Jeszcze raz do mnie....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p
Od: 13 kwie 2011, o 15:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jeszcze raz do mnie....

Post »

Witam Witam!!!

Należy się Wam wyjaśnienie. Zakładam jeszcze raz wątek, ponieważ po kilku miesiącach awarii, straciłam dane :? . Zatem od początku...mieszkam wraz z mężem w okolicach Zakopanego. Od 2 lat posiadamy 45 arową działkę, wraz z domem do remontu. Dom miał początkowo iść do rozbiórki, ale w końcu uznaliśmy iż powoli będziemy go odnawiać. Początkowo na działce nie było nic prócz paskudnych starych jabłoni, których już zresztą nie ma. Zacznę od pokazania siebie :D po za upiększaniem ogrodu zajmuję się taką oto dyscypliną :wink:
Obrazek

Mój nick to właśnie imię mojej ukochanej klaczki. Posiadam dwa koty. Jeden jest mój a drugi męża. Rudy to Edek
Obrazek
A czarny Felix
Obrazek
Na działce mieszkamy dopiero drugi sezon. Niestety przez ten czas niewiele udało się zrobić, ale powoli robimy najpilniejsze rzeczy. W środku domu zrobiliśmy remont wykonaliśmy m.in. kominek z otoczaków, wymieniliśmy okna na nowe. Na zewnątrz wykonujemy rabaty z otoczaków. Na froncie mamy altankę (po poprzednich właścicielach) jest latem obrośnięta winobluszczem a wokół niej są rabaty.

Obrazek
Rabaty wymagają jeszcze dopieszczenia, ale powoli...powoli są upiększane. Dzisiaj pogoda nie jest łaskawa, wychodzą chmury i śnieży bardzo, a po 10 minutach wychodzi piękne słońce. Dlatego staram się wykorzystać te chwile i robię zdjęcia :D . Tak wygląda prawa część altanki, kwitną już prymulki oraz żonkile. Pąki mają juz Hiacynty, ale do kwitnienia jeszcze trochę. Frontowa część działki położona jest w cieniu dlatego tu wszystko później kwitnie.

Obrazek[/url
Na rabacie prócz prymulek do życia budzą się piwonie i lilie św.Antoniego :D Kwitną też krokusy. Część posadzona jest na rabatach, a część luźno na trawniku
[url=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/12abfab093e27676.html]Obrazek

Sporo na moich rabatkach zielska, z którym walczę :x . Za domem mamy duże 8x4 m. oczko wodne, w który żyją karasie ozdobne i wsadzone w zeszłym roku rośliny m.in.lilie wodne. Jeszcze małe niestety. Zaczęliśmy wykonywać już taras tak jakby nad tym oczkiem. To dopiero początki,ale już widać :) . Taras będzie drewniany. Jeśli chcecie zamieszczę zdjęcia.
Tymczasem już Was nie zanudzam, bo się rozpisałam...a miało być króciutko...
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jeszcze raz do mnie....

Post »

Witaj Atmo :wit Czyżbym była pierwsza :tan Wiem o co masz na myśli pisząc, że najpierw remont domku a potem ogród. U mnie było podobnie. Wiosna już u ciebie w rozkwicie, u nas ledwo ledwo. Przydałoby się ciepełka roślinkom i mam. Piękne koty. Też mamy dwa - obie czarne. Podziwiam "pasję konną". Pokazuj swoje włości. Będę do ciebie zaglądała. Pozdrawiam cieplutko z Kaszub :wit
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 13:49

Post »

I ja witam :wit ładnie się zapowiada :tan Życzę dużo sił do dalszych prac :wink:

Pozdrawiam Daniel i zapraszam do mnie ;)
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p

Post »

Dziękuję Justynko! Uwielbiam Kaszuby byłam raz. Marzę o powrocie ;:138 . A co tam ! Pochwalę się co sobie kupiłam :heja
Obrazek

Jest tu sporo odmian host. Tych najbardziej popoluarnych. Dwie Magnolie Galaxy oraz Siebolda. Judaszowiec, Karagana, Ketmia, Trytoma i inne byliny. Zakupiłam też sadzonkę Lnu Nowozelandzkiego. Prezentuje się tak:
Obrazek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

No zakupy imponujące. Jak to zacznie kwitnąć to będzie pieknie :D A i fajne sierściuszki, ja uwielbiam koty :D
Pozdrawiam
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p

Post »

