Hortensje - ogrodowa , bukietowa , drzewkowata cz.III

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
elka123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 lis 2008, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Hortensje - ogrodowa, bukietowa, drzewkowata cz.III

Post »

przewieszanie ją szczerze mówiąc dyskwalifikuje. ja tam nie będę miała jakiegoś super dostępu i o podpórkach nie ma mowy.

tulipanka tardiva jest świetna. Jeszcze jakby była szansa na odmiane 'paszam' to bym oszalała ze szczęścia. Niestety z tego co wiem nie ma jej w Polsce (zalezy mi bardzo na różu)

Czy któraś z przeze mnie wymienionych ma tendencje do przewieszania się tak jak Vanille Fraise?
Awatar użytkownika
affa
100p
100p
Od: 19 lip 2009, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Vanille Fraise była dla mnie sporym rozczarowaniem. Na zdjęciach w internecie - rewelacja, więc kupiłam ją 2 lata temu. Posadzona w centralnym miejscu miała być ozdobą. Warunki: pełne słońce, zero cienia przez cały dzień. Ok 3 m od niej posadziłam LimeLight - te same warunki. Oto jak kwitły w zeszłym roku, jednakowo podlewane i nawożone.

1. II połowa lipca - piękne kwiaty, Limelight wyprostowana, pędy sztywne, ciężkie kwiatostany; Vanille piekne białe kwiatostany, lekko pokładające się pod ich ciężarem pędy
Obrazek Obrazek

2. I połowa sierpnia - Limelight bez zastrzeżeń; Vanille musiała być popodwiązywana (każdy pęd z osobna) a i tak po deszczu pokładała się. Powoli widać zmiany/spalenia na liściach
Obrazek Obrazek

2. początek września (jedyne zdjęcie Vanille bo przestałam ją fotografować). Co mogę dodać :twisted:
Obrazek Obrazek

a tak z bliska wyglądały jej kwiaty koniec sierpnia/początek września
Obrazek

Vanille została przesadzona do cienia, przyjęła się i teraz wiosną powoli wypuszcza pędy. Zobaczę jak będzie sobie dawała radę.

Z przekwitających na czerwono ładna jest Magical Fire, Pinky Winky, Pink Diamond
Pozdrawiam. Anna
elka123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Aniu
dzięki wielkie za tą dokumentacje - mówi 100 razy więcej niż słowa.

Mam ją zatem w nosie. Cieszę się że jeszcze nie zdążyłam kupić.
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

No cóż ja już zdążyłam kupić vanilkę ale na szczęście nie zdążyłam jej jeszcze posadzić a teraz już wiem, że stanowisko które dla niej wybrałam w ogóle się nie nadaje Poszukam jej czegoś w cieniu
Paulina
Awatar użytkownika
basiac
100p
100p
Od: 20 lut 2011, o 13:06

Post »

mam pytanie jaka hortensje wybrac na słoneczne miejsce, gleba gliniasta i możliwość podlewania raz na tydzień.
Stachu 1956

Post »

Witam ,
mam takie pytanie ,
czy hortensje należy przycinac ?
x-d-a
---
Od: 3 sty 2009, o 16:47

Post »

Basiac, nie ma hortensji, która nadawałby się na takie ekstremalne warunki - hortensje z założenia wolą półcień i bardzo wilgotną glebę. Jeśli pada możesz nie podlewać i dwa tygodnie, w czasie suszy czasami trzeba podlewać codziennie, bo liście im od razu mdleją.
Stachu, przycinanie hortensji było już wielokrotnie opisywane na forum; poszukaj specjalnych wątków. W skrócie - ogrodowych nie tniemy, tylko usuwamy wiosną przekwitłe kwiatostany, bukietowe w marcu przycinamy dość krótko, bo kwitną na jednorocznych pędach.
elka123
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

basiac pisze:mam pytanie jaka hortensje wybrac na słoneczne miejsce, gleba gliniasta i możliwość podlewania raz na tydzień.
basiac
u moich rodziców w takich warunkach pięknie rośnie ogrodowa (co jest kuriozum samym w sobie bo to ostatni rodzaj jaki bym tam wsadziła ze względu na zimno) dodam że podlewana nie jest nigdy a samo miejsce to zmarzlina i to w górach. a hortensja ma wszystkie podręczniki w nosie ślicznie kwitnie i nie choruje.

ale to oczywiscie żaden argument

chodzi mi tylko o to że czasem roślinki rosną wbrew stereotypom
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

A jakie warunki najbardziej odpowiadają Anabelle? Może rosnąć w słońcu czy też półcień będzie dla niej bardziej odpowiedni. I czy bukietowe hortensje wymagają równie kwaśnej gleby jak ogrodowe?
Paulina
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Anabelka może rosnąć w słońcu (u mnie rośnie na wystawie południowej), ale należy ją regularnie podlewać.
Ogrodowym daję kwaśnej ziemi. Mieszam ją z kompostem, piaskiem i tą moją ogrodową gliną.
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

witam wszystkich perwszy raz w tym wątku. Mam małe pytanie? Na jesień dostałem gałązki hortensji do ukorzenienia. Wsadziłem do skrzynki i tak sobie zimowały w piwnicy. W połowie marca wyniosełm do tunelu - o dziwo wszystkie się przyjeły i zaczeły puszczać listki. Rosły w oczach aż tu wczortaj przyszło w nocy -1 i chyba po nich - listki zwiędły i szczerniały troche. I pytanie czy coś z nich bedzie jeszcze - jest tam ich 30 i strasznie szkoda by mi było...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
AniaZ
200p
200p
Od: 6 lut 2009, o 17:36

Post »

paola1a pisze:A jakie warunki najbardziej odpowiadają Anabelle? Może rosnąć w słońcu czy też półcień będzie dla niej bardziej odpowiedni.
Ja moje wszystkie trzy Annabelki właśnie przesadziłam do półcienia. W zeszłym roku miały trochę za dużo słońca i nie wyglądały dobrze, mimo codziennego porządnego podlewania w czasie upałów. Próbowałam je trochę cieniować, ale z takimi już dwulatkami był trochę problem :? . Mam nadzieję, że teraz będzie im lepiej :) .
Pozdrawiam, Ania
/Mój ogródek/
violunina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 lip 2010, o 12:35

Post »

witam,

Niestety znowu popelnlam blad przy sadzeniu hortensji.
W marcu zakupilam 2 sliczne, zakwitniete z duzymi niebieskimi kwiatami hortensje.Nastepnie, kiedy w kwietniu zrobilo sie naprawde ladnie, sprawdzilam dlugoterminowa prognoze pgody i nawimnie wierzac w to co zobaczylam, posadzilam ja do ogrodka. Po ostatnich nocnych przymrozkach, kwiaty zwiedly i zbrazowialy, niedlugo potem to samo stalo sie z liscmi.Nie wiem teaz czy roslina jesczcze zakwitnie czy kaputla na amen? Kwiaty nie sa zasuszona jak na jesnien, lodygi sa bez zmian , ladne i zielone. Czy powinnam sciac kwiaty? A co z liscmi?

Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”