Dżdżownice w trawniku
Re: Jak zwalczyć dżdżownice ?
Może bardziej sensowne,byłoby zastanowienie się,co zrobić,aby nie właziły tam,gdzie nie są
mile widziane?
mile widziane?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wychodzą na wierzch , bo po deszczu brak im powietrza, a ziemia jest za bardzo zbita . wystarczy spulchnić i napowietrzyć , a żadna dżdżownica nie będzie uciekała z ziemi i problem zakończony.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
daddik, powiedz Ty mi, którędy te dżdżownice wchodzą Ci na ten taras, czyżby on był na równi z trawnikiem, bo nie spotkałem się z czymś takim jak wchodzące dżdżownice po schodkach, jeśli taras byłby podniesiony o dwa trzy schodki nad ogród.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Wyłażą nawet na namiot,2,2m wys.oraz do zbiornika z wodą,też ok 2 m trzeba się wspinać,
aby zanurkować.
aby zanurkować.
Taras jest wyżej od trawnika o jakieś 30 cm....
Dzień Dobry! Witam serdecznie wszystkich Forumowiczów! Moja roczna córka zbiera i próbuje zjadać dżdżownice z mojego trawnika. Wylaża z ziemi całymi tabunami.Nie wiem jak temu zapobiec.Robią masę kopczyków, a córka ledwie tupta i większość czasu spędza na czworaka. Ogród przygotowałam z myślą o dziecku (teraz spodziewam się bliżniaków) a teraz nie mogę jej pozwolić na swobodną zabawę,bo boję się o nią.Wiem, że dziecko należy pilnować, ale rodzice maluchów wiedzą, że upilnować nie zawsze sie da. Proszę o pomoc co zrobić żeby wróciły pod ziemię?
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Przy takiej mokrej pogodzie będą wychodziły, Moje wychodzą przez pęknięcia w betonie, widzę je też na chodniku z kostki brukowej i placu wysypanym destruktem asfaltowym. Myślę że dziecko szybko wyrośnie z tej fascynacji, moje razem ze mną zbierało i odrzucało na ziemię, w roślinki.
Są nawet w rynnach na 3,5 metrach wysokości w zalegających tam liściach.
No i idzie zima. Po zimie dziecko będzie miało inne zwyczaje (i możliwości)
Są nawet w rynnach na 3,5 metrach wysokości w zalegających tam liściach.
No i idzie zima. Po zimie dziecko będzie miało inne zwyczaje (i możliwości)
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Masakra! Czytam ten wątek nie mogąc pojąć ludzkiej głupoty i proszę wybaczyć ale inaczej nie da się tego określić, jeśli już ktoś chcę zwalczać nawet zwierzęta pożyteczne, sprzymierzeńców w ogrodnictwie to już naprawdę nie jest dobrze. Najlepiej wybijmy, zwalczmy, otrujmy wszystko co się rusza, robaki bo są obrzydliwe, ptaki bo przecież zanieczyszczają nasz ogród odchodami i inne zwierzęta bo mogą np. roznosić choroby! Ludzie zacznijcie traktować Wasze ogrody jako część przyrody a nie tylko jako sterylne kawałki ziemi, należącej tylko i wyłącznie do Was. Nie ma nic piękniejszego niż tętniący życiem "zdrowy" ogród.
Jolanta1, Panią to jeszcze potrafię zrozumieć, bo to troska o dziecko, ale myślę że nie ma się czym przejmować, to niestety taki wiek kiedy dziecko wszystko sprawdza właśnie biorąc do buzi, pozostaje tylko pilnować
Jolanta1, Panią to jeszcze potrafię zrozumieć, bo to troska o dziecko, ale myślę że nie ma się czym przejmować, to niestety taki wiek kiedy dziecko wszystko sprawdza właśnie biorąc do buzi, pozostaje tylko pilnować
A ja po przeczytaniu tego wątku jestem zdruzgotany atakami OGRODNIKów na osoby nie posiadające tej wiedzy.
Jak mawia mój ojciec: "Nie ma głupich pytań .... są głupie odpowiedzi"
Po to pytamy aby się czegoś dowiedzieć (to najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy). Jeśli ktoś ma problem z dzdzownicami to po prostu nalezy mu wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i że próba tego zmiany to walka z naturą i nie powinno się tego robić na siłę. Wyjaśnić na spokojnie ... być może znajdzie się inne rozwiązanie.
A podobno ogród uspokaja
Jak mawia mój ojciec: "Nie ma głupich pytań .... są głupie odpowiedzi"
Po to pytamy aby się czegoś dowiedzieć (to najlepszy sposób na zdobywanie wiedzy). Jeśli ktoś ma problem z dzdzownicami to po prostu nalezy mu wyjaśnić dlaczego tak się dzieje i że próba tego zmiany to walka z naturą i nie powinno się tego robić na siłę. Wyjaśnić na spokojnie ... być może znajdzie się inne rozwiązanie.
A podobno ogród uspokaja
Pozdrawiam Tomek
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
Tytuł wątku powinien być szczegółowy - uszanuj pracę odpowiadających expertów i włóż trochę wysiłku w treściwy tytuł tego o co pytasz.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 17 maja 2011, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przecież wszystko to właśnie zostało wyjaśniane na spokojnie na początku tego wątku ale niestety nie przyniosło żadnych rezultatów.
Być może doszukałem się zbyt dużo agresji ze strony obrońców dżdzownic A tylko dzdzownice.
Proponuję aby się ich pozbyć kupić kurę. Lub pozyczyć od rolnika. Nie wiem czy nie zdewastuje trochę działki bo lubią kopać ... ale będzie to (chyba) humanitarne rozwiązanie
Proponuję aby się ich pozbyć kupić kurę. Lub pozyczyć od rolnika. Nie wiem czy nie zdewastuje trochę działki bo lubią kopać ... ale będzie to (chyba) humanitarne rozwiązanie
Pozdrawiam Tomek
-
- 50p
- Od: 21 sty 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli ktoś chce zrobić mały eksperyment a ogród nie jest za wielki a raczej trawnik w ogrodzie to może porozmieszczać na obrębie trawnika (bo rozumiem że chcecie żeby dżdżownice wyniosły się z trawnika np. na rabaty) większe kamienie i "kłody" drewna. Dżdżownice kochają siedzieć pod czymś ciężkim, wtedy mają tam stałe ciepło oraz wilgotność więc jeżeli stworzycie im warunki z których nie będą chciały uciekać to pozbędziecie się w jakiejś części problemy dżdżownic w trawniku
Pozdrawiam Adam
Pozdrawiam Adam
I żeby wam wszystko rosło! Pozdrawiam Adam
I od czasu do czasu przenosić je do kompostownika lub sprzedać wędkarzom
Pozdrawiam Tomek