę zobaczyć mój skromny ogródek w realu, przecież masz niedaleko.

Zrobiłam zdjęcie mojej barwinkowej rabatce
Obrazek Obrazek
dziś rozwinęła się chinodoxa
Obrazek
ciemiernik
Obrazek
sasanki
Obrazek

Obrazek
żagwin
Obrazek
moje porzeczki mają dużo zawiązków kwiatów
Obrazek
na górnych gałązkach jodły koreańskiej mam takie punkciki, czyżby to były zawiązki szyszek
Obrazek
studnia przygotowana do kolejnego etapu prac
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dorotko zapisałam sobie, że jesienią mam sępić od Ciebie czosnek. :;230
Ciekawa jestem na efekt końcowy studni - widać, że twój M się stara. ;:108
Barwinek jest bardzo wdzięczną i niezawodną roślinką.
Jeśli przyciąć jej jesienią odrosty to bardzo obficie kwitnie wiosną.
Sprawdził to nasz Grzesiu i jego barwinek wyglądał wiosną rewelacyjnie.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Dorotko piękne kwitnienia, studnia wygląda coraz lepiej, bajeczne sasanki, już wpisałam je na listę chciejstw. Czy kupiłaś sasankę gotową czy sama siałaś?
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko nie sępić tylko się przypomnieć koło sierpnia to Ci wyślę.
Mój mąż to bardzo zdolna bestyjka- taki samouczek, robi powoli, ale się bardzo stara. Tylko jest jeden problem ciągle go nie ma bo w rozjazdach. W zimie ma więcej czasu, tylko pewnych prac na zewnątrz nie można zrobić.
A z barwinkiem poekserymentuję przytnę tej jesieni. Zauważyłam, że dłuższe odrosty mam ukorzenione.

mis20 sasanki to prezent od mojej mamy, kupiła je chyba dwa lata temu. Kilka razy próbowałam wysiewać z własnorecznie zebranych nasion, ale moje próby nie udane więc dałam sobie spokój.

Tak się cieszyłam rano ładna pogodą, a po południu jak znowu zaczęło wiać to się zezłościłam. Jeszcze widziałam pogodę na jutro rano u nas -3st. To przed chwilą szybko biegałam do foliaka i okrywałam workami jutowymi moje donice z wysianymi astrami, cyniami i innymi kwiatuszkami. Na jutro zapowiadają deszcz, a ja planowałam duże pranie i mycie okien
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

Prace nad studnią postępują, już nie mogę doczekać się efektów końcowych. ;:108 Sasanki piękne, a barwinek mam pod drzewami. :) Co do porzeczki to wyrwałam wczoraj kilkadziesiąt małych i średnich sadzonek tego cholerstwa z miejsca przygotowywanego pod kwiaty. Krzaki rosną za płotem na sąsiadującej działce i tak sobie do mnie przerastają...normalnie "porzeczkowisko". :twisted: Na wyrywaniu zeszła mi godzina, muszę wkopać przy płocie jakieś płyty głęboko w ziemię, bo w życiu się tego nie pozbędę. ;:14 ;:14 Dobrze, że nie lubię ich owoców. Dorotko, ale u Ciebie to na porzeczkowe krzaczki chętnie popatrzę. :D
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”