Kwiatki u Beatki ;)
Re: Kwiatki u Beatki ;)
Beatka, ale zaszalałaś z tymi siewkami... Dracenką się nie przejmuj. Ja pocięłam u siebie na początku lutego i dopiero niedawno wzięła się w garść. Ale powypuszczała już zarówno korzenie, jak i nowe pióropusze. Daj jej czas.
- pozia
- 200p
- Od: 28 lut 2011, o 20:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nuta jeśli chodzi o zieleninę to fotki będą niedługo (pietruszka, koperek, bazylia i majeranek)
Renka ja bym powiedziała, że nie za bardzo, kilka nasion kwiatów mi wykiełkowały ładnie, a potem klops - popadało niemal wszystko. Dobrze, że chociaż warzywka i przyprawy jakoś się trzymają
Mroofka z tą draceną to ja już chciałam się jej pozbyć, ale widzę że coś u niej się dzieje, więc czekam
Jak wróciłam z pracy to chciałam zrobić fotki pomidorków i bazylii, bo zaczynają puszczać liście właściwe. Ale niestety mój ukochany zatruł mi d.. przestawianiem kanapy (miał malować ścianę, miał bo tego nie zrobił ) i zapomniałam o fotkach. Teraz jest za ciemno więc muszę czekać do jutra.
W ostatnim poście nie napisałam że na podłogę wyrżnęła mi jedna doniczka z potrójnego kompletu nie dokupię już nigdzie pojedynczej. A! to nie mi tylko mojemu M poleciała, bo zahaczył łokciem o parapet myślałam że mu łeb urwę
Ale mu wybaczyłam, mi pół dnia później poleciał mi pojemnik z bazylią i majerankiem. Myślałam że się ale jakoś dałam radę. Pozbierałam, wsadziłam ponownie i nie trzymam już nic na krańcu parapetu. Po prostu chciałam żeby były bliżej kaloryfera, ale przedobrzyłam.
Wczoraj zaczęłam moczyć nasionka rzodkiewki, ale tym razem na kiełki do wcinania dzisiaj już niektóre wykiełkowały
Renka ja bym powiedziała, że nie za bardzo, kilka nasion kwiatów mi wykiełkowały ładnie, a potem klops - popadało niemal wszystko. Dobrze, że chociaż warzywka i przyprawy jakoś się trzymają
Mroofka z tą draceną to ja już chciałam się jej pozbyć, ale widzę że coś u niej się dzieje, więc czekam
Jak wróciłam z pracy to chciałam zrobić fotki pomidorków i bazylii, bo zaczynają puszczać liście właściwe. Ale niestety mój ukochany zatruł mi d.. przestawianiem kanapy (miał malować ścianę, miał bo tego nie zrobił ) i zapomniałam o fotkach. Teraz jest za ciemno więc muszę czekać do jutra.
W ostatnim poście nie napisałam że na podłogę wyrżnęła mi jedna doniczka z potrójnego kompletu nie dokupię już nigdzie pojedynczej. A! to nie mi tylko mojemu M poleciała, bo zahaczył łokciem o parapet myślałam że mu łeb urwę
Ale mu wybaczyłam, mi pół dnia później poleciał mi pojemnik z bazylią i majerankiem. Myślałam że się ale jakoś dałam radę. Pozbierałam, wsadziłam ponownie i nie trzymam już nic na krańcu parapetu. Po prostu chciałam żeby były bliżej kaloryfera, ale przedobrzyłam.
Wczoraj zaczęłam moczyć nasionka rzodkiewki, ale tym razem na kiełki do wcinania dzisiaj już niektóre wykiełkowały
- trzynastka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Podziwiam że też masz miejsce i chce Ci się siać i uprawiać to wszystko
- pozia
- 200p
Trzynastko ja siebie samą też podziwiam, bo zazwyczaj mam słomiany zapał ;)
Nie ma co ukrywać, że w niektórych kwestiach już poniosłam porażkę, ale myślę że to dobra lekcja na przyszłość. Nasiona poziomki, spagliczki, petuni i gazanii wzeszły mi ładnie, ale niedługo potem padły i próbując je ratować nic z tego nie wyszło. Do rzodkiewki miałam już 2 podejścia i nie wiem czy mi się chce 3 raz próbować.
Wiem, że nie będzie tyle kwiatów co były planowane na początku, ale dojdzie drabinka z 2 powojnikami (właśnie szukam najlepszych odmian). Nie będzie na razie skalniaka, bo nie czas i pora na niego, ale może na jesień będę myślała nad nim.
