Identyfikacja cz. 1 od 2007 - 2011

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Eschynantus wspaniały wymaga stanowiska półcienistego, temp. ok 25 stopni (nawet w zimie nie powinna spadać poniżej 18) i dużej wilgotności powietrza. Wymaga obfitego podlewania miękką, letnią woda i częstego zraszania. W zimie podlewamy go nieco oszczędniej. Nawozimy go wiosną i latem raz na 2-3 tygodnie, zimą raz w miesiącu.
Primula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2008, o 21:00

Euphorbia tirucalli (Wilczomlecz segmentowy,patyczak) identyfikacja

Post »

A cóż to za kwiat?
Obrazek

z góry dziękuję za pomoc
Magda
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda jak Euphorbia tirucalli :)
Primula
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 28 sty 2008, o 21:00

Post »

Ziel-ona pisze:Wygląda jak Euphorbia tirucalli :)
tak, to jest to!!
szacuneczek ;)
Magda
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też wydaje mi się ,że to Euphorbia tirucalli .
Rhipsalis wcześniej czy póżniej pokłada się ,jego pędzy dzielą się na krótsze segmenty,ma inny odcień zieleni.... :wink:
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

Euphorbia ma zawsze sok mleczny...
Pozdrawiam
Krzysiek
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oooo... to fajnie, ja też się czegoś nowego nauczyłam, bo przyznaję się z ręka na sercu, że nie mam ani jednej, ani drugiej roślinki - siostrzyczka właśnie posłała rypsaliska do krainy wiecznej zieleni...:D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Ruszczyk kolczasty - Myszopłoch kolczasty ( Ruscus aculeatus )

Post »

Dostałam w listopadzie od kogoś bukiet kwiatów w którym były dekoracyjne gałązki jakiejś rośliny. Kwiatów oczywiście już nie ma, ale pozostały gałązki. Jakie było moje zdziwienie, kiedy odkryłam, że od spodu gałązek coś zaczyna zwisać, i na dodatek to coś się rozwija. Najpierw myślałam, że to przedwcześnie przebudzony złotook złożył jajeczka na liściu, ale kiedy zobaczyłam , że to coś rośnie na każdym liściu i to w tym samym miejscu, to kompletnie osłupiałam. Zobaczcie sami.
Może ktoś wie co to za cudak i jak nazywa się ta roślina / krzew / z którego wzięto te gałązki dla ozdoby.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Reposit-10
Od: 22 sty 2006, o 11:50

Post »

Ten cudak, Grażynko - to Ruscus : http://www.plantoftheweek.org/week161.shtml
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

O.... :shock: matko jedyna to z tych wisiorków pod liściami mają kwitnąć kwiatki ? Jak żyję nie widziałam takiego cudaka. Czy to ma jakąś polską nazwę?
Aniu - wielkie dzięki za identyfikację. Poszukam jeszcze więcej informacji w necie o tym Ruscusie.

Trochę poczytałam i przyjrzałam się dokładnie.
Aniu ale u mnie te wyrostki są na spodniej stronie liści a u ruscusa są na górnej. Te moje nie wyglądają na kwiatki, ale fakt też, że gałązki nie mają korzeni. A może one potem przechodzą na drugą stronę i dopiero potem kwitną ?
Straszny cudak - to co ja właściwie mam ?
Grażyna.
kogro-linki
Reposit-10

Post »

Po polsku ten cudak nazywa się Myszopłoch lub Ruszczyk :D
myszopłoch
http://dieta-metaboliczna.com/ruszczykkolczasty.htm

Kiedyś usiłowałam ukorzenić takie cudo, też z bukietu ..., ale kicha! :(
Reposit-10

Post »

kogra pisze:Dzięki Aniu za te wszystkie informacje o tym cudaku który okazał się być całkiem ciekawą rośliną. Na razie w wodzie zaczyna robić pączki kwiatowe a potem może wypuści jakąś bulwkę i da się ukorzenić - zobaczymy. Jeśli mi się uda, to podzielę się z Tobą tą roślinką...
Cała przyjemność po mojej stronie, Grażynko :D . Trzymam więc kciuki, żeby Ci się udało, bo przyznam się, że od dawna mi się marzy . Zainteresowałam się tą mało znaną jeszcze rośliną w zeszłym roku i po nitce do kłębka doszłam do jej nazwy .. niestety, nie ukorzeniła mi się :(
To było tutaj :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ght=ruscus
Harryangel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2007, o 00:24

Post »

On się nigdy nie ukorzeni. Jego można chyba tylko dzielić albo wysiewać, jak ktoś zdobędzie nasiona.
Co więcej, to nie jest żadna "nowość" tylko właśnie "staroć". Popularny był sto lat temu i jeszcze przed wojną, gdy mieszkania były o wiele chłodniejsze i dobrze się w nich czuł. Teraz zawsze zalecam wypatrywać tej roślinki (oraz myszopłocha kolczastego - Ruscus aculeatus) w starych blokach, gdzie mieszkają emeryci, lub w starym budownictwie. Bo chyba tylko u wiekowych staruszków można jeszcze go znaleźć.
Kiedyś widziałem stary, potężny krzew tego myszopłocha na klatce schodowej w pewnym bloku. Jednak nie mogłem ani go zabrać, ani wziąć sadzonki. A potem zapomniałem, gdzie to było :cry:
Ale jak go gdzieś wypatrzę, to będzie mój :twisted: Albo "pożyczę" go, przesadzę do świeżej ziemi, pobiorę sadzonki i odniosę na miejsce.
Pozdrawiam
Krzysiek
Reposit-10

Post »

W tym szaleństwie jest metoda ! :lol: Do czego Ty nas Krzysiu namawiasz ? :lol:

Ale i tak będę się rozglądała po starych klatkach schodowych .. ;:50
Reposit-10

Post »

Cytat ze stronki podanej wyżej :

"Myszopłoch kolczasty to również występująca w literaturze Polskiej nazwa Ruszczyka Kolczastego, nawiązuje to do przekonania, że roślina ta ma zdolność odstraszania myszy. Zwłaszcza we Włoszech zwana pungitopo ( żądło na myszy) była zawieszana w tym celu miedzy suszonym mięsem".

Stąd ta śmieszna nazwa :lol:
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”