Pierwszy storczyk
- andzia0801
- 200p
- Od: 10 sty 2011, o 23:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pierwszy storczyk
Chciałam wtrącić swoje pięć groszy co do Orchidsklepik i Orchidshop. To są dwie różne firmy. A wiem to stąd, że kupiłam podłoże w LM, to w przeźroczystym worku, (duże kawałki kory i białe kamyki) zrobiłam zdjęcie etykiety i napisałam do Orchidsklepiku z zapytaniem, czy to oni produkują te podłoże. Odpisali, że nie. Wniosek taki, to dwie różne firmy ;)
mój wątek "wazonowce w keramzycie": http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=40124" onclick="window.open(this.href);return false;
No i sprawa podłoża wyjaśniona, mamy podłoże z Orchidsklepiku i Orchidshopu
Mis20 ciężko Ci będzie wyczuć to nowe podłoże jeżeli chodzi o podlewanie, jak jest wilgoć na doniczce to trzeba jeszcze zaczekać a korzenią daj troszkę czasu, jak coś to wstawiaj zdjęcia
Mis20 ciężko Ci będzie wyczuć to nowe podłoże jeżeli chodzi o podlewanie, jak jest wilgoć na doniczce to trzeba jeszcze zaczekać a korzenią daj troszkę czasu, jak coś to wstawiaj zdjęcia
- vega7
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 mar 2011, o 15:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Znowu się czegoś dowiaduję
Wy podlewacie storczyki ?
Ja nigdy nie podlewam - nawadniam zanurzając w schłodzonej, przegotowanej wodzie raz na tydzień .....źle?
Wy podlewacie storczyki ?
Ja nigdy nie podlewam - nawadniam zanurzając w schłodzonej, przegotowanej wodzie raz na tydzień .....źle?
Jolanta (gr. ion + anthos ? fiołek + kwiat) ? imię żeńskie pochodzenia greckiego - pozdrawiam
Jolu. Dlaczego źle? Ja też tak robię i moje storczyki nie protestują. Jeśli kwiatom pasuje taki sposób i częstotliwość podlewania (moczenia) to nie ma powodu do paniki. Chyba, że coś złego by się z nimi działo to wtedy warto zastanowić się i rożważyć zmianę sposobu i częstotliwości podlewania (moczenia)
Pozdrawiam Agnieszka
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Czyli dobrze podejrzewałam . Ale podłoża w środku chyba są podobne, więc roślinom to będzie jeden kit.andzia0801 pisze:Chciałam wtrącić swoje pięć groszy co do Orchidsklepik i Orchidshop. To są dwie różne firmy. A wiem to stąd, że kupiłam podłoże w LM, to w przeźroczystym worku, (duże kawałki kory i białe kamyki) zrobiłam zdjęcie etykiety i napisałam do Orchidsklepiku z zapytaniem, czy to oni produkują te podłoże. Odpisali, że nie. Wniosek taki, to dwie różne firmy ;)
Dusiu podejrzewam że te podłoża idą z jednej beczki, naklejki są wykonane chyba przez tą samą firmę, są do siebie bardzo podobne pod względem wykonania, skład jedynie może się troszkę różnić, trochę inną mieszankę robią dla orchidsklepiku a inną dla orchidshop, myślę że i jedno i drugie podłoże jakościowo jest takie same
a co do podlewania to ja też zanurzam doniczkę w naczyniu z wodą, niektóre przelewam od góry, dla mnie i jedno i drugie to podlewanie storczyków
a co do podlewania to ja też zanurzam doniczkę w naczyniu z wodą, niektóre przelewam od góry, dla mnie i jedno i drugie to podlewanie storczyków
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Ja też niektóre przelewam wodą. Na przykład przedszkolaki, nie chcę ich długo moczyć. Bo mogłyby zgnić w bardzo mokrym spagnum
Dusiu, Ty chyba Podlewasz z podlewaczki, dobrze myślę?
Dusiu, Ty chyba Podlewasz z podlewaczki, dobrze myślę?
- Storczykowa
Tak, podlewam podlewaczką. Kąpię tylko Vandy.
- justus27
Czyli dobrze pamiętałam. Ja, latem też podlewam konewką. Ale moje storczyki dodatkowo mają rosę, która osadza się wieczorem i rano, bo stoją na zewnątrz
- Storczykowa
Co śnie bardzo wychodzi mi ta reanimacja falka Korzenie zrobiły się suche (a podlewam tyle, że nie za często bo podłoże jest mokre), dwa liście zaczęły robić się takie marniutkie i robią się żółte. Nie wiem, może coś nie tak zrobiłam, albo za późno był przesadzony . Sama nie wiem czy da się go jakoś uratować.
Magda
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9#p1775449" onclick="window.open(this.href);return false;
- justus27
Dusiu, falki miałam w mieszkaniu, były moczone normalnie.
A w tym roku zamierzam je wziąć na działkę i też będą moczone w miedniczkach
A w tym roku zamierzam je wziąć na działkę i też będą moczone w miedniczkach