W 2 połowie czerwca szykuje mi się 2tygodniowy wyjazd, a prawdopodobnie nie będzie nikogo tko się zaopiekuje moimi kwiatkami, więc wolę nie ryzykować przesuszenia i porażki.
Nie ma co ukrywać, że w niektórych kwestiach już poniosłam porażkę, ale myślę że to dobra lekcja na przyszłość. Nasiona poziomki, spagliczki, petuni i gazanii wzeszły mi ładnie, ale niedługo potem padły i próbując je ratować nic z tego nie wyszło. Do rzodkiewki miałam już 2 podejścia i nie wiem czy mi się chce 3 raz próbować.
Wiem, że nie będzie tyle kwiatów co były planowane na początku, ale dojdzie drabinka z 2 powojnikami (właśnie szukam najlepszych odmian). Nie będzie na razie skalniaka, bo nie czas i pora na niego, ale może na jesień będę myślała nad nim.
W 2 połowie czerwca szykuje mi się 2tygodniowy wyjazd, a prawdopodobnie nie będzie nikogo tko się zaopiekuje moimi kwiatkami, więc wolę nie ryzykować przesuszenia i porażki.
- pozia
- 200p
Chyba jakiś cud się stał. Mąż zaakceptował pomysł z powojnikami na balkonie a do tego wymyślił kilka tuj no ale zobaczymy ważne że troszkę łagodniej patrzy na moje pomysły
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
Beatko masz dobrą siłę przekonywania chyba , kurcze duży ten twój balkon musi być, już nie mogę się doczekać kiedy dasz fotorelację jego zagospodarowania.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ja też chciałam nabyć odmianę pnącą..ale w końcu zrezygnowałam z niej. nie mam gdzie trzymac,a szkoda
- pozia
- 200p
Zeberka moim zdaniem na to nie trzeba dużo miejsca, jedynie żeby gdzieś pomieścić donicę i obok postawić kratę, żeby pnącze miało na czym się piąć.
Elik on chyba zrozumiał (w końcu) że nie ma innego wyjścia jak zaakceptować moje pomysły roślinne bo, jak oststnio powiedział, po co się pytam skoro i tak to zrobię. Ale jak powiedziałam mu, że on też mieszka w mieszkaniu i chcę żeby do brze sięczuł, to zaczyna współpracować ;)
Jeśli chodzi o balkon, to mam nadzieję, że chociaż część mi się uda zobaczymy
Elik on chyba zrozumiał (w końcu) że nie ma innego wyjścia jak zaakceptować moje pomysły roślinne bo, jak oststnio powiedział, po co się pytam skoro i tak to zrobię. Ale jak powiedziałam mu, że on też mieszka w mieszkaniu i chcę żeby do brze sięczuł, to zaczyna współpracować ;)
Jeśli chodzi o balkon, to mam nadzieję, że chociaż część mi się uda zobaczymy
- trzynastka
- Od: 8 paź 2009, o 18:42
Jeżeli szukasz powojnika dobry jest Jan Paweł II ma duże kwiaty i ładnie kwitnie
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
nadrobiłam zaległości i jestem pod wrażeniem. Wszystko tak pięknie rośnie - zazdroszczę.
- pozia
- 200p
Davussum witaj po przerwie mam nadzieję, że Twoja działeczka pachnie wiosną
Trzynastka chyba już dokonałam wyboru powojników. Będą to Burma star i Asao. Obydwa nie wymagają dużych cięć, kwitną od maja do września. Pierwszy kwitnie w kolorze fioletu z pręgą różu, a drugi jasnym różem. Myślę że będą ładnie się komponowały
Wczoraj zakupiłam konewkę w której będzie rosła lawenda
Trzynastka chyba już dokonałam wyboru powojników. Będą to Burma star i Asao. Obydwa nie wymagają dużych cięć, kwitną od maja do września. Pierwszy kwitnie w kolorze fioletu z pręgą różu, a drugi jasnym różem. Myślę że będą ładnie się komponowały
Wczoraj zakupiłam konewkę w której będzie rosła lawenda
- pozia
- 200p
Już wiem że odmiana asao nie będzie się nadawać na mój balkon. Ja mma wystawę południową, a ten powojnik dobrze rośnie w północnej. Tak więc dzisiejszy dzieńw pracy spędzimy na ... szukaniu pdpowiedniej odmiany clematisa ;)
- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25
Zachwyciłam się tą konewką. Uwielbiam takie rzeczy i już widzę, jak pięknie będzie wyglądac w niej lawenda.
Musisz koniecznie ją pokazac w pełni wzrostu.
Musisz koniecznie ją pokazac w pełni wzrostu.
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe