Kwiatki u Beatki ;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiatki u Beatki ;)

Post »

Beatka, ale zaszalałaś z tymi siewkami... :tan Dracenką się nie przejmuj. Ja pocięłam u siebie na początku lutego i dopiero niedawno wzięła się w garść. Ale powypuszczała już zarówno korzenie, jak i nowe pióropusze. Daj jej czas.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nuta jeśli chodzi o zieleninę to fotki będą niedługo (pietruszka, koperek, bazylia i majeranek)
Renka ja bym powiedziała, że nie za bardzo, kilka nasion kwiatów mi wykiełkowały ładnie, a potem klops - popadało niemal wszystko. Dobrze, że chociaż warzywka i przyprawy jakoś się trzymają
Mroofka z tą draceną to ja już chciałam się jej pozbyć, ale widzę że coś u niej się dzieje, więc czekam :)

Jak wróciłam z pracy to chciałam zrobić fotki pomidorków i bazylii, bo zaczynają puszczać liście właściwe. Ale niestety mój ukochany zatruł mi d.. przestawianiem kanapy (miał malować ścianę, miał bo tego nie zrobił ;:14 ) i zapomniałam o fotkach. Teraz jest za ciemno więc muszę czekać do jutra.
W ostatnim poście nie napisałam że na podłogę wyrżnęła mi jedna doniczka z potrójnego kompletu ;:144 ;:145 nie dokupię już nigdzie pojedynczej. A! to nie mi tylko mojemu M poleciała, bo zahaczył łokciem o parapet ;:14 ;:14 ;:14 :evil: myślałam że mu łeb urwę
Ale mu wybaczyłam, mi pół dnia później poleciał mi pojemnik z bazylią i majerankiem. Myślałam że się ;:145 ale jakoś dałam radę. Pozbierałam, wsadziłam ponownie i nie trzymam już nic na krańcu parapetu. Po prostu chciałam żeby były bliżej kaloryfera, ale przedobrzyłam.

Wczoraj zaczęłam moczyć nasionka rzodkiewki, ale tym razem na kiełki do wcinania :) dzisiaj już niektóre wykiełkowały :tan
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Podziwiam że też masz miejsce i chce Ci się siać i uprawiać to wszystko ;:108
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Trzynastko ja siebie samą też podziwiam, bo zazwyczaj mam słomiany zapał ;)
Nie ma co ukrywać, że w niektórych kwestiach już poniosłam porażkę, ale myślę że to dobra lekcja na przyszłość. Nasiona poziomki, spagliczki, petuni i gazanii wzeszły mi ładnie, ale niedługo potem padły i próbując je ratować nic z tego nie wyszło. Do rzodkiewki miałam już 2 podejścia i nie wiem czy mi się chce 3 raz próbować.
Wiem, że nie będzie tyle kwiatów co były planowane na początku, ale dojdzie drabinka z 2 powojnikami (właśnie szukam najlepszych odmian). Nie będzie na razie skalniaka, bo nie czas i pora na niego, ale może na jesień będę myślała nad nim.
W 2 połowie czerwca szykuje mi się 2tygodniowy wyjazd, a prawdopodobnie nie będzie nikogo tko się zaopiekuje moimi kwiatkami, więc wolę nie ryzykować przesuszenia i porażki.
:)
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Chyba jakiś cud się stał. Mąż zaakceptował pomysł z powojnikami na balkonie :tan a do tego wymyślił kilka tuj :shock: no ale zobaczymy :) ważne że troszkę łagodniej patrzy na moje pomysły :D
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Beatko masz dobrą siłę przekonywania chyba :wink: , kurcze duży ten twój balkon musi być, już nie mogę się doczekać kiedy dasz fotorelację jego zagospodarowania.
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Ja też chciałam nabyć odmianę pnącą..ale w końcu zrezygnowałam z niej. nie mam gdzie trzymac,a szkoda :wink:
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Zeberka moim zdaniem na to nie trzeba dużo miejsca, jedynie żeby gdzieś pomieścić donicę i obok postawić kratę, żeby pnącze miało na czym się piąć.

Elik on chyba zrozumiał (w końcu) że nie ma innego wyjścia jak zaakceptować moje pomysły roślinne :) bo, jak oststnio powiedział, po co się pytam skoro i tak to zrobię. Ale jak powiedziałam mu, że on też mieszka w mieszkaniu i chcę żeby do brze sięczuł, to zaczyna współpracować ;)
Jeśli chodzi o balkon, to mam nadzieję, że chociaż część mi się uda :) zobaczymy
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Jeżeli szukasz powojnika dobry jest Jan Paweł II ma duże kwiaty i ładnie kwitnie :)
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39

Post »

:wit
nadrobiłam zaległości i jestem pod wrażeniem. Wszystko tak pięknie rośnie - zazdroszczę.
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Davussum witaj po przerwie :) mam nadzieję, że Twoja działeczka pachnie wiosną :)

Trzynastka chyba już dokonałam wyboru powojników. Będą to Burma star i Asao. Obydwa nie wymagają dużych cięć, kwitną od maja do września. Pierwszy kwitnie w kolorze fioletu z pręgą różu, a drugi jasnym różem. Myślę że będą ładnie się komponowały :)

Wczoraj zakupiłam konewkę w której będzie rosła lawenda :)
Obrazek
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p

Post »

Już wiem że odmiana asao nie będzie się nadawać na mój balkon. Ja mma wystawę południową, a ten powojnik dobrze rośnie w północnej. Tak więc dzisiejszy dzieńw pracy spędzimy na ... szukaniu pdpowiedniej odmiany clematisa ;) ;:224
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Zachwyciłam się tą konewką. Uwielbiam takie rzeczy i już widzę, jak pięknie będzie wyglądac w niej lawenda. ;:138
Musisz koniecznie ją pokazac w pełni wzrostu. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”