Justka widzę, że jesteś z woj. świętokrzyskiego...moim rodzinnym miastem są Kielce. Tutaj mieszkam od 2 lat :wink: . Tą rabatę robiliśmy przez ostatnie 2 tygodnie. Dolna to rabata ja ją nazywam różaną. Rosnie tutaj 7 krzaków róż (jeszcze ich nie widać) margerytki oraz 5 odmian liliowców. Największą kępę już widać oraz tulipany. Całość wyłożona jest agrowłókniną i przysypana grubą warstwą ziemii ogrodowe z domieszką nawozu od Atmy :lol: . Palisada wykonana rękami mojego M. Całość podoba mi się szalenie!. Wyższa rabata to tzw. skalniak. Wykonany na naturalnym łagodnym stoku. Jeszcze nie skończony, ale już spora część obsadzona. Wykorzystaliśmy do tego otoczaki. Bo ich tutaj najwięcej...
Obrazek

pseudo-skalniak ciągnie się w lewą strone gdzie zakręca i łączy się z rabatą różaną.
Obrazek
Z prawej strony skalniak obsadzony jest 3 różanecznikami. Ten w środku najstarszy, jeden po lewej tegoroczny nabytek i jeden po prawej. Za nimi azalia (słabo widać) obsypana pąkami :heja . Powstanie tutaj wrzosowisko....jesienią
Obrazek

Mały biały płotek :D oddziela przednią część ogrodu od tego "za domem". Płotek jest dziełem byłych właścicieli. Moim zdaniem jest uroczy za nim posadzę wysokie Ostróżki i słoneczniki. Przy płotku rośnie krzak bzu...ale nie kwitnie, chyba go wytnę...
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No no wszystko ładnie pięknie nie mogę się doczekać dalszej foto relacji ;)
My name is Daniel
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p

Post »

To lecę z wiosną. Kwitną już prymulki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Żonkile
Obrazek

Bratki-wariatki samosiejki
Obrazek
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

No to witaj krajanko ;:196 Ja akurat pracuję w Kielcach, a mieszkam sobie nieopodal.
Otoczaki tego Ci zazdroszczę bo parę by się przydało ...
A i widzę , że tak jak ja chcesz ostróżki. Ja mam niebieską, a jesienią posadziłam kilka ostróżek a przyjeły się tylko dwie :( i teraz nie mam pojecia jakie to kolorki bo sadziłam ciemno niebieską, różowe i białe. Słoneczniki też mam w planie.
Podobaja mi się też korzenie ozdobne, dodają bardziej naturalnego widoku.
I pokazuj dalej chętnie pooglądam i może cos podpatrzę.
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

witam ilez kolorków prymulek .Bardzo fajna palisada i tyle zakupków .Ja też dzisiaj zaszalałem
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p

Post »

Justka Ostróżki są śliczne :) i takie swojskie, tak samo jak słoneczniki. Moze naparstnice??? też są fajne tylko chyba się wysiewają bardzo. Justka jeśli masz możliwość zdobycia Dziewanny to polecam!!! a jak coś napiszę ci kiedy będę w Kielcach u mamy to mogę ci ze 2 sadzonki podwieźć gdzie zechcesz. A będę na pewno przed świętami :wink:
andrzejek...dziękuję za piękne słowa. Lecę do ciebie :heja
Jeszcze kilka wiosennych fotek...
Przekwitające krokusy
Obrazek
Miodunki
Obrazek
Obrazek
hiacyntki
Obrazek
i ułudka wiosenna biała
Obrazek
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p

Post »

Jeszcze wtrącę. Miałam na jesieni dwie piękneee chryznatemy takie drobno kwiatowe. Rosły w donicach jak na zdjęciu i w nich również zimowały, były zabezpieczone. Ciekawa jestem czy przeżyją??? na razie nie puszcza nic. Na wiosnę obcięłam je dość nisko i w środku gałązki były żywe, ale na razie nic nie wypuszcza :( a były takie cudowne...
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
agnimi
50p
50p
Od: 8 kwie 2011, o 06:12

Post »

witaj Atmo

dziękuję za wizytę w moim ogodku, u Ciebie już jest bardzo ładnie, a ja mam jeszcze długą drogę.
Piękne masz zwierzęta, w kotach się zakochałam, ja ma dachowca podrzutka, straszny z niego słodziak
ZAPRASZAM DO MNIE

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=28" onclick="window.open(this.href);return false;
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

;:7 Atmo :D Kociaki mnie urzekły, bo sama mam jednego i jeszcze pieska. Zazdroszczę dostępu do otoczaków, bo są zdecydowanie trwalsze niż wapień, który poniewiera się w mojej okolicy :( Widzę, że już sporo u Ciebie kwitnie, oby kwitło coraz więcej ;:3
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
repas200
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Te otoczaki to są tak zwane kamienie polne ??
My name is Daniel
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”