Co z migdałkiem?

Drzewa ozdobne
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 14 kwie 2011, o 12:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Co z migdałkiem?

Post »

Dwa lata temu kupiłam kwitnący krzew migdałka. W ubiegłym roku zakwitł słabo, więc go przycięłam. Teraz już wiem, że za mało, bo o około 1/3, ale za to każdą, nawet najmniejszą gałązeczkę. Rozkrzewił się pięknie. Tej wiosny z niecierpliwością czekałam na powódź kwiatów i... pojawiły się aż 2 /słownie: dwa/ białe kwiatuszki. Wygląda to na jakąś śliwę.
Ratujcie!!!
Proszę, niech mi ktoś napisze, czy jest jakaś szansa, że /chyba jedynie za sprawą magii/ to coś przemieni się znów w migdałka?
Czy też należy go bezlitośnie wyciąć i sprawić sobie nowy krzew lub drzewko?
Jeżeli to drugie, to co robić, by znowu nie przeżyć rozczarowania?
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Co z migdałkiem?

Post »

Migdałek kwitnie na biało ??

Coś tu chyba jest nie tak.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

To wybiły pędy z podkładki(wilki).
Musisz je wyciąć. Staraj się wycinać wszystkie pędy które wyrastają z pnia lub z pod miejsca szczepienia.

To zakwitła ci prawdopodobnie ałycza, bo na niej się szczepi migdałki.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu! A mogłabyś zamieścić zdjęcia, najlepiej kwiatków i całości?
Waleria
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Proszę bardzo, oto mój krzew migdałkowy. W ubiegłym roku nie wycięłam żadnego pędu, więc teoretycznie powinien zakwitnąć migdałkowo przynajmniej na tych galązkach, na których kwitł poprzednio, a tu jak widać na załączonym obrazku...
Nadal nie wiem, co z tym fantem zrobić.
Pozdrawiam
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przepraszam, gdzieś mi wcięło zdjęcia. Jak będę miała chwilkę, spróbuje wysłać jeszcze raz.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

mam takie samo zdanie jak Dawid,t podkładka zaczęła się mądrzyć :wink:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

tak ;:108 , podkładka odbiła z korzenia, ten sam problem miałam parę lat temu. Kupiłam krzew migdałka ( byłam święcie przekonania że nie szczepiony ), w następnym roku wybiła podkładka, a ja zamiast ją wyciąć, wycięłam migdałka :roll: , zorientowałam się przy ostatnich dwóch gałązkach :x i do tej pory odbudowuję koronę migdałka. Pędy podkładki są jasnozielone, natomiast migdałek ma korę zdecydowanie ciemnobrązową. Sprawdź ... a że nie kwitnie na gałązkach które kwitły w zeszłym roku ?? Roślina całą energię przeznacza właśnie na swoje macierzyste pędy. Wytnij "wilki" bo zagłuszysz szlachetne pędy i zostanie tylko podkładka.
pozdrawiam
Edyta
Joanna5
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Serdecznie dziękuję Wszystkim za rady. Teraz uważnie przyjrzałam się mojemu "dorodnemu" krzewowi i wszystko stało się jasne. W samym środku dostrzegłam dwie uschłe cieniutkie gałązeczki;
a to, co tak bujnie się rozrosło, to oczywiście wilki. Na szczęście z jednego z suchych badylków wybił się zielony, kilkunastocentymetrowy pędzik. W końcu zobaczyłam, że ma zupełnie inne listki. Może mi się jednak uda uratować migdałka, jak wytnę te chaszcze i zadbam o tę gałązeczkę. Jeszcze raz dziękuję.
Niestety, nie udało mi się wysłać zdjęć. Próbowałam na różne sposoby. Nawet przy pomocy młodzieży, która - jak powszechnie wiadomo - komputerowo mądra jest, nic nie wyszło.
Mam jeszcze jedną sprawę. Mam budleję, Wyczytałam, że jest wrażliwa na mrozy, więc na zimę ogrodziłam ją płotkiem, obsypałam wysoko trocinami - jednym słowem zadbałam najlepiej, jak potrafiłam. I co? I nic! Czekam jak ta głupia, a tu sobie sterczy z ziemi suchy krzaczek. Może wiecie, kiedy ona zaczyna wypuszczać młode pędy? W ubiegłym roku się nie doczekałam i wyrzuciłam. Może trzeba okazać cierpliwość i czekać dłużej?
Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów. Życzę zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkanocnych
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

Joanno nie wyrzucaj budlei, bo ona potrafi ruszyć bardzo późno. Jest zasada, że krzewy podmarźnięte trzyma się nawet do czerwca, bo mogą odbić od korzenia.
Pozdrawiam. Jola.
halina522
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2009, o 20:37

Post »

Robię zawsze tak jak kiedyś moja mama-leciutko drapię po patyczku rośliny-jeżeli żyje, to pod skórką jest zielony,żywy kolor.Spróbuj.
Halina
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Obrazek
To mój biały migdałek,tak kwitł w ubiegłym roku,teraz ma dopiero pąki,a krzewy budlei jeżeli są przemarznięte ,to odbijają dosyć póżno nawet po 15 maja.
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Myślałem, że migdałki kwitną tylko na różowo ?? :-(
Awatar użytkownika
sylwik
500p
500p
Od: 22 lip 2006, o 10:39

Post »

Śliczny jest ten biały migdałek. Ja mam różowego. Na samym początku jak zaczyna kwitnąć kwiaty są różowe z czasem bledną a teraz wygląda tak
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

[quote="zuzia55"]Obrazek

??? ten migdałek przypomina mi tawułę śliwolistną - Spiraea prunifolia
liście są gładkie pozbawione "ząbków" na brzegu i charakterystycznego żebrowania, tak na szybko ze zdjęcia. Być może zdjęcie nie uwidoczniło tych charakterystycznych cech i jest to migdałek trójklapowy choć bardziej bym skłaniała się do Spiraea prunifolia
pozdrawiam
Edyta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”